Tak kopni do tý bedny…

Bře
25
2006

Tuhle písničku určitě zná každý. Nicméně doteď jsem netušil, že dost možná je pravda o jejím textu úplně jiná a že ho možná inspirovaly okolnosti skonu Jacka Daniela, známého to výrobce whiskey. Příčinou jeho smrti totiž byla více méně ona bedna od whiskey. A trochu taky skleróza. Jack Daniel totiž zemřel na otravu krve následkem úrazu nohy, který si přivodil tím, že vzteky kopl do svého trezoru, protože si nemohl vzpomenout na jeho číselnou kombinaci. Je to neuvěřitelné a tragikomické, ale je to tak.

A co třeba žokej Frank Hayes, kterého postihl v průběhu závodu infarkt. Hayes zemřel, ale kůň běžel dál, doběhl až do cíle a aby to nebylo málo absurdní, tak celý závod dokonce vyhrál. Došlo tak k tomu, že se Frank Hayes stal prvním (a patrně na dlouho jediným) žokejem, který vyhrál nějaký dostih až po své smrti.

No a co takový François Faber, Lucemburský vítěz Tour de France? Zemřel v zákopu na západní frontě v první světové válce. Což by samo o sobě nebylo ničím výjimečné, nebýt toho, že mu smrt způsobilo narození jeho syna. Dostal totiž telegram, ve kterém se dozvěděl, že mu žena porodila syna. Faber radostně vykřikl a tím na prozradil nepřátelskému sniperovi, který ho vzápětí zastřelil.

Anebo…anebo si sami přečtěte 25 nejšílenějších úmrtí (převážně) známých osobností dvacátého století.

Je bohužel smutnou skutečností, že v onom seznamu figuruje i podivná, absurdní (vzhledem k obsahu filmu) a nepříliš objasněná smrt Brandona Lee (syna Bruce Lee, který také zemřel velmi podivnou smrtí) při natáčení kultovního filmu The Crow (Vrána) na motivy neméně kultovního comicsu Jamese O’Barra. Obojí mimochodem vřele doporučuji – Vrána je inspirována tragickým životním příběhem samotného O’Barra a je to na ní opravdu znát. A vskutku ji nedoporučuji jen proto, že se v comicsu objevuje několik citátů textů The Cure a že pro film složil Robert Smith výtečnou skladbu Burn. Ostatně temný comics, The Cure…to mi připomíná Gaimanova Sandmana. Ale o tom snad raději někdy jindy, to už se příliš vzdaluji od původního tématu. I když, vždyť vlastně mluvíme o Morpheově sestře…

“ Just paint your face“ the shadows smile
Slipping me away from you
„Oh it doesn’t matter how you hide
Find you if we’re wanting to
So slide back down and close your eyes
Sleep a while
You must be tired… “
But every night I burn
Every night I call your name
Every night I burn
Every night I fall again
Every night I burn
Scream the animal scream
Every night I burn
Dream the crow black dream

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 25. 3. 2006 v 04:48
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com