Opravdový fotograf

Zář
26
2011

Marek Lutonský prý chystá článek na web pro „opravdové fotografy“, kterým chce jeho návštěvníky prostřednictvím těch nejlepších fotografů z Instagramu přesvědčit o tom, že i mobilem jdou dělat kvalitní fotografie.

Domnívám se, že je to marná snaha (což mimochodem neznamená, že bych se snad domníval, že si takový článek svou cílovku nenajde). Podobným „opravdovým fotografům“ totiž ve skutečnosti vůbec o fotku jako takovou nejde – těm jde primárně o masírování vlastního ega, ideálně při uplatnění co nejdražšího vybavení (protože pak si mohou masírovat ego nejen skutečností, že vlastní daný přístroj, ale také skutečností, že právě oni si ho mohli dovolit). Opravdovému fotografovi v tom pravém slova smyslu je naprosto jasné, že mobil je, stejně jako jakýkoliv jiný fotoaparát, prostě jen další nástroj. Je to fotografický nástroj, který má, jako každý jiný fotoaparát, svá specifika a své charakteristické vlastnosti, s nimiž je zkrátka jen třeba se naučit zacházet, což někdo umí nebo se snaží naučit a někdo ne. Tohle opravdový fotograf chápe, protože ho primárně zajímá výsledek, nikoliv nápis na krabičce, se kterou byl pořízený, a také velice dobře ví, jak nuznou technikou mnohdy vznikly ty nejslavnější a nejlepší fotografie. „Opravdový fotograf“ to naproti tomu nepochopí nikdy, i kdybyste mu předkládali špičkové mobilní fotky od rána do večera, protože jakákoliv fotografie, která nebyla pořízena jedním z úzké skupiny omilostněných fotoaparátů (a mnohdy také taková, která neobsahuje jeden z omilostněných námětů), je pro něj jen cosi jako špatný vtip.

Nad lidmi, kteří vám s vážnou tváří začnou vykládat cosi o tom, že skutečně dobré fotografie jdou vytvořit jenom zrcadlovkou X s objektivem přinejmenším Y či ještě lépe Z a že mobilní fotoaparáty (nebo kompakty nebo cokoliv jiného) jsou dobré akorát k focení cedulí na ulici, lze jen mávnout rukou a v duchu se pousmát jejich omezenosti, ale rozhodně je nestojí za to poslouchat nebo se jejich názory dokonce jakkoliv řídit. Všechno se musí umět a nejlepší bývají rady od těch, kdo něco opravdu umí – a oni svými názory prokazují jen to, že věci, o kterých mluví, rozhodně neumějí.

Na druhou stranu by ale bylo fajn, kdyby si někteří fotografové uvědomili, že když na špatnou fotku naplácnou v nějaké aplikaci nějaký superhyperultraspeciál cool efekt, bude to pořád jen špatná fotka s naplácnutým efektem.

5 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 26. 9. 2011 v 14:57
Kategorie: Fotografie,Osobní

5 Comments »

  • skrz napsal:

    Např. tady je vidět, že to, že je fotka z telefonu, vůbec neznamená, že se nemůže rovnat normálním fotoaparátům: https://plus.google.com/u/0/116040565882702717981/posts/h2CxYmirWkm

  • Morvagor napsal:

    No, ve sve podstate zrno pravdy, ale…
    Kolik z profesionalnich fotografu foti mobilem?
    Zadny…
    Toz tak…

  • Case napsal:

    Obávám se, že na otázku „kolik z profesionálních fotografů fotí mobilem“ rozhodně není ani vzdáleně pravdivá odpověď „žádný“. Naopak si troufám tvrdit (protože jich pár znám), že to bude spíš něco jako „spousta, dost možná valná většina z těch, kteří mají mobil s fotoaparátem“.

    A jsem si poměrně dost jistý, že ani v případě, kdy by otázka zněla „kolik z profesionálních fotografů používá fotoaparát v mobilu pracovně“ nebo „kolik z profesionálních fotografů prodává fotografie, pořízené mobilním telefonem“, nebude rozhodně odpověď „žádný“ ta pravá. Protože jednak logika velí, že se vždycky někdo najde, a jednak se dá na internetu velice snadno najít řada důkazů o opaku.

    Ale přesně o tomhle ten příspěvek byl. Skutečný fotograf nebude váhat sáhnout po mobilu jen proto, že je to mobil, pokud to pro něj bude znamenat, že pořídí takovou fotografii, jakou v daný okamžik pořídit chce – ne, prostě vezme to, co bude mít po ruce, uvědomí si základní silné i slabé stránky toho přístroje, přizpůsobí se jim a pak bude prostě fotit. „Opravdový fotograf“ naproti fotit nebude a místo toho bude hledat výmluvy, proč mobilem prostě fotit nemůže.

  • Petr Berounský napsal:

    Tak o tomto článku si, jako opravdový fotograf, myslím, že kecá od začátku do konce. Opravdový fotograf se s takovým názorem nemůže fakt stotožnit, protože opravdový fotograf opravdu ví, že hodně dobrou fotku je možno udělat i třeba krabicí od bot. K tomu nepotřebuje špičkovou techniku, ale UM jemu vlastní. Znám i pár teen…, kteří dělají naprosto skvělé obrázky s mobilem a taky znám hodně rádoby fotografů s nej… technikou, kde ta práce stojí za hovno a to od začátku do konce jejich tvorby. A nepomůže žádná technika ani SW. A nakonec k termínu ,,profesionální ,, – trochu nepochopené, nebo přeceńované. Profesionál dodnes chápu jako termín, že se tím někdo živí jako svou profesí. Ale nikde není psáno, že dobře nebo blbě. Ale student střední školy, který dělá úžasné fotky mobilem, je občas větším umělcem, než kterýkoliv profesionál. Mám s tím své vlastní zkušenosti, tak jen tak neplácám do klidného rybníka. P.B.

  • Case napsal:

    Obávám se, že jste si tenhle blogpost vyložil poněkud mylně. Zkuste si ho možná přečíst ještě jednou a pozorněji, možná zjistíte, že byste se s ním nakonec přece jen aspoň trochu ztotožnit mohl (protože v zásadě říká přesně to, co vy). Ty uvozovky, v nichž onen klíčový výraz „opravdový fotograf“ v některých případech je (a v některých zase ne), tam nejsou bezdůvodně.

    Ostatně vizte také předchozí komentáře.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com