Týmová spolupráce a mimozemská komunikace

Lis
10
2005

Nikdy jsem nebyl zrovna vhodný do týmu. Jsem taknějak od přírody sólista a podle hesla ‚když chceš, aby něco bylo dobře, udělej si to sám‘ se skutečně v maximální míře snažím dělat všechno sám, bez pomoci druhých a je skutečně jen velmi málo lidí, jejichž pomoc nebo spolupráci nejen že snesu, ale dokonce třeba i sám občas vyhledám. Když něco dělám, chci za to být zodpovědný sám a ne s pěti dalšími lidmi, protože mi obvykle vadí, že něco dělají jinak, než bych to udělal já a krom toho v týmu je vždycky někdo, kdo slízne smetanu a někdo, kdo všechno oddře a pak se o tom nikdo ani nezmíní. Bohužel mám štěstí na to být často právě tím, kdo v pozadí něco dělá, zatímco neschopný flákač v popředí se tím chlubí. Prostě nemám týmovou práci rád, no. Rád si za tím, co dělám, stojím sám v dobrém i zlém. Ale to jsem se rozepsal trochu jiným směrem, než jsem chtěl.


Občas se ovšem o svojí nevhodnosti pro týmovou hru přesvědčuju z důvodů, nad kterými mi skutečně zůstává rozum stát a během kterých se cítím přesně ve smyslu názvu tohoto webu – jako nějaký podivný nezapadající vyděděnec na konci světa. Jako třeba dneska.

Situace je asi taková. Před dvěma dny jsem se snažil pomoci kolegovi, který za mnou zoufale přišel s prosbou o pomoc se záchranou dat, jelikož nešťastnou kombinací mu kritická data zůstala jen na nefunkčním médiu. Jinými slovy, prostě to pěkně podělal a hrozilo mu, že přijde o data za několik let. Byl skutečně hodně zoufalý. Inu proč ne, rád pomohu, když můžu, navíc to bylo po velmi dlouhé době něco zajímavého na práci. Nicméně, přes všechnu snahu jsem mu nakonec nebyl schopen pomoci a odešel zklamaný s tím, že tedy bude muset vymyslet nějaký způsob, jak data zkusit zachránit (například firmu, která se a něco takového specializuje).

Dnes mě tu navštívil opět. To, co po mě chtěl, mi ale skutečně vyrazilo dech. V zásadě mi oznámil, že data se mu povedlo získat (neptal jsem se ani jak, vzhledem k tomu, co následovalo) a zda bychom se tedy mohli domluvit na tom, že kdyby se mě na to někdo ptal, tak řeknu, že jsem mu je zachránil já. To mě skutečně dost zaskočilo Takhle – já opravdu nemám problém s tím někomu nějak pomoci z průšvihu, udělám to rád, i za cenu, že si tím třeba sám způsobím další komplikace (samozřejmě tedy pokud mi ten dotyčný za to stojí). Ale opravdu hodně nemám rád, když ta pomoc má spočívat v tom, že někomu budu lhát. Nechci si ani náhodou hrát na nějakého Mirka Dušína, ale mně prostě lhaní vadí, nemám to rád a i když jsem, jako asi každý, občas někomu zalhal, vždycky to bylo to úplně poslední možné východisko a hrdý jsem za to na sebe nebyl ani náhodou, naopak. Prostě lži nemám rád z principu. A proto ani lhát pořádně neumím a obvykle to na mě trochu vnímavý člověk i pozná. A pokud mi někdo položí skutečně přímou otázku, pak obvykle dostane přímou a pravdivou odpověď, protože bych věrohodně zalhat prostě nedokázal. Takže, jinými slovy – jeho prosbě jsem nedokázal vyhovět a zdůvodnil jsem mu to podobně, jako výše. navíc jsem se zeptal, co ho vede k tomu, vymýšlet takovéhle podivné lživé krycí historky, když to podstatné je stejně vyřešeno – data se mu získat podařilo. Odpovědi jsem se nedočkal, jen s velmi ublíženým pohledem prohlásil, že tedy nic a mlčky odešel.


Teď opravdu nevím, kdo z nás dvou je ten, kdo se zachoval špatně. Je to on tím, že si z nějakého důvodu vymýšlel krycí historku a požadoval po někom lhát v jeho zájmu? Anebo jsem se zachoval nefér já tím, že jsem mu odmítl jeho žádost o pomoc? Opravdu netuším. Dokážu najít dost argumentů pro obě varianty. Nicméně mám prostě dojem, že se dotyčný snažil zabránit tomu, aby byl nucen přiznat, že udělal nějakou chybu. Ostatně, už jsem s tím samým člověkem podobnou situaci zažil, tehdy mě dokonce na rovinu žádal, zda bych mu mohl potvrdit, že chybu, kterou ve skutečnosti udělal on, jsem doopravdy udělal já. A je otázka, jaká je na takovou prosbu ‚lidsky správná‘ reakce u někoho, kdo je jinak vcelku sympatický člověk Bylo by v takovém případě správné mu vyhovět a podpořit ho? Proč je sakra pro lidi tak těžké přiznat někomu vlastní chybu? Pozoruju to všude kolem sebe – spousta lidí je schopna neuvěřitelně lhát a mlžit, než aby šla a na rovinu řekli ‚no, udělal jsem to a to a protože jsem to neměl dělat/nezvládnul, tak došlo k tomu a tomu problému, ale nakonec se mi/nám ho podařilo vyřešit‘ Proč sakra mají lidi pocit, že když přiznají upřímně, že jsou taky jen lidi a dělají chyby, že je to v očích druhých nějak strašně shodí? Opravdu jsem tak sám s názorem, že přiznat vlastní chybu není ostuda, i když to často není vůbec lehké ani příjemné? Stále častěji mám pocit, že s tím názorem sám skutečně jsem a že lidi dneska už vůbec nezajímá, jestli si zachovají hrdost a rovnou páteř, ale jen a pouze jejich vlastní pohodlí a úspěch…

A pak je tu samozřejmě ona druhá věc z nadpisu, která s tím vlastně trochu souvisí. Jak je možné, že se stále častěji děje to, že když spolu dva lidé komunikují a používají úplně stejné a velice obecné výrazy/slovní obraty, přesto si je každý z nich vykládá radikálně po svém? Občas mám pocit, že jsou lidé, kteří si při slově ‚černá‘ představí nekonečnou zasněženou pláň Jak se s takovými lidmi dá komunikovat, když je to, jako byste mluvili s mimozemšťanem a pro každé slovo potřebovali nějaký překlad do vaší řeči? A hlavně, kde brát energii, chuť a hlavně vytrvalost na to se jejich ‚mimozemskou‘ řeč učit? A má to vůbec smysl?

No, já vím, asi dost hlubokomyslných úvah. Ale názory by mě skutečně zajímaly. BTW veškerá podobnost s existujícími osobami či internetovými identitami je zcela záměrná.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 10. 11. 2005 v 15:16
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

13 Comments »

  • Trofo napsal:

    Chm, občas se divím že dva lidé myslí stejnými výrazy totéž. Ne vážně, on totiž není sebemenší důvod, aby výrazy, které se nedají jasně a přesně popsat mohli chápat dva lidi úplně stejně.
    Nerodíme se se sadou slov a jejich odpovídajících významů. I když mě hodně často překvapí jak moc lidí si tohle neuvědomuje. Ale možná je to v tom, že rozdíly jsou ve většině jen velmi malé. Ale na okrajích křivky pana Gausse se rozdíly pořád zvětšují.
    Potíž nastává v momentě, kdy (z našeho pohledu) ten dotyčný si není vědom, že on je tou malou pravděpodobností, tou výjimkou. Když si myslíte že slova všude znamenají to samé a a vaše definicie je zrovna „běžná“ můžete projít celý život bez závažnějších nedorozumění a jen párkrát mávnout rukou nad něčím nepochopitelným. Pokud jste ten na konci křivky a neumíte si to uvědomit pak válčíte pořád s celým světem, protože soustavně každý chápe něco jinak než vy. A nebo ani ne, a mávnete nad ním rukou. Koneckonců svět je jenom hodně subjektivní záležitost..

    Ovšem jak toho prvního, tak toho druhého spojuje stejný problém a s tímto problémem bojoje denně každý, kdo je taky někde na konci křivky.. ale zatímco „mimozemšťanů“ je jen hrstka, lidí co žijí ve svém přesvědčení, že to co řeknou je přece jasně dané je všude strašně moc..
    Ale to už Casovi lezu do jeho hlubokomyslných úvah ;)

  • Case napsal:

    Nojo, s Tebou je to taky ale těžký, protože jeden se pokouší o nějaké hlubokomyslné a zásadní úvahy a otázky a Ty pak přijdeš a rozvedeš je (navíc ještě v podstatě ‚jen tak mimochodem‘) do rozměrů, na které už pak máloko stačí – nebo minimálně já dost často na ně už nestačím, nehledě na to, že se tím ta původní myšlenka obvykle ‚rozplizne‘ někam úplně jinam, než kde jsem ji chtěl mít…asi jako když vezmeš nějaký hodně obecný a nepříliš jasně definovaný problém a ještě ho desetinásobně zobecníš – zbyde jen takové rozmlžené neuěité cosi.

    Nicméně nejsilnější pocit z té Tvé reakce mám opět ten, který jsem Ti říkal/psal už mockrát, tak si ho tentokrát nechám pro sebe.

  • kkl2401 napsal:

    Zas mi chvilema pripadalo, jak kdybych to psal sam, hlavne tu pasaz okolo neochoty a neschopnosti (at uz plyne prvni z druheho, ci druhe z prvniho) lhat a pak tu s mimozemstany… Ale priznam se, ze jedu vec jsem zcela nepobral – neumim si furt predstavit scenar, ve kterem by nekdo vyresil nejaky svuj problem a chtel, abych tvrdil, ze jsme mu ho vyresil ja. K cemu to?

    Trofozoit: Nerad bych zabihal do filosofie, o ktere houby vim, ale mam takovej dojem, ze ne vsechny smery teto discipliny by s Tebou souhlasily, ponevadz pokud vim, tak nektere z nich uci, ze se clovek rodi s urcitou sadou znalosti, no a neni tudiz vylouceno, ze by se clovek rodil s tou sadou jakymsi zpusobem naporcovanou do nejakych kategorii (hierarchie objektu obsahujicich jine objekty), tudiz pak staci vhodne priradit patricne pojmy.
    Kazdopadne – pojmy jsou ustanovovany uzem, tudiz i kdyz nelze presne popsat jejich vyznam, lze dostatecnym mnozstvim prikladu (pripadne protiprikladu) dojit k takoveto definici, ktera bude urcite pro komunikaci dostacujici (ale jinak teda fuj, uz jsem se dostal nekam ke strojovymu uceni, coz jsem rozhodne nechtel).

    Ja mivam spis jiny problem. Totiz necini mi potize, pokud si s nekym nerozumim, zacit si ujasnovat definice pojmu, ktere oba pouzivame, a to tak dlouho, az dojdem k natolik jasnym a pokud mozno aspon trochu exaktnim a formalnim, ze si rozumet zacnem. Bohuzel pominu-li kamarady postizene touz skolou jako ja, nejenze ostatni lide typicky neoplyvaji schopnosti neco podobneho aktivne vykonavat, ale dokonce odmitaji jakykoliv krok timto smerem udelat a jeste si o mne okamzite zacinaji myslet, ze jsem divnej, blazen, cvok a podobne. Pochopil bych neschopnost se formalne vyjadrovat, i v pripade, kdy je to nutne, ja se taky neumim napriklad hrabat v motoru auta (oboji se lze pochopitelne naucit, kdyz na to prijde), ale ja taky nepovazuju toho, kdo se v tom motoru hrabat umi, za idiota nebo nekoho pod moji uroven. Vubec mi prijde divne odsuzovat cloveka za to, ze umi neco co ja ne, ale v tomhle pripade se s tim fakt setkavam pomerne casto.

  • Case napsal:

    KKL2401: No IMHO to mělo sloužit jako zamaskování skutečného řešení problému – dotyčný to zcela jistě nevyřešil sám, na to nemá (ještě ten den mě o své nepoužitelnosti pro práci, kterou vykonává, několikrát přesvědčil), a zřejmě tudíž použil nějaký postup, se kterým by mohl mít potenciálně problémy, kdyby ho přiznal, tudíž si chtěl zajistit ‚krycí řešení‘. Na druhou stranu, to jsou jen moje dohady.

  • kkl2401 napsal:

    No i to me napadlo, lec asi mam problemy predstavit si ten postup, se kterym by moh mit problemy, mozna mam malou fantazii. Kazdopadne i kdybych hypoteticky ja takhle za nekym sel, tak prvni, co bych mu asi zacal vykladat, by byl prave ten postup, abych mu zkusil poskytnout nahlednuti, proc je nevhodne, abych ho zminoval vyssim mistum, a teprve pote bych doufal, ze kolega nahledne na problem z moji perspektivy, uzna, ze to ma neco do sebe, a posleze pak treba na muj plan pristoupi. Ale jit za nim jen tak, nic mu nepovedet a cekat, ze mu to bude stacit, no nevim.
    A je celkem nezajimave, jestlis to vlastne chtel vedet, nebo nechtel, ale prijde mi divne, ze Ti to kazdopadne necpal.

  • Case napsal:

    To je komplikovanější. Já si ten důvod celkem dovedu představit, ale jelikož je tohle veřejný příspěvek (i když celou dobu váhám, jestli to je dobře), tak ho rozvádět nebudu. Ale i tak mi to chování a uvažování přijde vcelku podivné.

  • captainn napsal:

    A mezi námi, to už něco znamená. (To je Brumbál, tak mě za to netlučte)

  • Trofo napsal:

    kkl2401: No to je možné, že to některé směry učí, ovšem nikdo nemůže tvrdit, že je to pravda :) A jsem se už stačila mnohokrát přesvědčit, že pokud to platí, tak rozhodně ne pro 100% lidstva. Ovšem strojovému učení zase nerozumím já, takže je klidně možné, že na nějaké hodně elementární úrovni je to pravda, ovšem pro člověka je to takhle nepostačující
    A ten druhý odstavec ostatně souvisí s tím, co jsem měla na mysli, definovat si navzájem pojmy před komplikovanější debatou je pro někoho strašně nepochopitelné, protože si neuvědomují, že něco takového může být potřeba.

  • Evelyn napsal:

    No já bych si tipla, že ty data nesměly opustit firmu a ten člověk se chtěl pojistit a získat „alibi“ od Caseho. Nebo něco v tomto smyslu.

    Jinak to co píše Trofo je nad mou mozkovou kapacitu..

  • Case napsal:

    Neboj, znám ten pocit.

  • captainn napsal:

    Chcete nějakou půjčit …

  • autoklav napsal:

    pokuď jde o ten pocit vyděděnce na okraji tak ten mám skoro pořád ,na čtyry roky jsem uvízl v naprosto neperspektivním studiu oboru geodezie ,(o které mě všichni přesvědčovali jaký to není obor budoucnosti) a teď poté se z ní stala podivná verze fioriny 161 kdesy na okraji středoškolského studia v čele s polouchylným zástupcem ředitele a otravným kazatelem zeměměřičských podobenství….

  • captainn napsal:

    Napiš o tom knížku, dneska lidi kupují cokoliv …

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com