Malý debut

Pro
06
2006

Před časem jsem tu o tom psal v jednom soukromém příspěvku, ale říkal jsem si, že to tentokrát napíšu zcela veřejně (a jen vynechám pár detailů).

Dneska jsem obdržel autorský výtisk antologie Polaris 2006, která by měla být v prodeji od 28.11. a bude se křtít 9.12. na brněnském Fénixconu. Proč autorský výtisk? Tato kniha se totiž stala prvním hmatatelným důkazem mojí profesionální překladatelské činnosti, kterou se od jara letošního roku pokouším vykonávat (více či méně úspěšně, je to oproti IT dost odlišný svět se zcela jinými pravidly, která se zatím spíše učím). Mám v ní na svědomí překlad jedné z povídek – nebudu psát které, ale zvědavci by asi nedalo tolik práce to zjistit (a návštěvníci diskusních serverů, na kterých se pohybuji, se mě mohou zkusit zeptat v Poště, možná jim to i prozradím, pokud bez toho opravdu nemohou žít). Samotný překlad vznikal v červenci a jedná se o můj druhý překlad (ačkoliv je na trhu k dispozici jako první, ale tak už to někdy bývá). Přestože jsem v té době zjišťoval, že na tom překladatelsky nejsem vůbec tak dobře, jak jsem si myslel (respektive že profesionálové jsou trochu dál, než jsem si myslel), nemusím se snad za svou práci vysloveně stydět. Tímto také veřejně děkuji captainnovi za kontrolní čtení nejen tohoto překladu a za pomoc při vychytávání překlepů a různých jiných úletů.

Je to asi trochu směšné psát něco takového kvůli jedné malé povídce, ale na druhou stranu se pro mě jedná poprvé v životě o případ, kdy jsem udělal něco hmatatelného, pod čím jsem jmenovitě podepsaný a nevystupuji jen bezejmenně pod hlavičkou nějaké firmy, týmu nebo organizace. A začínám mít pocit, že je docela fajn mít takovýhle hmatatelný důkaz toho, že jsem udělal něco, co snad alespoň několika lidem udělá radost. Je to prostě něco trochu jiného než někomu zprovoznit zaseknutá Windows.

Text jsem zatím nečetl, jen jsem ho zběžně prolistoval (a všiml jsem si jedné IMHO zbytečné změny, o které jsem nevěděl a kterou mi v něm nakladatelství udělalo, ale tak už to chodí a beztak nejde o nic závažného). Stejně tak jsem ještě ani nečetl zbylé povídky kromě té ‚mojí‘, takže ani nemohu posoudit, jestli se vyplatí zmíněnou antologii koupit. Ale pokud budou všechny alespoň takové, jako ta ‚moje‘, tak nepochybně ano (mimochodem, já z prodeje knihy nic nemám a nemám ani přístup k informacím o počtu prodaných kusů, takže opravdu hodnotím nezaujatě).

Tak teď už nezbývá než se těšit na ‚hlavní chod‘ – kompletně ‚mou‘ knihu. Když už jsem v tom prozrazování, tak prozradím, že se bude jednat o první díl IMHO zdařilé scifi trilogie autora, který touto knihou debutoval jako spisovatel (do té doby se zabýval psaním scénářů filmovým/televizním a herním), který má velice podařený blog, velmi slavného otce, a jehož hlas je slyšet opravdu hodně daleko. Takže se bude jednat vlastně o dvojí debut – pro autora i pro mě to bude první kniha, která nám u nás vyjde. Dlužno dodat, že druhý díl už se také připravuje k vydání a na třetím dílu začínám pracovat v současné době. Kdy který díl vyjde, to ovšem netuším, i když první díl by myslím mohl vyjít už vcelku záhy.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 6. 12. 2006 v 03:37
Kategorie: Osobní

13 Comments »

  • Trofo napsal:

    Ke sci-fi spisovateli přidám ješte tolik, že má skvělýho AI bota, se kterým se dobře pokecat ;)

  • newt napsal:

    No ale sakra, co ja si ted pocnu s tema zaseknutejma Windows??!!

    Ne, gratulace a g’luck do dalsi prace. By sis rozumel s jednim mym kamaradem – http://panoevuk.blogspot.com/2006/10/umn-pekladu.html

  • Case napsal:

    newt: Až budeš zase chtít postavit nějakého pavučinami potaženého Athlona (či jak jsi to tehdy napsal do té recenze – tuším Gorky Zero? – o počítači, co jsem Ti postavil :P ) nebo budeš potřebovat odseknout Windows, tak klidně řekni, Vaše rodina má u mě protekci (a Ty dvojnásob ;) ). I když jste už krapet z ruky…:/

    Což mi připomíná, že bych si sakra už konečně mohl najít čas na Tvou novou desku, stáhnul jsem si ji hned druhý den, ale pořád nějak nebyla správná příležitost si ji nerušeně poslechnout…

    BTW ten odkaz mi připadá totálně vytržený z kontextu, protože jako nezasvěcený nějak naprosto netuším, o čem to celé vlastně je…

  • autoklav napsal:

    hmm congratulation , až se objeví v knihkupectví tak se naní kouknu a budu hádat kterou to povídku jsi překládal … :)

  • CaptainN napsal:

    Kupodivu tu najdeš ke každému zmiňovanému překladu minimálně po jedné ne úplně doslova zmiňované nápovědě. :)

  • Arevin napsal:

    Hehe, gratulace! :-)

  • Case napsal:

    To jsou věci, takoví nečekaní hosté…no děkuju, samozřejmě.

  • Trofo napsal:

    A ještě jednou napíše provokatér CaptainN nějaký příspěvek a už to bude ale úplně jasný ;)

  • CaptainN napsal:

    Napíše, páč musí pozdravit Arevin. ;)

  • Arevin napsal:

    Ahoj vsichni… jestli vas moje pritomnost desi.. nebojte, bude hur. Ale ja jsem v tom uplne nevinne, protoze Casi blog mi napraskala Trofo.. takze bijte pripadne ji ;-)

  • Case napsal:

    Will do.

  • CaptainN napsal:

    Tvoje přítomnost neděsila nikdy.

  • Arevin napsal:

    To CaptainN.. abych si taky nezalozila blog.. to by pak zacala XD

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com