Noční svítící oblaka

Čvc
12
2009

V období kolem slunovratu, kdy je slunce v našich končinách pod obzorem relativně nízko, je možné pozorovat po západu slunce a před jeho východem nad severozápadním až severovýchodním obzorem specifický jev, který je označován termínem z nadpisu, anglicky též noctilucent clouds (NLC). Je to, jako ostatně většina přírodních jevů, dost nevyzpytatelný úkaz, takže se nedá příliš předpovědět. Do konce června byly letos vidět velice často, pak došlo k jisté pauze. Celý úkaz vzniká tím, že slunce, které je pod obzorem, osvětluje mraky ve vysokých vrstvách atmosféry nad polárními oblastmi. Jde o vůbec nejvyšší mraky, které v atmosféře vznikají – jejich výška se pohybuje kolem 80km.
V minulosti jsem je už párkrát viděl. Dokonce mám pocit, že se mi je jednou podařilo i vyfotit (tehdy jsem ani netušil, co fotím). On je s nimi trochu problém – většinou budí dojem toho, že to, jasné, co vidíte, není zářící mrak, ale naopak díra v mracích či mračném oparu, pokrývajícím zbytek oblohy, kterou vidíte světlejší oblohu pod ní. Oko tomuhle dojmu podlehne až příliš snadno a člověk nad tím mávne rukou a nevěnuje se tomu. Dneska jsem nicméně měl štěstí – vzpomněl jsem si včas zajít se podívat a měl štěstí. Takže tady jsou dvě fotky:


Na kliknutí větší verze.

Asi i z nich je dost jasně vidět onen inverzní efekt, kterým NLC na první pohled působí – vypadá to, jako bych zkrátka jen vyfotil obzor, u kterého se honí jemné mraky, mezi kterými prosvítá jasná obloha. Ale ve chvíli, kdy v oněch „zatažených“ místech vidíte naprosto jasně hvězdy, si uvědomíte, že je to ve skutečnosti obráceně, že jsou zkrátka mraky světlejší než obloha samotná.
Je velká šance, že letos ještě po nějakou dobu budou k vidění. Hledejte je kolem 22-23. hodiny večer nebo okolo 3.-4. hodiny ráno nad severním obzorem.
Mimochodem, zejména na druhé fotografii je bohužel velice výrazně vidět místní „zlatý hřeb“ světelného znečištění – příšerně navržené osvětlení jednoho z místních kostelů, jehož následkem vzniká na obloze světelný vějíř, viditelný na mnoho kilometrů daleko…:(

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 12. 7. 2009 v 22:34
Kategorie: Astronomie,Fotografie

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com