Výročí

Zář
18
2015

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, realita už je zkrátka taková – první příspěvek se na tomhle blogu (tehdy ještě hostovaném na docela jiné adrese) objevil přesně před deseti lety.

Když jsem tenhle blog před deseti lety zakládal, bylo pochopitelně leccos docela jinak. Sociální sítě, na které jsem v posledních měsících a letech převedl nemalou část postů (abych toho nezřídka trpce litoval), které dříve končily tady, tehdy ještě příliš nefungovaly nebo vůbec neexistovaly. Blogy byly – kromě klasických statických osobních stránek – v podstatě jediným způsobem, jak dostat své názory a postřehy „mezi lidi“. Dneska už blogy do značné míry ustupují právě třeba sociálním sítím, tehdy ale prožívaly svůj zlatý věk.

Už pár let jsem v té době provozoval jakési osobní stránky, ale měl jsem problém s jejich aktualizováním. Nápad spustit blog měl tenhle problém vyřešit – blog byl mnohem snazší na udržování a správu a navíc takový formát přímo vybízel k aktivnějšímu publikování. A to se myslím celkem podařilo splnit, čehož je ostatně důkazem i dnešní výročí. Ani v nejmenším by mě tehdy bývalo nenapadlo, že tu jednou takovéhle výročí budu slavit – tehdy jsem doufal, že snad blog udržím v chodu alespoň pár měsíců. Že má před sebou tak dlouhou existenci, to bych skutečně tehdy nečekal. A navíc, i když v poslední době i z výše zmíněných důvodů (ale i dalších – například že pro mě psaní dříve bylo více zábavou a koníčkem, zatímco dneska má blíže k víceméně každodenní povinnosti, takže ho ve volných chvílích vyhledávám podstatně méně) aktualizací a nových příspěvků dost podstatně ubylo, rozhodně tenhle blog nepovažuji ani dnes za mrtvý a nepochybně mám v plánu v publikování zde pokračovat. A že mám „ve frontě“ celou řadu článků, které už nezřídka dlouhé měsíce nebo i pár let plánuji příležitostně napsat.

Když jsem tenhle blog před deseti lety zakládal, čekala mě za pár měsíců také dost zásadní životní změna – končil jsem v aktuálním zaměstnání a měl jsem se zanedlouho přestěhovat přes půl republiky do pro mě naprosto cizího města. Nebylo to jednoduché, obnášelo to spoustu komplikací a problémů (asi jako když opouštíte místa, kde jste prožili celý život, a jdete někam docela jinam), z nichž některé v podstatě přežívají dodnes vyřešené zčásti nebo vůbec, ale ve většině ohledů to jistě dopadlo lépe, než jsem se tehdy obával. Ostatně je asi příznačné (i když zcela nezamýšlené), že jen před několika málo dny nastaly v mém životě další poměrně zásadní (a dlouho odkládané) změny, byť tentokrát neobnášely žádné stěhování a i když se z jistého pohledu změnilo mnohé, z jiného se vlastně nezměnilo vůbec nic.

Tak jako tak zkrátka dneska máme za sebou deset let fungování tohoto blogu. Díky všem, kteří se tu alespoň občas zastavili či stále zastavují (i když naprosto netuším, kolik vůbec lidí z místních prvopočátků vytrvalo až doteď). Snažil jsem se, aby tu nebyly úplné nesmysly, a snad se to aspoň někdy povedlo. A kdo ví, třeba se tu společně za dalších deset let sejdeme znovu.

Díky.

P.S.: Využiju příležitosti a upozorním na další drobnou změnu, i když se o ní nepochybně budu někdy snad v dohledné době zmiňovat ještě jednou. Jak jste si možná všimli, víceméně jsem v uplynulých několika dnech opustil stále horší a horší Google Photos a po mnoha měsících odhodlávání a zkoušení jsem konečně zprovoznil vlastní samostatnou fotogalerii a fotoprezentaci, kam odteď hodlám soustředit veškeré své fotografické počiny. Stránky najdete na adrese foto.mfiala.cz a mimo jiné tam třeba najdete poměrně rozsáhlou galerii tapet na plochu. Další výhodou je ale také možnost organizace fotografií a fotogalerií do složek a podsložek, čehož se snažím využívat a vždycky mi to u Google chybělo. Mějte nicméně na paměti, že uvedené stránky jsou do jisté míry stále ještě tak trochu ve výstavbě a některé sekce tedy nejsou kompletní, případně se může v budoucnu jejich organizace měnit. Ale už by tam v tuhle chvíli měly být k nalezení všechny fotogalerie, které jsem měl na Google.

6 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 18. 9. 2015 v 17:33
Kategorie: Fotografie,Osobní

2 Comments »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com