You’re never gonna get Trpaslicon out of your head…

Úno
16
2006

Tak nám o víkendu proběhl další Trpaslicon. Od začátku byl pronásledovaný smůlou a nervozitou, nicméně mám dojem, že nakonec to dopadlo celkem dobře. Tak tedy letmý pohled na svět Trpasliconu 2006 viděný ‚z druhé strany‘:


Pravda je, že už na začátku nám vyvstaly menší problémy, když nám chyběl jeden projektor a potenciální zapůjčovatel z loňska ho půjčit nechtěl, ale nakonec se to vyřešilo. To největší ‚překvapení‘ však mělo teprve přijít…

Trpaslicony se konají od prvopočátku vždy na stejném místě, ve škole na Chodově. Neměli jsme větší problémy, cena byla velice příjemná, jednání solidní. Snad jen místa mohlo být více (což potvrdí každý, kdo se snažil vtěsnat do přecpané třídy při návštěvě dabérů nebo při jiných hojně navštěvovaných přednáškách). V průběhu podzima tedy proběhla předběžná ústní dohoda s ředitelem školy, při které bylo dohodnuto, že není problém (Trpaslicon se koná vždy o jarních prázdninách, aby se minimalizovaly problémy spojené s normálním chodem školy a přípravami Trpasliconu) a že vše proběhne za stejných podmínek jako vždy, což potvrdil ještě v lednu. Proto bylo velkým a nemilým překvapením, když jsme při definitivním podpisu smlouvy na konci ledna zjistili, že po nás pan ředitel zničehonic chce dvojnásobnou částku Zahnáni do rohu blízkým termínem konání jsme samozřejmě byli nuceni souhlasit (budiž nám to lekcí v tom, že podobné věci se mají řešit dřív). Tím však naše problémy ani zdaleka neskončily, jelikož o den později si pan ředitel ‚vzpomněl‘, že škola není k dispozici vůbec, jelikož prý budou začínat jakési stavební úpravy. No a při pokusech o dohodnutí nějakého kompromisu už jsme se definitivně dozvěděli, že nás tam zkrátka už nechce a že je celá věc uzavřená.

Je pravda, že celá tahle událost nám připravila nejednu nepříjemnou chvilku a že zejména Kohy měl opravdu o ‚zábavu‘ postaráno. Nakonec se nicméně podařilo sehnat objekt náhradní, nedaleko od původního místa konání a navíc to mělo několik výhod, za všechny zmíním alespoň více prostoru a především možnost použít pro nejnavštěvovanější přednášky sobotního večera tělocvičnu, takže se tentokrát pohodlně vešel skutečně každý. Naproti tomu v bufetu bylo třeba udělat jisté kompromisy a arlene jistě na vaření obrovského hrnce guláše na dvouplotýnkovém elektrickém vařiči nebude vzpomínat nejlíp.

Já si pro letošek premiérově ohlásil dvě přednášky. Bylo to ‚zajímavé‘, jelikož jsem nikdy předtím žádnou přednášku nikde neměl a jako velký trémař jsem z toho měl hrůzu. Většinu času před samotným Trpasliconem jsem proto věnoval přípravě na přednášky a nestihl kvůli tomu spoustu jiných věcí, které jsem měl/chtěl stihnout, ale co se dá dělat. Obzvlášť se ‚seriálovou‘ přednáškou jsme měl velké problémy, její přípravy jsem nestíhal a v noci ze čtvrtka na pátek jsem měl velké nutkání ji zrušit. Nicméně jsem tak neučinil a přednáška nakonec proběhla.

Přišel tedy den D, pátek, a cesta na Trpaslicon. Z mého nového působiště to mám trochu z ruky, navíc smůla pokračovala a já nestíhal vlak, kterým jsem původně chtěl jet, nicméně nakonec jsem okolo půl třetí dorazil na místo. Cestou jsem jednak zjistil, že začalo poměrně hustě sněžit a jednak, že cesta od metra není nijak značená To sice byly snahy později změnit, nicméně se obávám, že se to i tak příliš nezdařilo (což mi potvrdilo i několik návštěvníků) a že kvalitní značení zůstává do příště naším hlavním úkolem.

Většinu pátečního večera jsem strávil pohroužen do papírů k mé přednášce, kterou jsem měl mít od 23.00, takže příliš informací o dění na Trpasliconu neposkytnu. Účastnil jsem se jen ‚slavnostního zakončení‘ – celý Trpaslicon byl letos totiž pojat ve stylu epizody ‚Pozpátku‘, takže v pátek večer Kohy s Rimmerem poděkovali návštěvníkům i hostům za účast, zeptali se návštěvníků (kterých letos mimochodem přišlo něco kolem 230 a je dost možné, že nebýt tentýž víkend Pragocon, bylo by jich ještě víc), jak byli s Trpasliconem letos spokojeni a mimo to také na počest akce odjedli několik kousků okurky a odpili něco málo coly. Mimo to jsem se na chvíli přimotal na projekci klasiky Smeg Outs a mohl se tak posté zasmát týmž zkaženým záběrům a chytat se za hlavu u množství nepřesností v překladu, kterých jsem se při překládání Smeg Outs dopustil a doteď je nebyl schopen opravit.

Moje nejen na Trpasliconu první přednáška, o zajímavých televizních seriálech, tedy přišla na řadu v pátek ve 23.00. Celý den jsem byl kvůli ní terčem mnoha vtípků – no pravda, asi zaslouženě :) Fakt je ten, že jsem se obával toho, co tam vlastně budu vykládat, ale nakonec jsem se tak zakecal, že jsem musel nejen vynechat Farscape (o kterém jsem měl mít samostatnou přednášku druhý den), ale dokonce jsem čas původně plánovaný pro přednášku i promítání vyplnil jen přednáškou a promítání se konalo až poté. Nakolik byla přednáška zajímavá či ne, nedokážu posoudit – nechť tak činí jiní. Je pravda, že už jsem se dozvěděl, že jsem ji pojal příliš ‚šmoldasovsky‘ rozvláčně a že měla řadu hluchých míst. Tak snad příště – vařil jsem poměrně dost z vody, vzhledem k nedostatečné přípravě, a to se patrně někde nějak projevit muselo. Letmo jsem zmínil několik pro mě zajímavých televizních seriálů poslední doby – Twin Peaks, Babylon 5, The 4400, Firefly, Battlestar Galactica, Lost a Prison Break. Následovalo promítání pilotního dílu vybraného seriálu – jasně zvítězil Lost. Páteční den tak pro mě skončil až někdy kolem třičtvrtě na tři ráno.

Sobotní dopoledne bylo opět ve znamení problémů. Ty menší, technické, s výpočetní technikou, nebyly až tak kritické, skutečné problémy nastaly až tehdy, když v areálu školy přestala téct voda. Akce pro 230 lidí bez tekoucí vody je dost nepříjemná představa – minimálně nefunkční záchody jsou značný problém. To se také následně potvrdilo – a věřte, že ručně (byť rukou obalenou igelitovým pytlem) prošťuchovat záchod ucpaný zdaleka nejen toaletním papírem byl opravdu zážitek, který bych z Trpasliconu oželel. Ale tak už to zkrátka chodí. Voda naštěstí začala asi po půlhodině téct a větší krize byla tedy zažehnána.

Pak už byl čas se jít věnovat přípravě na svou druhou přednášku, která začínala ve 14.00 a byla věnována seriálu Farscape a humoru v něm. Tuhle přednášku jsem měl připravenou výrazně lépe a myslím, že se vcelku zdařila – jen jsem bohužel špatně odhadl čas pro ni potřebný, mluvil příliš dlouho a nezbyl už čas na projekci v anotaci slíbené epizody ‚O sušenky nejde‘, kterou jsem speciálně pro Trpaslicon překládal. No, tak snad příště.

Chvíli před koncem se už v místnosti objevil na moment Fuxoft, což bylo známkou toho, že bude třeba jít pomalu připravovat tělocvičnu pro jeho přednášku o filmových novinkách, prokládanou různými bizarními videoklipy a reklamami. I přes menší potíže s přehráváním některých videí nakonec přednáška krátce po plánované 17. hodině začala K přednášce samotné nemá asi smysl příliš něco říkat – Fuxoftova přednáška na toto téma je už na Trpasliconu klasikou a zaručuje ten správný mix zajímavostí a humoru, což splnila i tentokrát. Z oněch humorných videí snad dva odkazy pro ilustraci – trailer na SW epizodu III s ‚l33t‘ titulky a Ježíš Kristus – muzikál.

Z Fuxoftovy přednášky jsem nicméně musel odejít předčasně, protože jsem byl povolán za dalšími povinnostmi. Příbližil se totiž alespoň pro mě zlatý hřeb letošního Trpasliconu – setkání s Ivo Šmoldasem. Pan Šmoldas se objevil o něco dříve, než jsem očekával, takže jsem si už moc nestihl připravit nějaká témata na hovor nějak konkrétněji, nicméně to se nakonec stejně ukázalo spíš zbytečné Pan Šmoldas má totiž tu vlastnost, že začne hovořit na nějaké téma, nicméně o něm hovoří třeba deset minut a průběžně od prvotního tématu uhýbá nepředvídatelným směrem, takže je velice těžké na něj pak navázat nějakým dalším připraveným tématem a jedná se spíš o oboustrannou improvizaci, jak ze strany pana Šmoldase, tak ze strany toho, kdo pokládá dotazy. Prvotní nervozita po vzájemném představení ze mě kupodivu vcelku rychle spadla – nemalou zásluhu na tom má samozřejmě pan Šmoldas sám, jelikož se jedná o velice příjemného člověka a mluvit s ním je úžasný zážitek (byť je to záběr pro obličejové svaly a bránici).

Po asi půlhodince strávené v organizátorském zázemí byl čas vydat se spolu s panem Šmoldasem a Kohym do tělocvičny, kde se konala jeho debata s návštěvníky – znovu podotýkám, že původně měla být poněkud více řízená, ale tento úkol se v reálu ukázal jako poměrně neuskutečnitelný, takže spíš šlo o klasické pokládání dotazů námi či publikem. V průběhu téměř hodiny a půl jsme se tak dozvěděli spoustu zajímavostí o vztahu pana Šmoldase ke škole, o zákulisí pořadu Dementi a o spoustě dalších věcí. Bohužel byl v tělocvičně naplánovaný další program, takže bylo třeba zajímavou a zábavnou debatu ukončit a poděkovat panu Šmoldasovi za to, že mezi nás přišel. Pak samozřejmě následovala ještě chvilka fotografování s návštěvníky. Poté jsme se s panem Šmoldasem přesunuli ještě na nějakou dobu zpět do zázemí (kde mi mimo jiné podepsal stařičký výtisk knihy Batman – novelizace filmu Tima Burtona, kterou kdysi překládal) a pak už jsme se s ním museli rozloučit opravdu definitivně i my
a doufat, že ho na Trpasliconu nevidíme naposledy. Na serveru Lopuch v diskusním klubu Fanklub Ivo Šmoldase je k dispozici bohužel ne příliš kvalitní záznam celého vystoupení v MP3. A na následujícím obrázku jsou tři nejdůležitější osoby letošního Trpasliconu ;)

Tři králové

Odchodem pana Šmoldase jsme považoval tu zajímavější část Trpasliconu pro sebe za skončenou čekala nás sice ještě návštěva dabérů, ovšem na ty už jsme si přece jen celkem zvykli a navíc si od jejich návštěvy osobně nikdy mnoho neslibuji – ostatně, Trpaslík se daboval před deseti lety a nejen proto si toho o výrobě právě tohoto dabingu příliš nepamatují (kdo by se divil). Jejich návštěvy proto bývají zábavné spíš díky jejich vzájemnému špičkování a různým náhodám. Letošní návštěva dabérů proto příjemně překvapila, protože byla z těch lepších. Většina z přítomných byla opravdu ve formě (když pominu zlomenou nohu pana Duška) a aby to nebylo málo, vše ještě podtrhl Jiří Prager se svými neuvěřitelnými historkami. V jejich vyprávění ostatně pokračoval i po skončení oficiální části programu v našem organizátorském zázemí a občas jsme skutečně brečeli smíchy. A to byla taková pěkná tečka za sobotou.

Nedělní dopoledne samozřejmě opět poznamenaly technické problémy – tomu už se zkrátka nedá vyhnout, ať se připravujete, jak chcete. Já se v průběhu neděle věnoval trochu více aktivitám u vchodu a prodeje, takže ze samotného programu jsem opět mnoho neviděl a nechal jsem si uniknout i promítání seriálu Neverwhere mého oblíbence Neila Gaimana. Závěrečné hodiny Trpasliconu se odbývaly za tónů tradiční Trpasliconí ‚hymny‘ – skladby od britských komiků Halea a Pace, You’re never gonna get this song out of your head, s velmi příznačným názvem a textem. No a pak už jen následovalo slavnostní zahájení Trpasliconu 2006, úklid a cesta domů spát. Letošní Trpaslicon se myslím přinejmenším z pohledu návštěvníků vydařil a i my na druhé straně barikády jsme si užili spoustu zábavy (i když prostoru pro zlepšování Trpasliconu z naší strany je stále více než dost), nashledanou na příštím!

Nicméně, tohle ještě není úplný konec. Mám totiž potřebu prát jisté špinavé prádlo veřejně. Rád bych ovšem hned zpočátku podotkl, že se jedná čistě o moje osobní názory a že nejde o nějaké vyjádření názorů všech pořadatelů Trpasliconu. Rád bych, aby v tomto bylo jasno.

To prádlo se jmenuje ing. Václav Pravda. Ing. Pravda je ředitelem Festivalu Fantazie, konaného každoročně v Chotěboři, a současně předsedou SFK Avalon. Prvně jsem měl osobně s ing. Pravdou tu čest na minulém Trpasliconu, na který nám zapůjčil několik projektorů oplátkou za to, že budeme na Trpasliconu propagovat jeho Festival Fantazie. Prosím, to zní smysluplně. Ve výsledku to sice znamenalo, že bylo na téma FF několik přednášek a většina volných ploch byla polepená plakáty na něj, ale dobře. Z osobního setkání jsme měl nicméně silný dojem takový, že se jedná o člověka, který ‚všechno ví, všude byl a všechno viděl dvakrát‘, ale nikdo mě nenutil s ním cokoliv řešit, takže to bylo vlastně jedno. Nicméně mi ing. Pravda do oka skutečně nepadl – zmíněné typy lidí hodně nesnáším a dost často se neudržím a dávám jim to najevo.
Letos byl ing. Pravda organizátory požádán o zapůjčení jednoho projektoru za podobných podmínek. Jednou z forem propagace měly být volňásky na FF, losované v tombole.
Nicméně, když ing. Pravda zjistil, že se Trpaslicon, ohlášený s poměrně značným předstihem a konající se v tradičním termínu jarních prázdnin už několikátý rok, koná stejný víkend jako termíny konání do značné míry plovoucí Pragocon, nechal se slyšet, že projektor nezapůjčí, protože nemůže podporovat akci, konající se proti akci oficiálního fandomu a že tím prý porušujeme jakási nepsaná pravidla. Dobře, to je jeho právo. Sice nepotěší, že se tak stalo zhruba měsíc před akcí, ale dobře. Nicméně je tu ona ‚vyčůranější‘ část plánu mistra Pravdy – vstupenky do tomboly nám milostivě věnuje, protože sice nebude podporovat akci kolidující s akcí fandomu, nicméně zjevně mu je tato akce i tak pro něco dobrá, protože dle jeho slov ‚mu to přijde jako dobrá reklama‘. Asi nemusím říkat, že reakce organizátorů Trpasliconu nebyla tomuto řešení příliš nakloněna a o zmíněné vstupenky jsme příliš nestáli. Tím zdánlivě celá záležitost skončila

Zdálo by se, že to je konec. Nicméně, panu Pravdovi patrně ležel Trpaslicon v žaludku mnohem víc, než by se zdálo. A vynechat možnost dělat vlastní akci reklamu na Trpasliconu mu, zdá se, vadilo více. Možná proto se k mému velkému překvapení v sobotu večer zničeho nic zjevil na Trpasliconu. A k mému ještě většímu překvapení nám následně pěkně od plic sdělil, jací jsme podrazáci, sabotující akce fandomu a kdesi cosi. Možná by ho mělo omlouvat to, že měl do střízlivosti daleko, ale je mi líto, v mých očích je alkoholové opojení okolností spíše přitěžující. Několikaminutový proslov o naší prohnilosti ho patrně vyčerpal, takže svoje další aktivity omezil posléze jen na více nebo méně jednoznačné poznámky na přítomné dívky. Inu, alkohol je metla lidstva, děkujeme za předvedení. Tím ovšem ještě všechno nekončí, protože asi o půl hodiny později jsem zjistil, že řada stěn byla polepena všemožnými letáky propagujícími Festival Fantazie. Zase, jak se zdá, reklama se hodí i na akci podrazáků a sabotérů. No, je to zvláštní přístup někoho, kdo nezapůjčení projektoru vysvětluje tím, že dodržuje jisté principy – v případě reklamy na vlastní akci zjevně jdou principy stranou. Každý vidí hodnoty někde jinde…

Musím přiznat, že v prvním okamžiku jsem měl velkou chuť ony plakáty FF strhnout. Nicméně jsem usoudil, že tak špatně na tom ještě nejsem a že alespoň někdo by se mohl chovat dospěle, když už to nesvede ing. Pravda. Ostatně představa, že by se někdo z návštěvníků nebo dokonce organizátorů Trpasliconu vydal na Pragocon nadávat jeho organizátorům, že ho pořádají ve stejném termínu (samotným organizátorům Pragoconu to ostatně patrně příliš nevadilo, stejně jako jsme si z toho až tak moc nedělali my – je to nepříjemné, ale na druhou stranu, Trpaslicon se už dříve konal ve stejném termínu jako jiná akce a příliš ho to neohrozilo) mi přišla tak absurdní, že jsem se musel smát. Možná totiž nejsme členy fandomu (o který mimochodem stojím každý rok míň a míň), nejsme inženýři (alespoň většina z nás) a pořádáme jednou ročně malou akci pro 200 lidí a hlavně pro svou zábavu, ale zato máme svou úroveň (i když to teď možná trochu popírám, ale muselo to ze mě ven). Nějak mi to přijde lepší.

A pak je také pravda, že pohled na plakáty k Festivalu Fantazie, kterými patrně sám ing. Pravda pokryl ve své snaze o reklamu v podstatě souvisle i prostor nad pánskými pisoáry, byl poměrně dost zábavný :)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 16. 2. 2006 v 20:26
Kategorie: Osobní

17 Comments »

  • Case napsal:

    Opraveno několik nepřesností a nepravd, vzniklých bohužel informačním šumem.

  • Michvolka napsal:

    Pěkný článek, i když možná moc rozvláčný a pojatý hodně osobně, ale na tom asi nezáleží.

    Chci se vyjádřit (taktéž osobně) hlavně k té části věnované panu Pravdovi:
    Vašek Pravda mi do oka opravdu nepadl, kdyby byl jen o něco více slizský, asi by padlo něco do oka jemu. Byla to moje první a silně doufám že poslední příležitost k „rozhovoru“ s ním. Nevěděla jsem kdo to je a tak jsem s ním také jednala jako s jakýmkoliv jiným návštěvníkem Trpasliconu. Poté co jsem byla nucena (od muže který celou dobu chodil s na zádech přišpendleným papírovým srdcem s nápisem „moje žena spí v říčanech“) si vyslechnout že má skvělou ženu a krásné dítě, ale sice v práci bere 60.000.- čistého měsíčně, má drahé služební auto a mobil, nicméně je to o ničem, protože jeho šéfová s ním nechce jít do postele aby mu poskytnula povýšení, možná jsem mu až moc naplno vysvětlila co si o lidech jako je on myslím. Na to mi pan Pravda vysvětlil že On je organizátorem největšího conu v Čechách, čímž mi zřejmě měl dát najevo svou nadřazenost.. to se mu tedy nepodařilo. Přišel na Trpaslicon jako každý jiný, nevím proč bych před ním měla panáčkovat Abych to zkrátila, s Václavem Pravou jsem se opravdu nepohodla a musím uznat ze pan Pravda je sobecké, egoistické, záletnické prase (ve smyslu „rozdal by si to s čímkoliv“) bez jakýchkoliv morálních zábran.

  • Case napsal:

    No, já tuhle část jeho chování vynechal z toho komentáře zcela záměrně…

  • captainn napsal:

    Case: Je Pravda ten podivný typoň, co se mi loni tak moc nepozdával?

  • Case napsal:

    To já nevím, Tobě se nepozdává kdekdo.

  • Michvolka napsal:

    Case: vidíš a já jí tam zcela záměrně přidala.

  • captainn napsal:

    To je pravda, ale AFAIK to skutečně byl Pravda.

  • Case napsal:

    Michvolka: Však Tvá věc, já jen konstatoval, že já to vynechal záměrně. Kdybych s tím měl nějaký jiný problém, nic mi nebránilo ten Tvůj komentář smazat, že.

    captainn: Možné to je. Pokud se podíváš v lopuší poště na tu fotku mně a Šmoldase, co jsem Ti posílal link, tak je tam Pravda v pozadí vidět, v jakési bledémodré či světlešedé košili/mikině.

  • captainn napsal:

    Tak v tom případě je to na 100% on.

  • KCHARL napsal:

    Nj a ja premyslel co je to za magora, nechapal jsem o cem mluvi ale aspon mi ted case dosadil dilky skladacky…je to pekny magor.A to je muj nazor ktery se s nikym nestotoznuje.

  • Jarda napsal:

    škoda, že jsem tam nebyl – zkoušky.

  • Václav Pravda napsal:

    Ahoj.
    Až v únoru 2008 jsem se dozvěděl o tomto článku. Mrzí mě to. Proto, že nikdo nepřišel a neřekl/nenapsal mi to dřív, aby se to řešilo včas a ne tři roky potom jen proto, že mě někdo v diskusi o webu FF na FF fóru začal osobně osočovat. Pokládám za nepatřičné a nefér, psát do reportáže o conu takto rozsáhle osobní věci, podobné věci se z reportáží vynechávají i v mnohem horších případech. Nicméně dobře mi tak, neměl jsem se chovat jako vůl. Sice jsem pevně přesvědčen, že popis je hodně přehnaný kvůli získané antipatii, nicméně tak jako tak je moje vina, že jsem ji vzbudil. Je mi to líto a omlouvám se dodatečně všem, kterých se to dotklo.
    Ještě ke konkrétním věcem. Mělo by být zřejmé, že nápis na zádech je míněn z legrace, přece by tohle nikdo nemohl myslet vážně. Nemám ve zvyku a to ani v opilosti sahat na holky a obtěžovat je jinak, než maximálně pár narážkami a silnými řečmi (do té doby, než je dáno najevo, že to dotyčné je nemilé). Těch silných řečí jsem měl asi dost ve více oblastech, jak vidím. Mrzí mě ale, že kritici neuměli nebo nechtěli rozeznat věci vážně míněné od těch pro pobavení (jakkoliv nepodařené) a že velmi nelichotivý obrázek si o mě udělalo několik lidí na základě jednoho setkání a ne na základě toho, co dělám, nebo toho, jak se chovám běžně. Jako kdyby se nikomu jinému včetně jich samotných nestalo, že se někdy nechovali na výši. No, co nadělám.
    Co se týká dalších věcí: Souběh dvou conů pokládám stále za nežádoucí a nebylo málo lidí, kteří kvůli tomu museli volit mezi dvěma akcemi. K použitému slovníku – zcela jistě jsem nepřišel na Trpaslicon jen vynadat organizátorům do podrazáků (tohle ani nepoužívám) a vyvěsit letáky. Ano, dostali jsme se později v průběhu (už to bylo hodně pozdě a seděl jsem při tom tuším na zemi u lavice, u které seděla a se mnou hlavně diskutovala tuším Trofozoit?, přezdívku nevím a obličej si pamatuju, i když mi neodpovídá na pozdrav) do diskuse o (ne)vhodnosti souběhu akcí a zřejmě jsem v ní argumentoval i svými zkušenostmi a asi se moc vytahoval. Tato diskuse zřejmě nadzvedla přítomné nejvíc a je asi jedním z hlavních důvodů nesnášenlivosti spoluorgů Trpasliconu vůči mně. Rozumím, i když nerozumím, proč to brali tak vážně. Vůbec se mi zdá, že vše brali příliš vážně. Do diskuse, zda souběh akcí vadí nebo nevadí, se už nechci pouštět :-). Díky.
    Dost dobře nerozumím kritice nepůjčení projektoru. Informace měsíc před akcí je dostatečně dlouhá doba, navíc před tím s ním nikdo nemohl počítat, protože projektor byl pracovní a já jsem zcela jistě nemohl dříve 100% slíbit, že ho budu moci zapůjčit. Každé zapůjčení znamenalo jistou nepříjemnost a závazek v práci. Důvody, proč jsem ho nezapůjčil, souvisely s těmi pracovními a se souběhem s Pragoconem, který držel svůj tradiční termín, protože Pragoconu jsem dvakrát třikrát půjčoval projektor a pokud si dobře pamatuju, bylo to právě v letech 2005-6, možná i 2007. Pomíjím teď aktuální změnu termínu Pragoconu, kterou se Pragocon de facto vzdal svého tradičního termínu a do budoucna nemá ani z tradice prioritu ve volbě termínu. Nikdo nemá žádný nárok na půjčení projektoru a jeho půjčení by mělo být příjemnou pomocí, jeho nepůjčení (pokud se tak nestane na základě slibu zrušeného z nedůležitých důvodů těsně před akcí) by nemělo být ničím a nemělo by být bráno nijak negativně. To je nefér.
    Rovněž nerozumím kritice vyvěšování letáků. Na všech conech je dlouhými roky ustálená praxe, že pořadatelé conů propagují své akce na jiných conech a to i bez výslovného svolení pořadatele. Protihodnotou není projektor nebo jiná služba, ale možnost na dalších akcích vyvěsit zase své letáky. Většinou se ptám na svolení, pokud při příchodu někde vidím nebo snadno najdu hlavního organizátora. Nevím, zda tomu tak bylo v tomto případě, domnívám se že ano, protože většinou si zároveň prosím možnost vzít si lavici a u ní diskutovat se svými pořadateli a kamarády. A ta lavice tam byla, diskutovali jsme u ní pozdě v noci ten souběh akcí a pořádání atd. Letáky na záchodech nepokryly souvisle plochu, ani neplatí, že „řada stěn byla polepena všemožnými letáky propagujícími Festival Fantazie“, to je účelově přehnané.
    Rozumím tomu, že u FF nastala loni zavedením letáků linií trochu jiná situace, vzhledem k množství, nicméně díky diskusi na fóru FF jsme zdá se nalezli řešení. Pro letošní ročník svolení hlavního organizátora mám, děkuji.
    Závěrem. Ještě jednou se omlouvám. Doufám, že moje slušné chování na posledních dvou a letošním Trpasliconu, spolu s mým běžným chováním a tím co dělám, postupně napraví obrázek, který si o mě někteří lidé udělali před třemi lety. Prosím vás o to, abyste to zkusili brát jako poklesek, který se může přihodit a abyste mě zkusili posuzovat ne přes ten jeden zážitek, ale objektivně. Díky.
    Vašek (ne pan Pravda)
    A prosím, nediskutujme zde dál detaily a slovíčka, po třech letech je to už ztráta času, ani vy a já už vůbec :-) si to nepamatujeme přesně. Díky.

  • Václav Pravda napsal:

    V únoru 2009, samozřejmě.

  • Case napsal:

    „Pokládám za nepatřičné a nefér, psát do reportáže o conu takto rozsáhle osobní věci, podobné věci se z reportáží vynechávají i v mnohem horších případech.“

    Ano, z reportáží možná ano. Což je sice IMHO špatně, ale co nadělám. Tohle je ovšem soukromý blog, kde zveřejňuji svoje soukromé názory. Pokud se vám nelíbí, jak lidi píší nebo co si myslí o vašem chování, mám jedinou, ale zato velmi účinnou radu – nechovejte se tak.

    Mimochodem nevím, jak chování na letošním Trpasliconu, ale chování na předchozích dvou zcela jistě nezměnilo nic na dojmu, že jste mistr světa, který se všem okolo neustále chlubí, jak je úžasný, inteligentní a bohatý, jak skvělý a úžasný je Festival Fantazie a podobně. Vy zkrátka pořád nejste schopen pochopit, že tady opravdu nejde o to, že jste se jednou někde na nějaké akci opil. Ostatně, i tahle sáhodlouhá a povětšinou naprosto zbytečná reakce hezky ukazuje, jak moc mimo realitu se pohybujete.

  • Václav Pravda napsal:

    Lidi čtou ten příspěvek jako reportáž.

    Děkuji za radu. Nebylo by ovšem na místě trochu nadhledu? Jsem opravdu jediný, kdo kdy udělal chybu?

    Nedomnívám se, že bychom se bavili tak často a tak dlouho, aby byl Váš dojem objektivním posouzením mé osoby a chování. Zcela jistě se všem okolo neustále nechlubím, jak jsem úžasný, inteligentní a bohatý. Protože jsem často pitomec, blbec, dělám chyby (a přiznávám to) a bohatý jsem nikdy nebyl a nebudu. Lidé, kteří mě skutečně znají, by mě ve Vaší charakteristice nepoznali. Spíš se domnívám, že jsem si jedním excesem zasloužil trvalou nelibost, která s realitou nemá mnoho společného. To mě mrzí.

    Přeji všem mým kritikům, aby se jim nikdy nestalo, že je někdo odsoudí na základě jedné události a bez dalších znalostí, kouká na ně pak několik let tím zkresleným pohledem a ještě to pak tahá na veřejnost místo konkrétních argumentů k diskutované věci.

  • Case napsal:

    Máte pravdu. Jste báječný, skromný, rozumný a vstřícný člověk, kterému jsem hloupě ukřivdil. Moc mě to mrzí. Konečně jste mi otevřel oči a já prozřel. Posuzovat vás na základě několika osobních setkání a čtení vašich názorů na netu nebylo správné a rozhodně velmi neobjektivní. Měl jsem místo toho raději zeptat vás nebo vašich přátel, jaký doopravdy jste. Jistě bych si udělal mnohem lepší obraz, který by více odpovídal realitě. Už to nikdy neudělám. Prosím za odpuštění. Byl jsem pomýlený a bláhový.

    Spokojen?

  • Václav Pravda napsal:

    Ano, spokojen. Ne proto, co píšete, to i dítě vidí, že je to ironie. Ale jsem spokojen proto, že jste neudělal ani pokus o objektivitu, smíření, nadhled a tím jste mohl aspoň někomu potvrdit pochybnosti, zda vše, co jste o mně napsal, bylo opravdu tak.
    Určitě nejsem báječný atd., určitě ale nemyslím, že bych byl takový vyvrhel, jakého ze mě děláte. Opravdu myslíte, že by se mnou tolik lidí spolupracovalo, kdybych byl takový? Nikoho ničím nedržím, nenutím, každý si dobrovolně vybírá, zda i za rok bude dělat program na FF a FF Speciál. I když jsem o některé lidi přišel kvůli mým chybám, zájemců o dobrovolnou fanouškovskou spolupráci přibývá. To se opravdu ty desítky lidí nechají oblbnout někým takovým, za jakého mě máte? To se ty stovky spokojených účastníků účastní přesto, že FF dělám blbě a nerespektuji a nesnažím se realizovat potřeby a požadavky účastníků a organizátorů? Nebo je to jinak?
    Pořád netvrdím, že jsem úžasný. Mám spoustu nepříjemných zvyků a vlastností, dělám spoustu chyb, nejen na Trpasliconu :-). Ale fakt nejsem takovej kretén, za jakého mě máte vy a pár dalších svědků mého excesu před třemi lety. Řeknem si za další tři roky, ano? Do té doby prosím zůstaňme v kontaktu, prosím o Vaše připomínky a rýpavé komentáře (abych si dával bacha na šlápnutí vedle) a zejména konkrétní argumenty a konstruktivní připomínky a nápady na našem fóru. Díky.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com