Focení tmy

Srp
17
2007

Protože jsem dostal od včerejška několik dotazů na to, jak vypadaly původní snímky nebo čím se skládaly expozice, tak:

Expozice je možné skládat v různých programech. Já jsem zvolil program DeepSkyStacker, protože jsem na něj četl slušné reference a navíc je zdarma. Ovládání je velice jednoduché a na jeho stránkách je navíc k dispozici solidní nápověda (do začátku je minimálně dobré vědět, k čemu jsou a jak se pořizují „dark“, „flat“ a „bias“ snímky). Podrobnější informace například k různým metodám zpracování těchto snímků nejsem schopen podat, sám jsem úplně na začátku.

Jak vypadají jednotlivé kroky? Na začátku je několik (u mých včerejších fotografií 5-10) snímků stejné části oblohy. Jeden vypadá po převedení z RAW nějak takhle (zmenšeno):

RAW

Výsledek po zpracování DeepSkyStackerem a základním nastavení křivek a saturace barev (v témže programu) vypadá nějak takhle:

processed

Výrazně se zvýšil jas veškerých světelných zdrojů na fotografii, bohužel i těch, o které nestojíme. Podotýkám, že světelné znečištění na těchto snímcích je v rámci běžných možností ČR poměrně minimální (pokud nevyjedete někam do hor, daleko od civilizace), vytipoval jsem si místo s poměrně slušným výhledem na jižní obzor. Nemám zatím odzkoušené, jestli je výsledek lepší, když se světelné znečištění odstraňuje už ze zdrojových snímků, nebo až z finálního složeného – zkoušel jsem obojí, ale o výhodnosti toho či onoho postupu mě nic jednoznačně nepřesvědčilo. Proto jsem většinou odstraňoval světelné znečištění až z finální složeniny – je to méně práce (i když se to dá zautomatizovat). K jeho odstranění jsem použil víceméně tento postup. Pokud někdo zná nějaký lepší, určitě by mě zajímal. No a po dalších různých úpravách (křivky, barvy, odšumění, doostření a podobně, pokud možno s citem) je výsledek zhruba takovýto:

final

Znovu dlužno upozornit, že jsem v tomto opravdu začátečník po všech stránkách, takže horších výsledků patrně lze při troše snahy dosáhnout jen těžko.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 17. 8. 2007 v 16:42
Kategorie: Astronomie,Fotografie,Osobní

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com