V novém

Úno
21
2009

Asi jste si všimli, že jsem po dlouhé době změnil podobu tohoto blogu (tedy alespoň doufám, že jsem se v těch všemožných pluginech, umožňujících testování jiného vzhledu, než mají řadoví návštěvníci, nakonec dočista neztratil, a nejsem stále jediný, kdo nový vzhled vidí ;) ). V rámci těchto změn jsem i proto, že jsem se nechtěl defintivně rozloučit se starým vzhledem, který má pro mě za tu dobu už i jistou sentimentální hodnotu, zavedl možnost měnit si vzhled tohoto blogu přímo z pravého panelu. Volba se nachází takřka úplně dole a zahrnuje možnost nového vzhledu, nového vzhledu bez většiny průhledných prvků a starého vzhledu. Ponechání volby nového vzhledu bez průhlednosti jsem dlouho zvažoval – víceméně je totiž určen jen pro uživatele Internet Exploreru 7 a vyšších, jejichž „prohlížeč“ ještě ani v roce 2009 příliš nezvládá průhledné PNG obrázky a výsledkem je, že se po stránce takřka nedá scrollovat (no, jde to, ale není to zrovna nejsvižnější). Přemýšlel jsem, že bych v tom uživatele IE nechal, ale pak jsem si řekl, že udělám vstřícné gesto, a vyrobil variantu bez průhlednosti, která je v IE výrazně použitelnější. IE 6 a nižší pochopitelně průhlednost nepodporují vůbec, takže v nich vypadají tyhle stránky trochu jinak tak jako tak.
Dělal jsem po ostrém nasazení do provozu v nové šabloně několik změn, které jsem zatím do té bez průhlednosti „nepřeklopil“ – udělám příležitostně. Obecně se hodlám v budoucnu zabývat primárně tou novou s průhledností, zbylými dvěma jen okrajově. Pokud byste je někdo používal a něco by v nich přestalo fungovat nebo vypadalo divně, dejte mi vědět, možná s tím něco zkusím udělat.
Mimochodem, pokud si změníte vzhled, ukládá se tato volba, pokud jsem to vysledoval správně, do cookie, a browser by si ji tedy měl pamatovat, dokud cookies nepromažete.
A konečně – bylo mi řečeno, že není příliš intuitivní přístup ke komentářům. Takže jen pro jistotu – „ouško“ s číslem pod „ouškem“ s datem příspěvku oznamuje počet komentářů u daného příspěvku a kliknutím na něj se přesunete přímo na komentáře (které jsou samozřejmě přístupné i tak, že si příspěvek rozkliknete kliknutím na jeho nadpis a sjedete až dolů, nebo kliknete na některý z posledních komentářů, zobrazovaný v panelu vpravo).

Vlastně ještě jedna novinka tu je – jelikož čas od času chci napsat příspěvek, přístupný nebo dokonce cílený na anglicky hovořící svět, a připadá mi hloupé míchat je sem mezi české nebo psát dvojjazyčné jako v minulosti, zprovoznil jsem si anglickou mutaci svého blogu. Jeden aktuální příspěvek tam už je, vbrzku přibude další (ten o překladech od Electronic Arts, část už ho mám napsanou), ale jinak asi frekvence přibývání tamních příspěvků nebude příliš vysoká. Odkaz na anglický blog přibyl i vpravo v panelu v sekci mých osobních odkazů.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 21. 2. 2009 v 02:06
Kategorie: Osobní

21 Comments »

  • Sekory napsal:

    Hmmm… Mně ve Firefoxu (3.0.6) to taky moc svižně nejde (scrollování).

  • Case napsal:

    Nojo, no, asi ne. Obzvlášť se zapnutým smooth scrollem. Co na to ale říct? A pořád nesrovnatelně lepší než v tom IE, však to zkus.

  • Case napsal:

    Každopádně změny z průhledného stylu by měly už být převedeny i do toho bez průhlednosti.

    Mimochodem, ona tohle je jedna z obecných výtek, které vůči Firefoxu osobně mám – když scrolluji po stránce, mám pocit, že mám na kolečku myši přidělané nějaké závaží. Všechno se to taaaak hroooozněěěě vleeeečeeee…

  • Johny_G napsal:

    Já tedy smooth scroll nikdy nezapínal, ale každopádně mi to tu scrolluje naprosto svižně (mluvíme teď o mém notebooku, což je velice nevýkonný počítač se sklony ke vznícení při zátěži). Používám styl s průhledností.

    Každopádně bych si ještě rád postěžoval – Gravatar přes všechny ty poslední úpravy sprostému lidu nejde nastavit.

    Jinak je nový styl moc pěkný. Probliknul mi tu jednou při projíždění stand upů, a když zase zmizel, tak jsem se obával, že to byl jen experiment, který u tebe neuspěl :-).

  • Case napsal:

    Johny_G: Tak ona je svižnost scrollu relativní, samozřejmě. Co jednomu přijde svižné, to je pro druhého utrpení. Takže i to v tom může hrát roli. A na ty gravatary se podívám, fakt. On se navíc v zásadě s verzí 2.7 WordPress dost radikálně změnil (troufám si ale tvrdit, že k lepšímu, byť to znamenalo nakopnutí kompatibility s předchozími verzemi), takže existuje dost novinek, se kterýma se je třeba vypořádat.

    A ano, tušil jsem, že zejména lidem, kteří sem chodí v noci, se tu občas v poslední době mohly dít divné věci. Já většinu nastavení řešil zmíněným pluginem, který nastaví administrátorovi jiný styl než ostatním, ale sem tam jsem potřeboval něco zkusit i „naostro“ :)

  • Case napsal:

    Johny_G: Jenom ještě abychom si rozuměli – ty máš na gravatar.com registrovaného gravatara a tady na blogu se ti nezobrazuje, přestože jsi zadal shodný mail, na který jsi registrovaný, nebo chceš prostě jen možnost nastavit si avatara v podobě nějakého obrázku, který buď uploaduješ sem, nebo ho odněkud nalinkuješ? Jen prostě že avatar a gravatar jsou dvě různé věci a já si teď nejsem jistý, co z toho chceš.

  • Johny_G napsal:

    Tak já se například až na základě tvého příspěvku dověděl, z čeho je odvozen ten název. Na WordPressu jsem byl zkrátka zvyklý vlézt do admina, kliknout na ouško Gravatar, a tam si navolit ikonku. Dříve to šlo i tady. Pak to přestalo jít, a o tom jediném jsem psal. Tu globální službu jsem doposud vůbec neznal.

  • Case napsal:

    Tady mizí příspěvky ;)

    Ta služba je samozřejmě výhodná v tom, že kdekoliv na netu libovolný systém podporuje gravatary, nemusíš už příště nic nastavovat, jakmile uvedeš mail, tak se Ti automaticky stáhne správný avatar. Což ti samozřejmě došlo, ale píšu to spíš pro případné další zvědavce.

  • Jan Vaněk jr. napsal:

    Mně osobně se dost blbě čte na background: #6f8bb2 (obzvlášť ty šedé prvky), ale zase chápu, že to může být fičura nebo aspoň vítaný spandrel.

    A patička antispamu (který mi hodil komentář do moderace jen kvůli pár odkazům, tsk) dost brutálně neladí s patičkou vlastního WP.

  • Case napsal:

    Nejsem si tak docela jistý, že chápu, co že se ti to kde špatně čte…(co je „spandrel“ snad někde najdu).

    Patička antispamu by asi ladila líp, kdyby pod ní nebyla ještě jedna od FireStats. Zkusím se možná podívat, co by se s tím dalo dělat a jestli by se daly nějak ostylovat (jsou generované zcela automaticky PHP skriptem). A co se posílání komentářů do moderace týče, tak ano, momentálně je to nastavené tak, že víc jak dva odkazy v komentáři zvýší pravděpodobnost vyhodnocení, že jde o spam. Nevybavuju si, že by s tím měl doteď někdo problémy (ostatně, ty si na podobné věci jako snad jediný stěžuješ i na Okounu ;) ). Ale zvedl jsem to na čtyři. Pokud s tím budou problémy, tak zkusím aspoň tři – fakt je, že dva odkazy ještě není takový problém vyrobit ani v korektním komentáři.

  • Jan Vaněk jr. napsal:

    No prostě standardní písmo (body {color: #000}) a obzvlášť .meta {color: #808080} a .storycontent p a {color:#777} na pozadí #6f8bb2.

    Definci spandrelu jsem taky asi pochopil špatně nebo vůbec ne, použil jsem to tu ve smyslu „neplánovaný, ale pozitivní následek“.

    /s/víc jak dva/dva a více/, předpokládám?

  • Case napsal:

    Ovšem na takovém pozadí se tu, pokud vím, nikde žádné písmo nevyskytuje, proto nechápu, o čem je řeč.

    Ano, dva a více. Momentálně tedy čtyři a více.

  • Jan Vaněk jr. napsal:

    Jak se to vezme; záleží na browseru (případně jiné situaci) – Operu vyzkouším o víkendu.

  • Case napsal:

    Na browseru by záležet nemělo, pokud tu mluvíme o klasických browserech na desktopech. #6f8bb2 je ta modrá barva pozadí a na té by se tu rozhodně za žádných okolností text vyskytovat neměl. Pokud vyskytuje, dej screenshot.

  • JVjr napsal:

    To si právě myslí spousta webdesignérů, že na browseru nezáleží (kdo nemá IE7, dá tam IE6), a jsou vedle jak ta jedle: http://img54.imageshack.us/img54/6700/casecss.png

  • Case napsal:

    Hmmm. Asi takhle:

    1. Rozhodně nejsem webdesigner. Ani omylem.
    2. To, že brouzdáš s vypnutými obrázky a ještě k tomu v IE, kde nemáš ani možnost to nějak smysluplně ovládat, to je čistě tvoje volba a rozhodně to není můj problém. Mohl jsi to říct rovnou.
    3. Co se týče konkrétně IE6, nehodlám v případě nějakých problémů se zobrazováním i se zapnutými obrázky hnout ani prstem. Upřímně řečeno, právě naopak – kdybych byl zásadovější / nebyl tak líný, už dávno by tyhle stránky v IE6 vypadaly ještě mnohem hůř, než vypadají, nebo možná dokonce nevypadaly nijak. Vysvětlení. Nebo též zde.

  • Case napsal:

    Jo a abych nezapomněl – jelikož má bez obrázků to modré pozadí text článku i v jiných browserech, asi bych to i byl ochoten upravit, byť pochybuju, že lidí, brouzdajících bez obrázků, bude nějaké významné množství – řadu let jsem ve svém okolí věděl o dvou, přičemž jeden z nich od toho prokazatelně už před časem ustoupil ;) a u druhého bych to taky považoval za docela pravděpodobné. Oba samozřejmě používali Operu, brouzdat bez obrázků v IE považuju za pokročilou formu masochismu. Ovšem znamenalo by to předělat celou tu šablonu a to dělat nebudu (dost možná bych to ani nezvládl). Pokud sem tedy někdo chodí bez obrázků a vadí mu modré pozadí textu, ať si tu v Opeře obrázky jednou zobrazí, aby se mu natáhly do cache, a následně si pro tyhle stránky nastaví, že se mají zobrazovat obrázky pouze z cache. Bude to pro všechny mnohem jednodušší. Díky za pochopení.

  • JVjr napsal:

    Pro pořádek (když už porozumění je tradičně vyloučeno – asi je dobře, že každý jezdíme na jiné cony, jinak by hrozila anihilace): já nepoužívám IE té ani oné verze, mělo by to přece být vidět i z těch ikonek vedle jména. Uvedl jsem ho, nepochybně nešťastně, jen jako metaforu pro fachidiotsko-hochštaplerskou slepotu webdesignérů (jimiž z definice míním každého, kdo vyprodukuje nějaký webdesign; ve zdejším případě zřejmě nějaký Joe Fischler).

    Jak ses sám zmínil, problém (opravdu nezávislý na quircích jednotlivých prohlížečů, nýbrž vyplývající ze standardní interpretace CSS) to může dělat i v neklasických browserech, jichž bude jenom přibývat (teď jsem si to zkusil v Opeře Mini, kde mám obrázky vypnuté kvůli datovému omezení). Podle mého není vůbec nutno předělávat celou šablonu, ale na většinu problémů by stačilo ve .storywrap volání http://www.edgeoftheworld.cz/wp-content/themes/aeros/images/corners/white.png nahradit nebo aspoň doplnit o background:#fff; ovšem já nejsem ani webmaster, natož -designér.

  • Case napsal:

    Asi je dobře, že (už, raději) nejezdím na žádné cony (kromě Trpasliconu, ale u toho to neberu ani jako ježdění na con).
    Já ty ikonky vedle jmen moc nevnímám. Ale je pravda, že jsem se na ni podívat mohl, uznávám. Ale nenapadlo mě, že někdo, kdo si stěžuje na špatnou čitelnost textu, následně toto doloží screenshotem z úplně jiného brwoseru…
    Tvoje řešení bezpochyby funguje, ovšem…jednak zlikviduje průhlednost podkladu sloupce s textem a jednak by znamenalo nutnost zrušit u něj kulaté rohy. Obě dvě tyhle věci jsou bezpochyby důvodem, proč je to pozadí dělané jako PNG a nikoliv pouhou barvou.
    Co se mobilních a podobných browserů týče, uvažoval jsem především o nějaké zcela oddělené, silně zjednodušené CSS, ale zatím se mi do toho moc nechtělo…(a netuším, kolik lidí z těch několika málo návštěvníků to tu čte třeba z mobilu – skoro bych se obával, že nejčastěji maximálně já sám ;) )

  • Jan Vaněk jr. napsal:

    Vždyť jsem říkal, že Operu (jo, v Mini nepomůže ani zapnutí obrázků, těmi pozaďovými zjevně nechce zatěžovat paměť) zkusím zvlášť; a když už jsem v ní byl… (Pravda je, že jsem měl možná shotovat FF; tam vypadají ty přidávací ikonky ještě hůř.)

    Že white.png, u nějž mi IrfanView ukazoval akorát #fff, asi bude průhledný a fialková barva pozadí není jen zrakový klam, mi došlo až po odeslání. Tak pardon, ovšem: 1. Kulaté rohy by moje řešení nezrušilo, ty dělají speciální bezobsažné divy před a za .storywrap.

    2. Je na místě otázka, k čemu vůbec celá průhlednost je (a komu slouží :-) Podle mého *s tímto konkrétním obrázkem na pozadí* prakticky k ničemu. Nevím teda, jakou alfu to má, ale bude dost velká; když namáhám oči a vhodně skrolluju, vytuším u levého kraje konec lesa rychle spadající do útesu (laskavému čtenáři ponechávám za samostatné cvičení, proč je příslušný strom invariantní na šířce okna), u pravého si hranici moře a oblohy musím spíš domýšlet, přestává být zřetelná i na fotce samé (a při viewportu nižším než cca 480px stejně je mimo záběr). Že bych něco poznal mezi textem, je prakticky vyloučeno – a je vůbec jakýkoli rozpoznatelný obrázek na pozadí písma žádoucí? Takže se jako kompromis nabízí dát pevné pozadí správné barvy aspoň .storycontent (případně jednotlivým odstavcům v něm – srov. řešení komentářů).

    Anebo až teď mě napadá, nač tam vlastně je to #6f8bb2? http://edgeoftheworld.cz/wp-content/themes/aeros/images/custom.jpg už snad průhledný není, ne? Jasně, ta frakce uživatelů s viewportem nad 1920*1200 by měla nehezký bílý okraj, takhle je barevný přechod hladší. Hm, to by se asi muselo obcházet nějakým vnořeným divem, a kdoví jestli by stačil jeden…

    P. S. Obě patičky jsou teď různě široké, což i s obrázky vypadá hnusně. (A v IE, který nezvládá průhlednost, jsou odkazy v té spamkarmové bez ohledu na styl stejnou #999 jako blacklight.png na pozadí, ergo neviditelné.)

  • Case napsal:

    No tak si udělej uživatelskou CSS a nastyluj si to tu dle libosti sám.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com