Flickr a doostřování fotografií

Čvn
25
2013

Před nějakou dobou jsem kvůli rostoucí nespokojenosti s používáním Google Photos (dobré úložiště a víceméně i rozhraní pro prohlížení, ale příšerná a zmatená organizace fotografií) znovu začal trochu aktivněji využívat Flickr. A záhy nato jsem byl upozorněn na skutečnost, o které jsem měl jisté povědomí (protože rozhodně nejde o žádný nový objev), ovšem nedošlo mi, že se týká i přímého prohlížení fotografií v galerii přímo na Flickru – totiž skutečnost, že Flickr sám a bez možnosti to uživatelsky jakkoliv ovlivnit dost dramatickým způsobem doostřuje fotografie na něj uploadované.

Zmíněné doostřování se samozřejmě netýká fotografií v původní velikosti – ty máte na Flickru dostupné bez úprav. Problém je jen v tom, že pokud mají (mluvíme-li o fotografiích na šířku, u snímků na výšku jsem hranici netestoval, ale bude nepochybně menší) více než 1024 pixelů na šířku, pak se je návštěvníkovi vaší galerie běžným způsobem vůbec nepodaří zobrazit. Flickr totiž fotografie širší než 1024 pixelů při běžném prohlížení nezobrazuje (ani teď po redesignu, tedy nakolik vím) a návštěvník tak u větších fotografií vidí vždy doostřenou verzi. Jedinou možností, jak si může prohlédnout snímek širší než 1024 pixelů v podobě, v jaké jste ho vy zpracovali a uploadovali, je ručně si rozkliknout zobrazení velikosti „Original“ (pokud ho máte povolené). V takovém případě se vše zobrazí správě, viz následující příklad snímku s šířkou 1100 pixelů. Vpravo je obrázek z Google Photos, vlevo z Flickru. Jak je vidět, jsou v podstatě totožné (samozřejmě si obrázek nejprve rozklikněte na plnou velikosti):

Google Photos ovšem mají navrch v tom, že pokud máte dostatečně velké okno browseru, abyste danou velikost (v tomhle případě tedy 1100 pixelů na šířku) zobrazili, pak ji vidíte automaticky a rovnou, bez nutnosti se někam proklikávat.

Pokud se podíváme na stejný snímek ve velikosti, v jaké ji uvidí ve vaší Flickr galerii návštěvník standardně, tedy 1024 pixelů, je problém agresivního doostřování mnohem zřejmější. Vlevo opět Google Photos, vpravo Flickr:

Zaměřte svou pozornost na hranici nebe a obzoru, ať už jde o kopce, nebo o bližší stromořadí. Ve verzi, kterou z vaší fotografie zobrazí Flickr, je následkem agresivního doostřování kolem těchto linií výrazné „svítící“ halo, které bude v každém, kdo se dívá u fotografií i na technickou úroveň, okamžitě vyvolávat mylný dojem, že neumíte správně doostřovat. Současně je rozdíl vidět i v tmavém popředí tvořeném trávou (byť je poněkud tmavší, než by pro potřebu této demonstrace bylo vhodné), ze kterého začínají následkem doostření vylézat některá místa, a především na obloze vytáhlo zmíněné doostření velmi nepříjemným způsobem také šum, který je na původní fotografii mnohem méně patrný. Zajímavé také je, že celý snímek na Flickru působí také o něco kontrastnějším dojmem, jako by Flickr současně do jisté míry korigoval i úrovně. Tak nebo tak je ale prostě poměrně evidentní, že fotografie, kterou ve vaší galerii návštěvníci vidí, vypadá celkově o poznání jinak, než jak jste ji zpracovali. To mi u serveru určeného spíše serioznějším fotografům přijde velice nešťastné.

Ale pojďme dál. Opět stejné srovnání, tentokrát u 800 pixelů široké verze:

Vše se stupňuje, halo i šum jsou ještě výraznější, tráva v popředí začíná vypadat spíš jako podivná žíhaná textura s občasnými světlými body.

Pojďme ještě o stupeň dál, na šířku 640 pixelů, tedy na velikost, která se celkem běžně používá pro náhledy vašich fotografií například na webových stránkách. Tentokrát jsem výřez ještě zvětšil na dvojnásobek, aby vše bylo patrnější:

Tady už jsou artefakty po doostřování opravdu velice výrazné (tedy minimálně pro nás, kteří na takové věci na fotografiích koukáme) a opravdu dost nepřijatelné.

Proč Flickr něco takového s fotografiemi dělá je poměrně jasné – pokud vezmete fotografii, která je zcela neupravená, a zmenšíte ji do webové velikosti, pak jí ve spoustě případů jisté doostření spíše pomůže, protože vytáhne detaily, které se zmenšováním do jisté míry ztratily. Pro lidi, kteří svoje snímky zpracovávají tím způsobem, že je nafotí a následně zkrátka vezmou SD kartu a její obsah „vysypou“ na Flickr, je tahle možnost tedy spíše pozitivní. Problém ale nastává ve chvíli, kdy je uživatelem Flickru serioznější fotograf, který si zakládá na tom, že chce mít podobu svých fotografií pod kontrolou a chce je návštěvníkům prezentovat pokud možno v takové podobě, v jaké je uploadoval, protože na nich už všechny potřebné úpravy včetně správného doostření (což není úplně triviální záležitost, musí se to skutečně celkem umět, pokud to má vypadat dobře – už asi rok nosím v hlavě článek o tom, jak doostřovat, ale zatím jsem ho stále nebyl schopen vyplodit). Pokud své snímky nahraje na Flickr, pak mu tento web fotky doslova „zprasí“ agresivním a nežádoucím doostřením, které vůbec nebylo třeba. Takový uživatel nemá šanci zmíněné doostřování jakkoliv ovlivnit, ani ho vypnout.

Z diskusí kolem této „funkce“ vyplývá, že u fotografií, nahraných ve vyšším rozlišení, ve výsledku působí doostřování Flickru méně agresivně – což do jisté míry dává smysl. Nicméně pokud stejně jako já zkrátka obecně nechcete na web uploadovat své fotografie v plném rozlišení a mít jejich zpracování včetně doostřování co nejvíce pod kontrolou, abyste návštěvníkům prezentovali snímky takové, jaké je chcete mít, a nikoliv takové, jaké se Flickr domnívá, že by být měly, pak máte v zásadě dvě možnosti: buď Flickr prostě nepoužívat, nebo na něj nahrávat snímky o šířce 1024 pixelů – jedině u těch totiž můžete na Flickru mít jistotu, že valná většina těch, kteří si je budou prohlížet, je vidí v takové podobě, v jaké jste jim je vy připravili.

2 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 25. 6. 2013 v 21:52
Kategorie: Fotografie,Tipy

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com