In a brave new world…

Čvn
08
2008

Už delší dobu mě děsí informace o tom, jaké věci a jaká opatření se (zatím zejména v západnějších zemích, ale ona je to jen otázka času) zavádějí „v zájmu bezpečnosti“. Když občas čtu zážitky fotografů z Ameriky nebo Británie, běhá mi mráz po zádech (zahrnují pohrůžky žalobami za zcela nevinné fotografování veřejných prostranství, obvinění fotografů na školních sportovních zápasech či na plážích z fotografování dětské pornografie a podobně). Ostatně, viz nedávnou akci v Británii, nabádající lidi k tomu, aby upozorňovali na „podezřelé“ osoby s fotoaparáty v ruce. Z podobného soudku je i třeba nedávná informace o tom, že policie v některých státech možná získá pravomoc lidem bez udání důvodu prohlížet disky v noteboocích a další média, zda neobsahují „závadný“ obsah. I u nás se ale prosazují podobně nesmyslná nařízení – toho, že před pár lety z pražského metra zmizely odpadkové koše z důvodu bezpečnosti cestujících (aby do nich někdo nemohl hodit bombu), si asi všimla řada lidí, ale už delší dobu mám dojem, že se podobný trend rozmáhá i jinde – narazit na odpadkový koš i třeba na ulici je pro mě poslední dobou nějak stále obtížnější. Budu jen doufat, že to má jiný důvod než tenhle. Obecně mi ale připadá, že je společnost ovládána uměle vytvářeným pocitem strachu a ohrožení, na jehož základě pak mohou jistí lidé zavádět omezení, která by si dříve nikdo nedovolil ani navrhnout, a co je horší, zmanipulovaná veřejnost za to ještě vděčně poděkuje a bude mít radost, jak je myšleno na její bezpečí.

Na stejný případ jsem narazil i dnes – na amerických letištích se údajně začínají zavádět speciální scannery, umožňující dívat se lidem „pod šaty“. Pro zajištění bezpečnosti jsou údajně osobám rozmazány obličeje a scany se následně ihned mažou. Patrně to ale není zas tak úžasná technologie, jelikož expert z kalifornského institutu tvrdí, že „byste pravděpodobně nalezli velice běžné materiály, které by bylo možné použít k ukrytí zbraně tak, aby ji scanner neobjevil“. Přesto je ale charakteristické, že veřejnost, která se těmto kontrolám podrobuje, se domnívá, že „to působí trochu šíleně, ale v dnešní těžké době se s tím zkrátka musíme smířit“. A zástupce jednoho z letišť, kde je systém provozován, to komentuje podobně: „Většina cestujících si nemyslí, že by šlo o kdovíjak závažnou věc. Podle nich je to bezpečnostní opatření, které jsou ochotni podstoupit.“

Já nevím…skutečně lidem nepřijde divné a nepatřičné, že se něco takového zavádí, a tím spíš pokud se ví, že není až tak těžké to obejít? Skutečně se poslední dobou cítí všichni tak strašně ohroženi, že se tak snadno vzdávají svých osobních svobod? Se společností, která je takovýmto způsobem ovládána strachem, podle mého není něco tak docela v pořádku.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 8. 6. 2008 v 22:29
Kategorie: Osobní

6 Comments »

  • CaptainN napsal:

    Kdyby šlo jen o pocit, bylo by to fajn. Nejde.

    Lidé jsou v tomhle ohledu nepoučitelní a ve jménu bezpečnosti či jiné vypasené modli se milerádi nechají zotročit … Kde je ‚V‘, když ho člověk potřebuje.

    A o opatřeních bránících zisky právníků z RIAA a MPAA je soro škoda mluvit.

  • kkl2401 napsal:

    Naprosty souhlas, ja osobne bych vymenil trochu toho rizika za to, ze v metru ty kose budou, i za to, ze me budou podstatne min otravovat na letisti. Jestli me chce nekdo vyhodit do vzduchu (teda asi ne konkretne me, ze), tak se mu to pravdepodobne stejne nejak podari, ale nez tohle (a pripaden neustale narustani nesmyslnych opatreni) a atmosferu vecneho strachu, to radsi trochu toho rizika. Nekdy si rikam, jestli v jistem smyslu ti teroristi uz tak nejak napul nezvitezili.

  • CaptainN napsal:

    Zvítězili a nejspíš víc než na půl.

  • Case napsal:

    Bizarní je, že pro to nemusejí skoro nic dělat.

  • CaptainN napsal:

    Úspěšným teroristou snadno a rychle …

  • r0b0t napsal:

    Dneska nemam naladu na psani tak prihodim jen par linku a citaci…

    On September 20th, 2001, during an address to a joint session of congress and the American people, President George W. Bush formally declared war on terror when he said, „Our war on terror begins with al Qaeda, but it does not end there. It will not end until every terrorist group of global reach has been found, stopped and defeated.“

    http://en.wikipedia.org/wiki/War_on_Terrorism#The_War_on_Terrorism_as_indefinite_and_indeterminate

    ———————————————————-

    http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_fear

    ———————————————————-

    WAR IS PEACE
    FREEDOM IS SLAVERY
    IGNORANCE IS STRENGTH

    http://www.orwell.ru/library/novels/1984/english/

    ———————————————————-

    A neco aspon trochu veseleho nakonec: http://pbfcomics.com/?cid=PBF215-Kitty_Photographer.jpg

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com