Co je nového v Silkypix 7 Pro

Úno
06
2016

Doplněno 9.3.2016: Jak jsem tak trochu tušil, s ukončením slevové akce na Silkypix 6 Standard (ale mimochodem – na evropských stránkách se dá zlevněná šestka stále ještě koupit, i když už akce oficiálně skončila), které se od ledna až do včerejška dalo koupit velice levně (viz poslední odstavec původního postu), byla na trh uvedena její náhrada v podobě Silkypix 7 Standard (respektive oni jí říkají „download version“. Oproti šestce Standard nabízí klonovací razítko, respektive nástroj pro odstraňování drobných vad ve snímku (ten byl v šestce k dispozici jenom ve verzi Pro), a ze sedmičky si zachovává funkci Natural Sharp a lepší práci s přepaly. oproti verzi 7 Pro v něm tedy chybí možnost práce s přechodovými filtry – celkem pochopitelné, ale na druhou stranu třeba z mého pohledu jde o jednoznačně nejzajímavější funkci verze 7. Verze 7 Standard je aktuálně až do 8. května ve slevě a je ji možno získat za 9800 jenů, tedy zhruba 2200 Kč. Po ukončení slevy bude za zhruba dvojnásobnou cenu.

—————-

Že považuji u nás bohužel nepříliš známý program Silkypix za nejlepší RAW editor, jaký znám, asi není příliš velkým tajemstvím. Ačkoliv bych v něm uvítal některé funkce, které má třeba Lightroom (zejména možnost vytváření katalogu snímků), po stránce toho, jak se mi pracuje s jeho rozhraním a zejména s ohledem na to, jak výstup ze Silkypix v porovnání s ostatními RAW editory vypadá, dle mého názoru prostě nemá konkurenci.

Před nedávnem se objevila betaverze nové, už sedmé verze tohoto programu. Bohužel v japonštině – Silkypix je japonský program a to, že se novinky objevují nejprve v japonské verzi a teprve časem ve verzi anglické (která do dnešního dne nese jednoznačné stopy toho, že ji vytvářeli Japonci – jakkoliv už je přece jen na lepší úrovni, než bývala třeba ve verzi 3, některé termíny stále nejsou tak docela standardní). Tentokrát jsme si museli počkat poměrně dlouho – betaverze v angličtině vůbec nevyšla a anglická verze Silkypix 7 se objevila až teď, kdy už byla japonská verze nějakou dobu na trhu. Nicméně je tedy konečně tady. A mě samozřejmě zajímalo, co se od předchozí verze změnilo.

Jednoznačně největší novinkou je právě jedna z funkcí, ve kterých měl Lightroom navrch – totiž možnost používání selektivních lokálních úprav, respektive přechodových filtrů. Přechodové filtry v Silkypix 7 fungují přesně tak, jak byste očekávali – máte k dispozici buď lineární přechodový filtr nebo kruhový/elipsoidní, můžete nastavit jeho rozměry, „ostrost“ přechodu či s filtrem různě rotovat, a následně můžete v dané části snímku nastavovat některé parametry nezávisle na zbytku snímku. Konkrétně se jedná o barevný tón (hue), saturaci barev, jas, kontrast a vyvážení bílé.

(Jako obvykle je samozřejmě možné všechny obrázky rozkliknout na plnou velikost.)

Samozřejmě můžete používat více filtrů najednou a různě jejich efekt kombinovat, a snadno si také můžete zvýraznit oblast, kterou filtry ovlivňují.

Další relativně nezanedbatelnou změnou oproti předchozí verzi je vylepšení algoritmů pro záchranu přepalů. V minulých verzích se v případě, že váš snímek obsahoval hodně intenzivní přepaly, občas stávalo, že na snímku vznikly poměrně nehezké šedé skvrny v místech, kde už program nebyl schopen z dat „vytáhnout“ dostatek barevných informací:

Silkypix 7 přichází s novým algoritmem, který při zcela shodném nastavení dává nezanedbatelně příjemnější výsledky:

Nová verze Silkypix přináší také možnost pracovat při práci s křivkami pouze s luminanční složkou snímku, nikoliv s kompletním RGB jako doposud. Práce s luminancí umožňuje přinejmenším teoreticky dosáhnout trochu stabilnějšího barevnějšího podání výsledných snímků. Do značné míry je patrně spíše věcí vkusu, kterou z možností kdo preferuje. Já osobně mám popravdě řečeno raději úpravy kompletního RGB, protože mi přijde výsledek přirozenější, snímek na úpravy reaguje podobně, jako by na ekvivalentní úpravu reagoval klasický barevný film, respektive diapozitiv. Práce s luminanční složkou mi proto až tak nevyhovuje, většinou se mi její výsledky zamlouvají poněkud méně. Pokud se nepletu, tak právě tohle je jedním z důvodů, proč jsem nikdy nebyl tak docela spokojen s Adobe Lightroom – nemýlím-li se, tak veškeré základní úpravy snímku (korekce expozice, kontrast, jas a podobně) v něm probíhají právě pouze na luminanční složce dat a neexistuje možnost, jak to změnit. Ilustrovat rozdíl mezi těmito dvěma možnostmi není úplně snadné, protože se obvykle nejedná o kdovíjak významný efekt, nicméně pokud si obě verze porovnáte, pravděpodobně mezi nimi rozdíly najdete (první verze snímku níže ukazuje kompletní RGB křivku, druhá verze pak totožnou křivku pouze v luminanci):

Poslední zásadnější změnou, o které se má smysl zmiňovat, je pak přidání nového doostřovacího algoritmu, označovaného jako „Natural Sharp“, tedy cosi jako „Přirozené doostření“. Abych řekl pravdu, ze všech zmíněných novinek mi připadá právě tahle asi nejzbytečnější – snažil jsem se objevit nějaký snímek, na kterém by tahle novinka poskytovala viditelně odlišné výsledky oproti původním dvěma dvěma doostřovacím režimům (pokud nepočítám ještě klasický unsharp mask), ale upřímně řečeno se mi to prostě nepodařilo. Doostřovací algoritmus „Pure Detail“, který je přítomen už v předchozích verzích, dle mého názoru poskytuje výsledky když ne lepší, tak přinejmenším velmi srovnatelné. Můžete ostatně posoudit sami – shoda dolů je tu „Normal Sharp“, „Pure Detail“ a nakonec nový „Natural Sharp“. Všechna doostření jsou ve svém výchozím nastavení a všechny tři verze používají zcela shodné nastavení redukce šumu:

Doostřování v Silkypix 7 by také mělo být schopno lépe rozpoznávat místa, na které je snímek zaostřený, a uplatňovat menší míru doostření na ta, která jsou neostrá, a pomáhat tak snižovat šum, ale upřímně řečeno ani tohle se mi nepodařilo příliš uspokojivě otestovat. Žádné zásadní rozdíly jsem zkrátka nezaznamenal.

A to je, popravdě řečeno, v zásadě všechno. Změnila se samozřejmě ještě řada různých drobností (z mého pohledu), ale uvedený výčet zahrnuje ty jednoznačně největší změny. Přidání přechodových filtrů je pak nepochybně změnou největší. Je možné diskutovat o tom, zda si něco takového zasluhuje zcela novou verzi programu a zda výše uvedené novinky stojí za upgrade na nejnovější verzi, který z předchozí verze Pro vyjde v současnosti na zhruba 2300 Kč. V plné verzi pak momentálně Silkypix 7 Pro vyjde až do konce února na zhruba 4600 Kč, následně na 5800 Kč. K dispozici je také plně funkční třicetidenní zkušební verze, kterou můžete nalézt zde.

Pokud vás nicméně program Silkypix zajímá (a můj názor je, že by zcela jednoznačně měl), pak je tu ještě jedna zajímavá nabídka, která rozhodně stojí za zvážení. V současné době (opět až do konce února) běží totiž speciální slevová akce, v rámci které je verze Silkypix 6 Standard nabízena za opravdu velmi výhodnou cenu 49 euro, tzn. zhruba 1300 Kč (standardní cena téhle verze je 120 euro). Jedná se sice o verzi 6, která tedy neobsahuje novinky, zmíněné v tomto textu, a navíc o verzi Standard, nikoliv Pro, která má některá další (dle mého názoru pro běžného amatérského fotografa zcela zanedbatelná) omezení, ale i tak vřele doporučuji tuhle možnost využít, protože Silkypix za tuhle cenu zkrátka dle mého názoru absolutně nemá konkurenci.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 6. 2. 2016 v 01:46
Kategorie: Fotografie,Osobní,Tipy

3 Comments »

  • Vladimír napsal:

    Zdravím :-)
    Rád bych se zeptal. V default nastavení program sám npravuje šum, ale přitom velmi ubere na natural sharp. Pokud zmením u snímku ostření na normal sharp, ostrost je výrazně zlepší a neovlivní to nastavení snížení šumu. To je super. Pokud ale změním nastavení ostření v globálním presetu, přestane program aplikovat snížení šumu podle iso. Lze nějak nastavit?
    Děkuji za opdpověď

  • Case napsal:

    Přiznávám, že ten dotaz příliš nechápu. Nevím o tom, že by Silkypix nějak přizpůsobovalo nastavení redukce šumu v závislosti na ISO, kterým byl snímek pořízen. Jestli je to nová věc v sedmičce, tak jsem si toho vůbec nevšiml, když jsem ji zkoušel. Žiju v domnění, že SP prostě na všechny snímky aplikuje výchozí hodnoty redukce šumu, které jsou u všech snímků stejné.

    Další věc je, že preset pro doostřování a redukci šumu je pokud vím společný, nicméně technicky vzato jsou to pořád dvě oddělené funkce – tlačítko je jakoby rozdělené v polovině a kliknutím na levou část se zobrazí nastavení pro doostřování, zatímco kliknutím na pravou nastavení redukce šumu.

    Mimochodem – doporučuji s Normal sharp nakládat velmi obezřetně, protože dle mého názoru příšerně přeostřuje. Já ho z přesně tohoto důvodu vůbec nepoužívám, používám jen velmi jemné doostření pomocí Emphatic sharpness, a pak už jen snímky při zmenšování na webovou velikost mírně doostřuji externě v Paintshopu (trochu komplexnějším způsobem v zájmu zachování detailů a snížení doostřovacích artefaktů). Spousta lidí, ne-li valná většina, má sklony fotky dost silně přeostřovat. Ale to se zase vracím k tomu tak dlouho odkládanému článku o doostřování fotek, který jsem pořád ještě nenapsal…

  • mfuhrer napsal:

    Ještě bych doplnil, že upgrade na Silkypix 7 pro majitele OEM/přibalených verzí programu stojí 99,- ojro, což je sice dvojnásobek aktuální ceny verze 6., ale po vyzkoušení „sedmičky“ o přechodu z OEM 3.0 LE vážně přemýšlím.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com