Na obloze

Čvc
28
2008

Pravděpodobně o tom většina těch, které to zajímá, už ví (prý se to zmiňovalo v médiích), ale každopádně – v pátek 1.8. dojde k zatmění Slunce, které bude z našich poloh bohužel opět pouze částečné (udělat si výlet do Mongolska už asi nestihneme…). Začátek zatmění bude ve cca 10:50 SELČ, střední fáze, kdy Měsíc zakryje přibližně 25% slunečního disku, nastane zhruba v 11:40. Přesné časy pro jednotlivá místa ČR a obrázek toho, jak to bude vypadat, najdete například zde. Doufejme, že bude jasno (pokud ano, pak se tu jistě objeví nějaké fotografie).

Asi to není třeba zdůrazňovat, ale dívat se na zatmění nechráněným okem není nejlepší nápad. V minulosti jako improvizovaná a relativně tmavá clona pro pohled pouhým okem sloužily například diskety (samozřejmě je tím myšleno dívat se přes fólii, tvořící samotnou datový nosič diskety, nikoliv přes její pouzdro), i když ty už asi dnes mnoho lidí nemá. Ideální je samozřejmě speciální fólie pro pozorování Slunce. Ta je pak samozřejmě nezbytná v případě, že chcete zatmění pozorovat JAKÝMKOLIV, byť sebeslabším dalekohledem nebo jinou optickou soustavou (například zrcadlovkou s teleobjektivem) – i krátký pohled bez ní by mohl způsobit vážné a nevratné zranění oka! Mimochodem, mířit na Slunce bez této fólie digitální kompakty, na kterých se fotí přes displej a ne přes hledáček, také není nejlepší nápad – v tomto případě sice nehrozí poškození zraku (obraz na displeji vám už nijak neublíží), případná fotka ale patrně stejně bude příliš přeexponovaná, než aby k něčemu byla, a především hrozí riziko, že si zničíte fotoaparát.

No a k astro tématu zase jeden pokus z dnešní noci:

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 28. 7. 2008 v 14:02
Kategorie: Astronomie,Fotografie

7 Comments »

  • Trofo napsal:

    Jůů, i s druhou malinkou mlhovinou. Ty jsou hezký!

  • Case napsal:

    Přesněji se dvěma, ale ta druhá je hodně nenápadná a vypadá skoro jako hvězda, protože je kulovitá a z okrajových částí, které by ji prozradily snáz, toho na téhle fotce moc vidět není. Je mírně dole napravo od jádra „velké“ M31. A všechno jsou to galaxie, nikoliv mlhoviny (přestože se bohužel M31 běžně lidově říká „Velká galaxie v Andromedě“). M31 je nejbližší galaxií k té naší vůbec, a ty zbylé dvě jsou její menší, satelitní galaxie – eliptická je M110, kulovitá pak M32. Konec přednášky.

  • Anonym napsal:

    M32 nalezena.

  • captainn napsal:

    Anonym je kápo, co se zapomněl v přeinstalované Opeře přihlásit.

  • napsal:

    Nemělo to být „přestože se bohužel M31 lidově říká ‚velká mlhovina v Andromedě‚“?

  • Trofo napsal:

    Smažka, myslí galaxie a napíše mlhovina. Tu třetí jsem asi taky našla, taková rozplizlejší hvězda vpravo.

  • Case napsal:

    Dvě smažky, já to zas napsal přesně obráceně (viz MČ).

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com