Co na obloze?

Srp
02
2007

V nadcházejících dnech se chystají dva pěkné úkazy.

Plejady srpen 2007

První z nich se odehrává v noci z pondělí 6.8. na úterý 7.8. Měsíc, který vychází po půlnoci, se totiž bude nacházet v těsné blízkosti otevřené hvězdokupy známé jako Plejády. Tu bude současně s tím, jak bude stoupat na oblohu, postupně zakrývat, až je zcela zakryje. Kolem páté hodiny ranní se pak začnou v přibývajícím světle Plejády zpoza měsíčního disku opět objevovat. Nedaleko bude celý úkaz doprovázet ještě planeta Mars. Pokud vyjde počasí, půjde nepochybně o velice hezký pohled. Já bohužel s největší pravděpodobností nebudu mít příležitost celý úkaz pozorovat, takže ani fotodokumentace se konat nebude, ale nepochybně sem pak dám link alespoň na nějaké cizí fotografie. Nahoře vidíte obrázek toho, jak začátek zákrytu zobrazuje program Stellarium.

Druhý úkaz má sice ještě čas, ale protože v průběhu příštího týdne nebudu moc online, píšu o tom raději už teď. V pondělí 13. srpna nad ránem by mělo nastat maximum meteorického roje Perseidy. Protože maxima meteorických rojů ale nebývají příliš ostrá, dá se předpokládat, že po celou noc z 12. na 13. srpna bude poměrně vysoká aktivita. Celé situaci letos navíc pomáhá skutečnost, že je v průběhu maxima Perseid měsíc v novu a je tedy maximálně tmavá obloha. Pokud vyjde počasí, bude to nepochybně stát za to. Perseidy si letos utéct nenechám (dokonce jsem kvůli nim měnil původní plány), ale s nějakou fotodokumentací se asi nedá moc počítat. Nicméně zvýšená aktivita meteorů by mohla být pozorována nejen tuto konkrétní noc, takže je šance vidět alespoň něco.

No a ještě něco na pokoukání – dnes jsem na astrofóru v jednom vlákně narazil na úžasné fotografie komety McNaught, kterou jsme mohli pozorovat na přelomu roku 2006 a 2007. Autor fotografií, Miloslav Druckmüller, byl v době jejího maxima v horách Chile a Argentiny stranou světelného znečištění a pořídil proto neuvěřitelné záběry, které dal navíc k dispozici v neobvykle velkých rozlišeních. Jde o skutečnou pastvu pro oči, kterou vřele doporučuji.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 2. 8. 2007 v 00:11
Kategorie: Astronomie,Fotografie,Osobní

2 Comments »

  • Evelyn napsal:

    pondělí 5.8. na úterý 7.8. .. nemělo by to být z 6.8. na 7.8.?

  • Case napsal:

    Já mám s tím srpnem fakt nějaký problém…nejdřív z něj dělám prosinec, teď zase přeskakuju dny…dík ;)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com