Pokračování příště (nebo v krabici)

Lis
13
2005

Poslední dobou se zdá, že se nám urodilo pár velice slušných seriálů. Je to příjemné překvapení, protože seriálů, které by stály za řeč, jsem zase tak moc neviděl.

Scifi seriály pro mě mají jasného krále, o kterém tu bude řeč ještě později v tomhle příspěvku. Na paty mu v mém žebříčku těsně šlape u nás bohužel nepříliš známá podivnost zvaná Farscape, který se moc nedá popsat, to se prostě musí vidět – geniální spojení velice dobré scifi, kvalitních příběhů a naprosto úchylného, místy až montypythonovsky absurdního humoru.
Základní zápletka je zhruba taková, že pilot a vědec John Crichton ověřuje ve svém experimentálním vesmírném modulu na oběžné dráze Země svou teorii o možnosti dosáhnout velkých rychlostí ‚prakovým‘ efektem pomocí Zemské gravitace a v průběhu experimentu je nešťastnou náhodou přepraven červí dírou do vzdálené části vesmíru, kde během několika minut způsobí, že chce jeho hlavu ne zcela psychicky vyrovnaný kapitán vesmírné lodi místních vojenských sil a sám Crichton se ocitne na bizarní živé lodi spolu se skupinkou ještě bizarnějších trestanců. A to je jen začátek..asi takhle – pokud se může ve vesmíru stát něco opravdu špatného, pak je velká šance, že se to stane Crichtonovi ;)
Pokud máte možnost se k němu nějak dostat, vřele doporučuju – tenhle seriál umí spolehlivě dohnat až k slzám z obou důvodů – humorem i emocemi. Krom toho je nacpaný všemožnými hláškami a popkulturními odkazy, zejména z úst Johna Crichtona (a ostatní mají velké problémy jeho mluvu a chování chápat, na čemž je založeno množství výtečných vtipů). A právě proto se jim na netu obvykle říká ‚crichtonismy‘ (pozor na spoilery!).
Bohužel byl tento seriál na konci čtvrté sezóny televizní společností i přes velkou sledovanost ukončen – a v případě Farscape je to skutečně škoda. Nicméně nedávno vznikla ještě minisérie Peacekeeper Wars, vysílaná i u nás na Hallmarku pod nesmyslným názvem tuším ‚Mírová mise‘ nebo tak nějak (na vysvětlenou – ‚Peacekeepers‘ neboli ‚Mírotvůrci‘ je označení oněch zmíňovaných vojenských sil a k míru má jejich jednání obvykle dost daleko), která alespoň osudy hlavních hrdinů nějak smysluplně uzavřela. Nicméně upozorňuju, že bez znalosti seriálu nemá vůbec smysl na Peacekeeper Wars koukat, protože nebudete mít nejmenší tušení, co se tam vlastně děje a krom toho se dozvíte věci, které před seriálem rozhodně nemáte vědět.

Co se týče aktuálních scifi seriálů, v poslední době jsem rozkoukal seriál The 4400. Viděl jsem zatím pouze první sérii (která má navíc jen pět dílů včetně celovečerního pilotního dílu), ale rozhodně vypadá slibně (i když přece jen víc mainstreamově, než třeba Farscape). V průběhu dvacátého století zmizí beze stopy 4400 lidí. Střih do současnosti V současné době se blíží k Zemi velmi jasná kometa, jejíž objevení nakonec způsobí ‚vrácení‘ oněch 4400 lidí. Ti mezitím vůbec nezestárli, nepamatují si co se s nimi dělo, zatímco byli pryč..a postupem času zjišťují, že získali zvláštní schopnosti a začínají je využívat – někteří pro obecný prospěch, někteří pro vlastní. Nejen pro jejich schopnosti nejsou přijati do společnosti zrovna nejlépe a na jejich bezpečí a chování dohlíží dvojice agentů ve stylu Akt X. Jak jsem psal, nemůžu zatím tak moc komentovat, nicméně se seriál slibně rozjel a uvidíme, co z něj bude dál – rozhodně není velkou chybou ho alespoň zkusit.

O seriálu Twin Peaks snad není potřeba moc psát, ten je u nás známý dost a taktéž patří k mým nej – a to tentokrát včetně dabingu, který považuju vedle dabingu Červeného Trpaslíka a Jistě, pane ministře/premiére za jeden z nejlepších u nás. Velmi zvláštní agent Dale Cooper v podání Kylea MacLachlana je prostě nepřekonatelný (a stejně tak všechny ostatní bizarní postavičky z Twin Peaks).
Twin Peaks následoval celovečerní film, který tuším proběhl našimi kiny a který byl k sehnání na videokazetách a před nedávnem u nás vyšel i na DVD (ze seriálu zatím nejen u nás vyšla na DVD jen první sezóna a to ještě bez onoho zmíněného dabingu). Nicméně mě ‚pobavil text‘, který jsem četl u popisu onoho DVD v jednom časopise – pravilo se tam, že se jedná o nepovedený remake seriálu s jinými herci. To je skutečně směšný popis a jeho autor vůbec netušil, o čem píše – film Fire walk with me není remake seriálu, ale je jeho prequelem – popisuje jednak krátce události půl roku před začátkem seriálu a následně se věnuje poslednímu týdnu života Laury Palmerové (jejíž vraždou seriál začíná). A poznámka o jiných hercích je také absurdní – do filmu se podařilo kromě představitelky Donny získat všechny herce z původního seriálu, což osobně považuji za malý zázrak (a za ještě větší zázrak považuji to, že se pro český dabing podařilo dát dohromady všechny jejich původní seriálové dabéry, což je u nás věc nevídaná). Bohužel ve finální verzi filmu byla nakonec vystřižena řada scén právě s postavami, které známe ze seriálu, takže jich je tam vidět podstatně méně, než by být mohlo. A mimochodem, ačkoliv se jedná o prequel, opět není dobré na něj koukat před seriálem – zase jednak nebudete vědět, o co vlastně jde, a jednak se dozvíte věci, které v průběhu seriálu nemáte ani náhodou vědět.

Od Twin Peaks se dostanu k seriálu, který je taktéž aktuální a který má myslím s Twin Peaks dost podobného, respektive je to tak trochu Survivor říznutý Akty X a Twin Peaks. Jedná se o seriál Lost (Ztraceni), o kterém jsem se tu už několikrát zmiňoval v souvislosti s titulky, které jsem dělal (zatím) pro první tři díly druhé sezóny.
Příběh seriálu Lost je zpočátku velice jednoduchý a nejde o něm mnoho říct bez toho, aniž by se pokazil zážitek z něj, který je přímo založený na tom, že divák nic neví. Nicméně alespoň nepatrně prozradím: 48 lidí se ocitne na ostrově uprostřed Pacifiku po havárii letu č 815 letícího ze Sydney do Los Angeles. Zakrátko zjišťují, že jejich letadlo se před pádem ocitlo stovky mil mimo plánovaný kurz a tudíž šance na to, že je najdou pátrací týmy je velmi malá. A navíc zjišťují, že na ostrově se dějí podivné věci (za všechny jmenuji jednu – výskyt polárního medvěda není na tropickém ostrově úplně běžný) a že dokonce možná ostrov není až tak opuštěný, jak vypadal…
Lost je velice zvláštní seriál, už například tím, že se nejedná o klasický epizodní seriál, ale stejně jako třeba v Twin Peaks jde o souvislý děj rozdělený do dílů. Další zvláštností je to, že stejně jako jeho hrdinové na začátku nevíme o ostrově ani o trosečnících samotných vlastně vůbec nic a postupně se z mnoha flashbacků dozvídáme, co jsou hlavní hrdinové zač, jak jsou jejich osudy propletené a co je dostalo na palubu onoho osudného letu a tedy následně na ostrov. A že rozhodně je co dozvědět. Autoři tvrdí, že mají vymyšlený příběh s jasným koncem, zhruba na pět až šest sezón a heslo seriálu je ‚nic se neděje bezdůvodně‘. A musím říct, že se jim velice dobře daří divákům motat hlavy, protože tolik debaty o tom, co se na ostrově vlastně děje, co bude dál a o co v seriálu jde jsem neviděl od dob Akt X – a dost možná ani tehdy ne. Lost rozhodně VŘELE doporučuji První sezóna už vyšla i na DVD a na seriál se dá mimochodem koukat i na české kabelové stanici AXN – bohužel s (prý) dost nepodařeným dabingem. Ovšem v průběhu druhé sezóny (ve středu byla v Americe premiéra šestého dílu) začínám mít pocit, že tvůrcům po velmi slibné první sezóně a úvodu druhé nějak dochází dech a vyplňují díly dost slabou ‚vatou’…doufejme, že je to jen chvilková indispozice. Byla by obrovská škoda, kdyby ne.

A tím se dostávám k poslednímu seriálu, kterému právě běží první sezóna a na který jsem byl upozorněn právě fanoušky seriálu Lost. Tím seriálem je Prison Break (něco jako ‚Útěk z vězení‘). Mám pocit, že tvůrci Prison Break se hodně inspirovali právě seriálem Lost, protože jejich podoba je velice blízká.
Ústřední postavou seriálu Prison Break je architekt (alespoň myslím, ehm…:) ) Michael Scofield, jehož bratr byl obviněn z vraždy bratra amerického viceprezidenta a odsouzen k trestu smrti, který má být vykonán zhruba za měsíc. Michael uvěří bratrovi, že je nevinný a že důkazy byly podvržené. Vypracuje plán pro jeho útěk, následně spáchá ozbrojené přepadení banky a nechá se zavřít do stejného vězení jako jeho bratr, aby společně mohli uprchnout.
Kouzlo tohoto seriálu je podobné jako u Lost – jednak se opět jedná o souvislý děj, rozložený do epizod, a jednak vlastně nevíme, co se děje – Michaelův plán totiž neznáme a veškeré podrobnosti o něm se dozvídáme průběžně, tak jak je odhaluje svým komplicům (ke kterým ale také není příliš sdílný a říká jim opravdu jen to nezbytné, co v danou chvíli musí vědět).
Síla Prison Break je mimo velice promyšleného a kupodivu dost realistického (alespoň zatím) příběhu hlavně, ještě více než v Lost, v představitelích hlavních rolí. V hlavní roli exceluje úžasně tajemný Wentworth Miller (zatím neznámý, ale to se myslím rychle změní, ten člověk má před sebou myslím velmi slibnou kariéru) a kromě něj se představí i několik známějších tváří, především můj oblíbenec Peter Stormare (naposledy k vidění jako Satan v Constantinovi) v roli mafiánského bosse Johna Abruzziho (toho času tedy za mřížemi) a Stacy
Keach, který je u nás asi nejvíc známý jako drsný detektiv Mike Hammer ze stejnojmenného seriálu, v roli neméně drsného ředitele věznice Henryho Popea.
Musím říct, že mě v současné době Prison Break zaujal ještě víc než momentálně trochu stagnující Lost a že se nemohu dočkat dalších dílů (tenhle týden měl premiéru desátý díl první série). Bohužel společnost Fox, která je nechvalně známá tím, že zrušila několik velice dobrých seriálů (například opěvovaný seriál Firefly, který načnu vbrzku), se chystá vysílání Prison Break v lednu až do května přerušit, aby uvolnila místo páté řadě svého prominentního seriálu 24.

No a konečně se dostávám k oné krabici. Původně jsem se sice chtěl o seriálu Babylon 5 (onen zmiňovaný král scifi seriálů) rozepsat také trochu víc, ale když vidím délku toho, co jsem už vyplodil, myslím, že to raději nechám na jindy. Každopádně na obrázcích níže je vidět nádherná krabice, která se mi dostala do rukou. Obsahuje jak všech pět sezón Babylonu 5, tak i jeho spinoff Crusade a všechny filmy z B5 světa – čili The Gathering, In the Beginning, Thirdspace, The River of Souls, A Call to Arms a konečně The Legend of the Rangers.
Myslím, že těchhle krabic v téhle republice mnoho nebude. Celá ta nádhera má jen dvě chyby – jednak nějak nebyla chuť její obsah trochu prozkoumat a jednak a především – není moje, já jsem jen donašeč, jak praví klasik.

Babylon 5 Box - 1

Babylon 5 Box - 2

Babylon 5 Box - 3

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 13. 11. 2005 v 04:11
Kategorie: Film, televize a hudba

28 Comments »

  • captainn napsal:

    K tomu bych si dovolil doplnit jen dvě věci:

    + prominentní seriál 24 (se hemžil vatou a děsnokravinami už v první sérii, nechci vidět, co je na řadě teď) a kvůli tomuhle se odsouvá zajímavý seriál (Ach jo!)
    – úspěšný zabiják seriálů v tuzemsku NOVA u 24 nezaváhala a dostála své pověsti (vysílací čas někdy až v 1:00 ráno v pondělí byl moc fajn)

    + zmínka o Hammerovi mi pochopitelně nemohla nepřipomenout můj oblíbený seriál Sledge Hammer! (šel tuším dokonce i u nás v televizi), už jsem dlouho neviděl ani díl a měl bych napravit, některé jsou opravdu smrtící
    – ale všechno má své minus, připomnělo mi to i děsivý „policajtský“ seriál T.J. Hooker. A Hooker hraje kdo? Ano správně, William Shatner osobně.

  • kkl2401 napsal:

    Jenom jedna technicka – „do seriálu se podařilo kromě představitelky Donny získat všechny herce z původního seriálu“ – tam asi ma bejt „do filmu …“
    Jinak takovyhle komentare asi budu muset prestat cist, vzdycky pak zacnu premyslet, kde a jak si poridit nejakou poradnou linku, aby se na to clovek moh podivat (ponevadz pulka takovejch serialu u nas nikdy nepujde a druhou televize zabijou dabingem nebo vysilacim casem nebo vubec nejspis obojim).

  • Case napsal:

    KKL2401: A, ano, samozřejmě. Plodit takovéhl texty ve tři v noci prostě není asi úplně ono (navíc to původně mělo být podstatně kratší a hlavně o Babylonu)

    A neboj, Tvůj problém budu brzo řešit taky, s tím, že budu mít narozdíl od Tebe ty seriály rozkoukané a budu chtít vědět, jak to bude dál…

    captainn: Sledge Hammer u nás samozřejmě šel.

  • captainn napsal:

    Když už jsem toho Sledge nakousl, nějaký podobný škvár asi v dnešní době hledat je značně naivní co?

  • Case napsal:

    captainn: Možná ne.

    Teda ale jeden tu začne psát o VÝBORNÝCH aktuálních seriálech a pak diskuse skončí u Sledge Hammera a T.J. Hookera…

  • Tigo napsal:

    Budu moc doterna, kdyz se zeptam, JAK a KDE se Ti ta krabice dostala do rukou? A popripade za kolik? :)

  • Case napsal:

    Tigo: Jak jsem psal, jsem jen donašeč – vyzvedl jsem ji pro její majitelku, která si ji v Praze nemohla vyzvednout sama. Takže tak se mi dostala do ruky. A tudíž (pro mě) zadarmo ;) Jinak je to objednáno přes net, doručeno tuším do Rakouska a odtud dovezeno díky ochotě jednoho Okouňáka (a významné osoby českého B5 fanklubu) a jeho zahraničního známého k nám – do čech totiž onen internetový obchod, který to nabízel, nedoručuje

  • captainn napsal:

    Case: To snad u mě ani nepřekvapí ne? :)

  • Trofo napsal:

    No a stála v tomto případě něco přes sedm tisíc ;)

  • Case napsal:

    Fuj, já myslel, že míň..to je hrozný…

  • Trofo napsal:

    Tak pro tebe míň :)

    Ovšem to mi připomíná, že Fascape mám vlastně celou taky vidět, hmm..

  • captainn napsal:

    Což mi připomíná kolik toho mám v plánu vidět a nemám teď na to sebemenší chuť.

  • Tigo napsal:

    Ach tak, v tom pripade je ona bajna krabice pro me bohuzel nedosazitelna :( Kazdopadne diky za info – obema.

  • Case napsal:

    captainn: Kdyby jen vidět.

  • captainn napsal:

    Case: No jasně, chtěl jsem alespoň trošku zůstat u tématu. A on to sice není ani drobet seriál, ale k těm úchylnostem a plánu to patří. Butterfly Effect, ač úžasný film, jsem věru rád, že jsem ho neviděl někde v kině, nevím jestli bych tam vydržel do konce.

  • Trofo napsal:

    Když budete hodní, dovolím vám ji uctívat ;P

  • captainn napsal:

    To máš smůlu, já už mám seznam model značně zaplněn. :P

  • captainn napsal:

    A ještě na jeden starý a děsně špatný seriál jsme zapomněli: Tadadadada tadadadada Batmááááán.

  • Evelyn napsal:

    Doporučuji ještě seriál Invasion. Momentálně je tento seriál na prvním místě oblíbenosti spolu s Lost.
    Ty ostatní mi samozřejmě neznámé nejsou – u The 4400 jsem viděla pilot, ale připomíná mi to hrozně moc Akta X a ty jsem nikdy moc nemusela. Tak se zatím nemohu donutit podívat se na další epizody. Prison Break čeká až budu mít trochu víc času
    Další seriály co mi byly doporučeny jsou např. Surface či Threshold. Ale není prostě čas, to by člověk nic jiného nedělal.

    Ale ten Invasion, fakt doporučuji

  • Case napsal:

    Na Prison Break čas udělat doporučuju, skutečně se mi teď momentálně líbí víc než Lost.

  • Trofo napsal:

    Au, teď jsem si uvědomila koho přesně v tom Prison Break hraje Sledge Hammer, ééch :))

  • Case napsal:

    Mike Hammer, ne Sledge Hammer.

  • captainn napsal:

    Není Hammer jako Hammer. Zvlášť když je bourací a mnoholiberní …

  • Trofo napsal:

    Jo tenhle, kloboukatej brbla. Tak to jo, ten si je podobnější, už jsem se lekla :)

  • mazec napsal:

    Prison Break je skvělý.Chci se zeptat, v jaký den ho dávají premierově v USA?

  • Case napsal:

    Momentálně až do půlky března v žádný…

    Jinak to byla neděle nebo pondělí. Víc nevím.

  • Trofo napsal:

    Je to sice komentář hodně dozadu, ovšem bájná krabice je teď k dostupná na Amazonu za mnohem příjemnější cenu.

  • CaptainN napsal:

    Clash of the boxes.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com