Proč nemám příliš v lásce Pirátskou stranu

Úno
02
2012

Znovu jsem v jedné z diskusí v souvislosti s ACTA (a naprosto absurdně bulvárním a hysterickým děním kolem ní v českých „médiích“) opět zabrousil na tohle téma. Svými relativně velkými antipatiemi k téhle rádobypolitické straně jsem se nikdy příliš netajil, ale přesto se mě čas od času někdo zeptá, proč že ji vlastně nemám rád, když jim přece jde o tak záslužné věci. Takže abych to nemusel v budoucnosti znovu opakovat:

Vysvětloval jsem to už mnohokrát. Pirátská strana má často poměrně chvályhodné cíle, to je jistě pravda, a liší se tím tedy od většiny zbylých politických stran. Alespoň za to jim patří dík. Ale způsob, jakým za těmi cíli jde, mi připadá často úsměvný a někdy už spíš na „facepalm“. Nelíbí se mi zkrátka způsob veřejného vystupování většiny jejích zástupců, který se ve většině případů pohybuje někde mezi naivitou na úrovni pár patnáctiletých školáků, co si jednoho dne řekli, že jako odteď teda budou významná politická strana, ale ve skutečnosti na to prostě nemají (a nemyslím finančně), protože to zkrátka pořád jsou patnáctiletí školáci, kteří vůbec neumějí vystupovat na veřejnosti (osobně či písemně) a život vidí svýma naivníma patnáctiletýma a nezkušenýma očima, a čistou bulvární hysterií. Prostě působí jako děti, které s ohromně vážným výrazem a s obrovským nasazením napodobují chování dospělých tak, jak to nejlépe dovedou, a příliš nechápou, proč se jim ti dospělí tak smějí. Možná se to s postupem času trochu lepší, nevím, já už jejich počínání příliš nesleduju, ale dám hodně na první dojmy a ty byly tragické.

No a kromě toho jsem vcelku dost alergický na takové ty fanatické linuxové a jiné svobodomyslníky, co by si rozhodně nikdy v životě dobrovolně nenainstalovali jediný program, ke kterému nemají k dispozici zdrojový kód, a jakékoliv opatření, které snad nedejbože nějakým způsobem zasahuje do jejich osobních svobod (a nemyslím teď konkrétně ACTA), je přece už z principu naprosto nepřípustné a je proti němu třeba hystericky bojovat, ideálně zorganizováním Facebookového protestu nebo internetové petice. Nemám nic proti Linuxu či open-source programům a komunitám, používám zcela běžně obojí a sám se aspoň příležitostně snažím jim pomáhat, nemám nic proti osobním svobodám ani ničemu takovému (právě naopak). Ale stejně tak nemám příliš ani proti Windows a closed-source, stejně jako si uvědomuji, že některé osobní svobody je zkrátka potřeba v rozumné míře omezit, protože je to bohužel jediný způsob, jak zajistit rozumné fungování celku (a už se těším na to, jak si tenhle výrok spousta lidí zkreslí podle sebe – tak jen pro jistotu, ne, nezastávám se tu nejrůznějších současných „protiteroristických opatření“, kamer na každém rohu ani ničeho takového, mluvím čistě obecně). Ale právě takové lidi bohužel vídám Pirátskou stranu veřejně podporovat a oslavovat nejčastěji – právě takové fanatiky, kteří mnohdy vůbec nejsou schopni vidět problém z jiného úhlu, respektive často možná jsou, ale výslovně to odmítají. A pak teda ještě všechny ty, co se k téhle straně nabalili, protože v ní vidí akorát to, že se zastává jejich práva na stahování písniček zadarmo z internetu. Takže asi není příliš divné, že následně nemám Pirátskou stranu zrovna v lásce.

Nemám zkrátka příliš rád extrémy a bezmyšlenkovité hurá akce. A Pirátská strana je pro mě stranou, která obojí zastupuje v míře, která je mi navzdory možná veskrze dobrým úmyslům dost nepříjemná. Když použiju trochu nefér přirovnání (ale asi nejvýstižnější stran pocitů, jaké z PS mám), tak mi dost připomíná opilce, jenž se najednou přimotal do společnosti zcela střízlivých lidí, kteří se dobře bavili i bez něj. Myslím tím takového toho dobromyslného a veselého opilce, nikoliv nějakého agresivního idiota. Takového, co je samý vtip a pořád by někoho chtěl bavit. A samozřejmě se mu to i daří, ale z jiných důvodů, než si myslí. A protože ve své opilosti ztratil soudnost, tak nechápe, že jeho snaha bavit ostatní se už z pohledu střízlivé osoby nachází za hranicí, kde je ještě okolí příjemná, takže přestože se mu přítomní smějí a připadá jim docela legrační, ve skrytu duše by se zas tak moc nezlobili, kdyby se už zase sebral a šel chvíli bavit zase někoho jiného. A právě tenhle ambivalentní pocit velice dobře vystihuje moje dojmy z Pirátské strany. Záměry jistě dobré, jenže…

6 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 2. 2. 2012 v 15:38
Kategorie: Osobní

11 Comments »

  • Virnik napsal:

    S timto pohledem na piratskou stranu se plne ztotoznuji, az na ty opilce. Oni se blizi spis zkourenkam. Chovaji se jako deti, protoze to je jedinny vhorec chovani, kterí si pamatuji z posledniho stavu strizlivosti…

  • Bouchi napsal:

    Tak ja pridam jiny pohled. Ano, Pirati se casto chovaji amatersky. Vystupovani jejich predstavitelu neni zatim vypilovane na urovni profesionalnich politiku (coz je vec, ktera se postupne zlepsuje praxi – a jak uz jsem psal jinde, napriklad mluvit pred verejnosti se clovek IMHO poradne nenauci jinak nez ze bude mluvit pred verejnosti, protoze ten vliv prostredi se nasimulovat neda), na druhe strane ale nemaji ani manyry profesionalnich politiku.
    A ten amaterismus je proste nutnym dusledkem toho, ze jde o stranu vzniklou „zdola“, do znacne miry „spontanne“ (kam to vede se stranami vzniklymi planovite, vidime na VV ci TOP09 a brzy uvidime na nove Paroubkove strane). Navic jeste jako soucast mezinarodni „vlny“, protoze internet neuznava hranice (aspon tedy v demokraticke casti sveta by nemel).

    S nazorem na extremisticke priznivce souhlasim, ale takove priznivce IMHO najdes nabalene na kazdou stranu, akorat ze jsou min videt na internetu.

    Proste z meho pohledu ma existence Piratske strany vic prinosu nez negativ, protoze etablovane strany prevazne zamrzly, co se tyce technologii (zejmena informacnich), jejich moznosti a praktickych dopadu (na vsechny oblasti zivota), nekde v devadesatych letech. A nebude-li do nich nekdo vytrvale ryt, zustanou zamrzle nadale, coz nam rozhodne neprospeje. (Nekteri namitaji, ze tohle rypani by se dalo provozovat i v ramci nejake obcanske aktivity, obcanskeho sdruzeni. S temi se ale media a parlamentni strany bavi min nez s neparlamentnimi stranami.)

  • Case napsal:

    Je mi líto, ale já prostě nehodlám na rozdíl od tebe trapný amatérismus a hysterii omlouvat výmluvami typu „ale oni to myslí dobře!“ nebo „ale oni prostě vznikli spontánně“. To je sice všechno hezké, ale není to omluva. Jak jsem ti taky už říkal jinde – když někdo s něčím „leze před lidi“, mělo by to zkrátka mít jistou úroveň. Pokud nebude, nemůže se divit, že sklidí posměch. To platí v každém oboru bez rozdílu. Pokud někdo, kdo umí psát tak na úrovni průměrného slohového cvičení ze základní školy, začne najednou sepisovat plamenná politická prohlášení, bude zkrátka v očích některých z nás spíš k smíchu, než abychom ho brali vážně. Totéž pokud se bude chtít pustit do veřejné diskuse, ale nebude schopen vyargumentovat si své názory.

    A skutečnost, že PS vznikla v rámci „internetové vlny“, bych raději moc nezmiňoval. Protože to je jedna z věcí, která mi na PS dost nesedí – prostě někdo viděl, že ve světě vznikají jakési Pirátské strany, tak honem rychle založil jednu taky, jenom aby existovala. A podle toho taky vypadala.

    Jak jsem i v textu zmínil, já PS neberu to, že se občas snaží prosazovat prospěšné věci, které třeba nikdo jiný v politice neřeší. Už několikrát jsem si u něčeho říkal „ach jo, nemohl by s takovýmhle podnětem/protestem přijít někdo jiný než zrovna ti pomatení Piráti?“. Tady problém není. Problém je v tom, že do člověka, který se ve své práci chová jako amatérský fušer, ale zato s patřičnou dávkou fanatismu či hysterie, prostě nejsem schopen vložit svou důvěru. Je mi líto. Věř mi, že bych sám byl rád, kdyby se to časem změnilo a PS na mě působila jako strana, která si mou důvěru a podporu zaslouží. Zatím se tak nestalo (byť přiznávám, že jsem je přestal sledovat a vídám jen to, co ke mně občas doputuje od někoho jiného, ale to platí v podstatě pro všechny politické strany u nás).

    A BTW, tvoje zarputilé obhajování PS mému názoru na ni ve svém důsledku příliš nepomáhá, spíš naopak, začínáš čím dál tím víc připomínat přesně ty „fanatické linuxáky“, kteří mi obvykle spíš lezou na nervy. Promiň. Ale zcela chápu, že je obhajovat víceméně „musíš“ (čímž rozhodně nechci říct ani naznačit, že to snad děláš proti své vůli a svému přesvědčení)

  • Bouchi napsal:

    To me mrzi, ze ti me obhajovani pripada „zarputile“. Nota bene kdyz sam pises „přiznávám, že jsem je přestal sledovat a vídám jen to, co ke mně občas doputuje od někoho jiného“ a tudiz mi prijde, ze mas pohled trochuz zkresleny starsimi negativnmi zkusenostmi. Protoze AFAIK napriklad „pokud se bude chtít pustit do veřejné diskuse, ale nebude schopen vyargumentovat si své názory“ v soucasne dobe rozhodne neplati, o cemz IMHO svedci treba i reakce verejnosti na stredecni HydePark CT 24 s predsedou Piratu.

  • Case napsal:

    No tak například pokud někomu v diskusi řeknu něco ve smyslu „víš co, nechme to raději už být“ a jeho to přiměje pouze k tomu, aby „změnil médium“ a v diskusi vytrvale pokračoval dál, pak ano, takového člověka začnu patrně považovat za poněkud zarputilého, řečeno diplomaticky.

    A v textu zmiňuji, že jsem člověk, který dost dá na první dojmy, takže ano, změnit můj názor poté, co jsem si nějaký utvořil, není leckdy zrovna snadné (netvrdím, že nemožné, to vůbec ne). Na ten tvůj Hydepark se podívám, neboj se. Ale jak jsem tak dneska četl reakce Martina Brože v článku na Lupě v kauze Pirátské noviny, reakce některých dalších členů ČPS v diskusi a reakce jejich příznivců, obávám se, že i kdyby bylo zmíněné vystoupení v Hydeparku sebeúžasnější, příliš můj názor na ČPS a její skalní příznivce nezmění.

  • Bouchi napsal:

    Kdyz reknes „nechme to byt, nerozumime si“, tak se samozrejme snazim zjistit, _proc_ si nerozumime (mj. abych zjistil, zda je porucha na mem vysilaci a co s tim muzu delat). A zmena media byla ciste z praktickych duvodu, diskutovat o tom, proc si nerozumime, formou komentaru k postu na G+ mi prijde hodne neprakticke.

  • autoklav napsal:

    Chvála bohu na nebesích, konečně někdo kdo dokázal rozumně formulovat odpověď na otázku „Proč i ty neprotestuješ proti ACTA.“ Mám ten pocit, že skoro každý si teď má potřebu hrát na internetového partyzána.

  • sadnessineye napsal:

    Piráty také moc nemusím, ale jako jediná politická strana pořádají demonstrace a průvody proti ACTA.

  • Case napsal:

    Tím je to celé ale smutnější. Já bych například klidně proti ACTA taky nějak protestoval nebo se zapojil do nějakých aktivit, protože o ni opravdu nestojím a nevidím v jejím zavedení žádný přínos, ale odmítám být jakkoliv spojován s Piráty a jejich „fanoušky“. Což bych za stávající situace jednoduše byl, protože jednak za většinou aktivit proti ACTA Piráti stojí a jednak to (i zásluhou našich zázračných médií) nezasvěcené veřejnosti splývá dohromady – kdo protestuje proti ACTA, je pirát nebo Pirát.

  • sadnessineye napsal:

    Je to pravda. Když piráti uspořádají demonstraci a zúčastníš se jí, staneš se v očích ostatních pirátem, stahovačem a možná i anonymous, přestože pirát nejsi, demonstruješ proti cenzuře a s anonymous nemáš nic společného. Asi záleží na tom, co ti vadí více, zda to, co si o tobě lidé myslí, filozofie strany, nebo ACTA.

    Já jsem se té pirátské demonstrace zúčastnil a zúčastním se i té další. Nicméně, kdyby takovou demonstraci pořádali komunisté nebo DSSS, tak bych opravdu nešel, v takových případech by ta nechuť ke straně hodně převažovala.

  • Case napsal:

    Co si o mně myslí lidi je mi vcelku jedno (minimálně pokud se bavíme o nějakých nespecifikovaných lidech ala „co by řekli lidi“), to jsem víceméně zmínil jen proto, že i tenhle aspekt to zkrátka obsahuje. Nicméně mezi zbylými dvěma bych se rozhodoval dost těžko, co mi vadí víc (ovšem zatím bohužel Piráti vyhrávají, byť je to poměrně těsné).

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com