Objektivem do tmy

Srp
17
2007

Místo zpracovávání fotek z dovolené jsem se v posledních několika dnech bavil (a „bavil“) experimentováním s něčím, co jsem doteď v zásadě nemohl provozovat – širokoúhlou fotografií noční oblohy. Samozřejmě, samotná zrcadlovka se základním objektivem bez možnosti použít montáž s hodinovým strojem je k tomu poměrně nedostačující – už při 30 sekundové expozici na nejširší ohnisko a nejvyšší citlivost, nutné k tomu, aby na snímku bylo vůbec něco, co stojí za řeč, se například projeví protažení hvězd vlivem zemské rotace.

Ono už samotné fotografování oblohy je pro někoho, kdo nevlastní auto, poměrně svérázné – v půl jedenácté sednete na kolo, jedete deset kilometrů na vytipované místo, kde by mělo být v rámci možností co nejmenší světelné znečištění, tam dvě hodiny stojíte v naprosté tmě uprostřed pole a každých 30 sekund zmáčknete spoušť, abyste následně všechno sbalili a jeli těch deset kilometrů zase zpátky.

Čímž to celé ovšem teprve začíná – fotografie je potřeba převést, speciálním programem „složit“ (jedno místo oblohy se exponuje několikrát, čím víckrát, tím lépe a snímku se potom skládají, aby bylo možné zredukovat co nejvíce šum a zvýraznit slabé objekty a hvězdy) a to celé potom doladit v nějakém grafickém editoru. A to celé ještě znesnadňuje světelné znečištění, které je u nás bohužel poměrně značné (a na dlouhých expozicích opravdu vyleze) a které se musí z většiny snímků odstraňovat, aby vůbec k něčemu byly – v lepším případě slabšího závoje až z výsledné složeniny, v horším už z jednotlivých expozic. A to celé se samozřejmě musí umět (což já zatím ani náhodou nesplňuji).

Nicméně, tak jako tak jsem do galerie Astrofotografií přihodil pár v rámci možností myslím celkem zdařilých snímků něčeho zajímavějšího, než je „jen“ Měsíc. Ale je očividné, že ačkoliv je to velký skok v možnostech, bude to chtít ještě lepší vybavení.

A mimochodem – k nedávným Perseidám (jejichž maximum jsem bohužel neviděl, protože bylo zataženo) jeden skládaný snímek z roku 2004 od někoho, kdo to lepší vybavení měl.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 17. 8. 2007 v 03:11
Kategorie: Astronomie,Fotografie,Osobní

2 Comments »

  • Anonym napsal:

    Docela by me zajimalo, jakym programem se ty fotky „skladaji“ ?

  • Case napsal:

    Existuje jich několik. Já o tom, jak jsem to dělal, napíšu samostatný příspěvek, už jsem o to byl žádán na několika místech (byť mám teda rozhodně daleko do toho někoho poučovat o tom, jak na to, sám jsem naprostý začátečník).

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com