Politická agitka

Dub
30
2006

Tak mě napadá, že paradoxně i druhý dnešní příspěvek patří do kategorie ‚myslel jsem, že to neudělám, ale nedá mi to‘. S blížícími se volbami mě totiž děsí, co kolem sebe vídám a slýchám.


Nebudu rozebírat, že se mi vůbec nelíbí forma, jakou letošní volební kampaň probíhá (anonymní házení špíny na konkurenci). Možná jindy.

Ve středu jsem opět konal naprosto nesmyslnou cestu na úřad vzdálený od místa mého současného bydliště 300km. Opět jsem tam mluvil se stejnou úřednicí (odhadem něco kolem padesáti let – ale neumím moc dobře hádat věk). Opět jsem si vyslechl její srdceryvný příběh o jejím synovi, který také musí jako já jezdit na úřady přes polovinu republiky (popravdě, když ho slyšíte popáté, tak nejen že vás příliš nebere, ale vcelku i začínáte pochybovat o tom, jestli je pravdivý). Nově jsem si vyslechl její stížnosti na to, jak jim byly nelogicky změněny pracovní postupy (chápu, mám se státní správou zkušeností více než dost a logika v ní skutečně nemá co dělat) a jak navíc přišla o obvodního lékaře. Vzhledem k tomu, že obvodního lékaře mám v současné době taktéž 300km daleko mě tím opravdu velmi dojímala, málem jsem se tam rozbrečel To nejlepší ale mělo teprve přijít.

Ona úřednice na mě působí jako vcelku rozumná osoba – o to je celá situace vážnější. Následně jsem si od ní totiž vyposlechl poměrně dlouhý proslov, který se dá ovšem shrnout velmi krátce – v tomhle státě je bordel (paní objevila Ameriku) a zlatí komunisti. Musím říct, že mi spadla brada. Bylo jí ovšem souzeno spadnout ještě níž. Paní úřednice totiž pokračovala o tom, jak bylo za komunistů líp, jak byla nižší kriminalita, nezaměstnanost a podobně. Nakonec trumfovala tím, že: „Jediné, co je teď lepší je, že můžeme cestovat, ale k čemu to je, když na to nemáme? A já beztak nikdy problémy s cestováním neměla, mě komunisti pustili kamkoliv, stačilo požádat.“

Opravdu mě to vyděsilo. Ta proměna z rozumné osoby v osobu, schopnou vypouštět takovéhle demagogické bludy. Pravda, nemělo mě to překvapit, jak jsem říkal, se státní správou mám zkušeností dost a uvažování lidi v ní zaměstnaných znám velice dobře, ale taknějak se prostě stalo. Nejhorší na tom je ale to, že podobné názory slýchám až příliš často..

Proboha, skutečně jsme na tom TAK špatně, že jsou lidi schopní říkat a myslet vážně věci jako že jediné, co je teď lepší je to, že můžeme cestovat? PROBOHA! Já si z období prosazování komunismu pamatuju jistě nesrovnatelně méně než ona úřednice (ale i tak dost), a přesto mě nějak nenapadá žádná věc, která by tehdy byla zcela nezpochybnitelně lepší! Ano, jistě, současný stav má do ideálního VELMI daleko, v zákonech je často neuvěřitelný chaos, dějí se tu pochybné věci. To je všechno pravda a bylo by nesmyslné před tím zavírat oči Ale opravdu má někdo pocit, že myšlenky (a především praktiky) komunistické strany jsou řešením? Podívám se na volební preference a jímá mě hrůza a chuť z téhle země někam rychle utéct, dokud to ještě jde! Na můj vkus je v nich nějak moc rudo – jedna majoritní rudá strana (která k tomu má alespoň příslušné jméno) se zcela otevřeně hlásí k tomu, co se tu tolik let dělo a nejraději by to zavedla znova, druhá nenápadnější rudá strana lidem maže med kolem huby neuvěřitelně populistickými sliby, které nikdy nesplní. Proboha, TOHLE že má být moje budoucnost? Nabouchejte si ji někam!

Aby mě někdo nepochopil špatně – tohle celé vůbec nemá být myšleno jako agitka ve prospěch ODS, jak by se asi mohlo zdát. Vůbec ne. Je smutnou pravdou, že volby jsou u nás volbou menšího zla – máslo na hlavě mají skoro všichni. Bohužel. Nemám ani zcela jasno v tom, koho vlastně nakonec volit. Neexistuje žádná politická strana, kterou bych dokázal volit s vědomím, že vím jistě, co dělám a že za hlas, který dávám, se nebudu muset za pár měsíců stydět. Mám ale NAPROSTO jasno v tom, koho V ŽÁDNÉM PŘÍPADÉ NIKDY NEVOLIT!

Prosím tímhle všechny rozumné lidi – běžte k volbám. Opravdu. Věnujte tomu trochu času, zamyslete se nad tím, jak OPRAVDU bývalo dřív a jak je teď Ale hlavně k těm volbám jděte. To je ze všeho nejdůležitější. Máte na to právo, tak ho prosím využijte. Ono totiž už jen to, že k těm volbám MŮŽETE jít a můžete si VYBRAT, komu dát hlas znamená, že něco je jednoznaěně lepší, než to bylo kdysi.

No, a pokud snad chcete hlasovat pro komunisty nebo pro tu druhou skororudou verbež s plnou hubou prázdných slibů – prosím. Je to vaše právo a nikdo vám ho nechce a nemůže brát. Tedy – to není úplně přesné. Ona by vám ho totiž ráda vzala právě ta strana, které chcete dát svůj hlas…

Zamyslete se nad tím. Ještě je dost času

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 30. 4. 2006 v 01:32
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

47 Comments »

  • captainn napsal:

    Asi brzo nastane vhodná doba k oživení oné matfyzácké recese: „Proč se spokojit s menším zlem?“ Tak nějak mám totiž obavu, že ve snaze zabránit zlu zjevnému si vytrvale budeme vybírat zla skrytá, lec o nic méně špatná.

    Každopádně několik souhlasů:
    – ano, situace je zlá, ne-li ještě horší
    – a koho volit, je zatraceně dobrá otázka

  • Trofo napsal:

    To mi dost připomíná jednu televizní inscenaci či jaký útvar, co bylo natočený s Donutilem, Holubovou a.. a tím chlápkem co vždycky hraje s Holubovou, kde byl Donutil taky za takovýho přesvědčenýho komunistu a hrozně se divil, jak se někdo mohl mít za komunistů špatně, když on se měl dobře (a myslel to vážně) .. z toho chodil mráz po zádech, protože když si člověk představil, že by takový lidi mohli existovat…
    A bohužel se potvrdilo, že existují. Brr.

  • Case napsal:

    captainn: To je bohužel pravda, ale Když si mám vybrat, jestli zabránit zlu zjevnému nějakým jiným, menším, nebo neudělat nic a jen na to koukat, tak mám vcelku jasno… Protože pořád je naděje, že za nějakou dobu už nebude potřeba tomu zjevnému zabraňovat a že bude možné řešit ta další zla. Prostě dokud existuje zjevné…

  • captainn napsal:

    Tím jsem nechtěl říct, že k volbám nepůjdu.

  • Case napsal:

    Já vím, ale to „ve snaze zabránit zlu zjevnému si vytrvale budeme vybírat zla skrytá, lec o nic méně špatná“ prostě IMHO vybízí k dost fatalistickým závěrům. Které mohou být sice bohužel reálné, nicméně stejně ničemu moc nepomohou.

    Ale ono je to složitý, já vím…

  • captainn napsal:

    Já tím chtěl jen popsat jev, který často vidím na Okounu. Musíme volit ODS, protože ona jediná zabrání vládě komoušů a socokomoušů.
    Ale takhle jednoduché to není. Na lidské straně jsou v té straně podobné svině. A pokud je o úroveň programovou, tak mi přijdou jako pejsek a kočička, kteří vaří dort volitelnosti. Který má možná chutné ingredience, ale k jídlu bych ho raději nepoužíval.
    A teď by se mohlo zdát moudré to přejít, protože … (viz odstavec 1)

    Takže ano, je to složitý…

  • Case napsal:

    Právě proto jsem psal, že to rozhodně nemá být agitka na ODS. Protože prostě nemá. SPíš takový apel na zdravý rozum. Navíc vcelku zbytečný, protože (možná bláhově, pravda) počítám, že lidi, co to tu čtou, mají beztak jasno v tom, jak úžasně za komunistů bylo a jak by s nimi bylo zase…Ale taknějak mi to prostě nedalo se alespoň nějak nevyslovit, když už tady ten blog je.

  • captainn napsal:

    Leda by sem chodil Zidane, ten by tu hypotézu nepěkně narušoval. :)

  • mambii napsal:

    nj … my uz jsme se s muzem shodli, ze nejspis ty kufry zabalime.

  • Case napsal:

    Mambii: Ono je to bohužel asi to nejrozumnější, co se dá udělat, protože mám pravda dost často dojem, že tady už nad tím jde akorát zlomit hůl. Taky bych se tomu až tak nebránil…

    No a pak někdy mám občas pocit, že to ještě smysl má, a pak vznikají podobné úvahy jako v tomhle článku

  • mambii napsal:

    :) ja to obcas delam taky, ale lidi maji radsi, kdyz se jim lze. uspokojuje je to moralne (jsem lepsi nez on, nelzu) a taky i tim, ze je pravda (mysleno objektivni skutecnost) neobtezuje …

  • r0b0t napsal:

    case: V predposlednim odstavci je preklep – pdávo.

    captainn: Ta matfyzacka recese mi nic nerika? Ze by nejaka informaticka internost?

    Trofo: Ten herec se jmenuje Bohumil Klepl.

    Tyhlety pozitivne ladene vzpominky na minulost jsou zlo. Casem vymrou. Horsi je, ze kvuli nim tu ted spousta lidi voli to mensi zlo. A uplne nejhorsi je, ze se na skolach porad neuci zakladni veci potrebne pro zivot – ekonomicke a (obcansko-)pravni povedomi je u vsech generaci imho dost tristni.

  • captainn napsal:

    Ještě ke komunistům. Tohle hovoří za všechno:

    Při ministerstvu kultury by měla fungovat komise, před kterou by držitelé licencí k televiznímu vysílání měli obhajovat své programy. Devíti- až patnáctičlenný tým odborníků by posuzoval, zda jsou předložené filmy či seriály vhodné k zařazení do vysílání.

    Taková je představa předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, jak ji představil ve středu v jihočeské Třeboni. Státní dozor by měl podle něj především chránit děti před negativním vlivem televize.http://lidovky.zpravy.cz/sef-kscm-chce-hlidat-televizi-djd-/ln_domov.asp?c=A060505_103205_ln_domov_vvr

  • Case napsal:

    Na děti je třeba myslet.

  • Evelyn napsal:

    Vždycky jsem volila ODS.

  • JackeLee napsal:

    Upřímně když slyším mluvit komunisty tak jak za 80. let tak je mi z toho na blití. Nedávno (1.5.2006) jsem byl na komunistické demostraci (jakožto přihlížející) a hesla která prosazovali jako by z histirie vypadly. Na uvítání věta: „Soudruzi a soudružky, dámy a pánové, milí spoluobčané,….“ a raní regurgitace je zajištěna :)

  • autoklav napsal:

    trofo : nedají mu nakonec projímadlo do kafe ( tři hrstky ) a nezesere se z podoby , pokud ano tak jsem to vyděl taky …. k volbám nechci ( to pro mnohé lidi znamená že volím komunisty ) ODS volit nemůžu ČSSD nechci pokud se přinutím zkusím zelené

  • Case napsal:

    Ano, dají.

  • captainn napsal:

    Nicméně k těm volbám raději zajdi, byť by si měl pocit, že je to k ničemu (Není. Nebo by alespoň nemělo být.)

  • Case napsal:

    Jo, pořád je lepší jít tam a volit ‚špatně‘, než nevolit vůbec…je přínosnější říct nějaký vlastní názor než jen mlčet

  • suchos napsal:

    já jsem tedy nikdy nevolil, ale letos půjdu volit poprvé. musím, nic jinýho mi nezbývá.
    a ano, budu volit ODS.
    jenom mě děsí, s kým pak půjdou do koalice…se zelenými? to už je jak s komunisty. hrůza a běs.

  • captainn napsal:

    Tak s blížícími se volbami nedobrých zážitků neubývá. :(

    Napsal bych modří již vědí, jenže ten povzdech s ODS nesouvisí. Na druhou stranu vlastně souvisí a vůbec ne málo …

  • operator304 napsal:

    Ja souhlasim. Volit se musi. Nejvic mi serou lidi, ktery hrozne krici, jak se maj spatne, a jak by to delali jinak, ale pak z nich vypadne, ze u voleb nebyli. Rikam jim, vzdyt jste neudelali ani to nejmensi, to jediny co jste mohli, aby bylo neco jinak. Tak si nemate co stezovat.

    Jo, a doufam, ze je vsem jasny, ze nevolit znamena volit komunisty. Protoze komunisti pujdou vsichni.

  • Case napsal:

    Ne, to všem není jasný, protože tohleto „nevolit znamená volit XY“ je tak nehorázný blábol, že by mělo být jeho užívání trestné.

  • captainn napsal:

    Ano, od jisté doby jsem na tuhle hovadinu alergický i z osobních důvodů. Nevolit znamená jediné, nechat za sebe rozhodovat druhé. Což je ale i tak dost špatná věc.

  • operator304 napsal:

    Tak to vem takhle: Ve state je 100 lidi, ktery muzou volit. 10 z nich voli komunisty. To znamena, ze by normalne komunisti meli 10% ve vysledku. Jenze pulka volicu jinych stran k volbam nepujde. Komunisti pujdou samozrejme vsichni, jako vzdy. A najednou maj 20%.

    Sorry, ale me to jako blabol rozhodne neprijde.

  • Case napsal:

    Hezký teoretický příklad. Ovšem dost silně zavádějící, stejně jako ten původní výrok. V první řadě bych byl opatrný s výroky „komunisti půjdou samozřejmě všichni“ – nevěřím, že k volbám chodí 100% komunistických voličů Ale i když vezmeme do úvahy, že tomu tak bude, pořád je tu jaksi skutečnost, že ten příklad zcela ignoruje to, že podobně se zvednou výsledky těm stranám, které volilo těch ostatních 40 lidí, a to nezanedbatelně. Což taktně nezmiňuješ Krom toho mi navíc přijde ‚trochu‘ demagogické poěítat jakési záhadné imaginární volební preference lidí, kteří volit nepůjdou, a dělat na jejich základě nějaké závěry. Jak víš, koho by takoví lidé volili?

    Výrok „kdo nevolí, volí automaticky komunisty“ je prostě lživý. Kdo nevolí, ten prostě nevolí. Tečka. Nechává druhé, ať o jeho osudu rozhodují za něj. Je úplně jedno, koho by (třeba, možná, nebo taky ne, kdo ví) volil, protože prostě volit nebude.

    Beztak mám dojem, že většina těch lidí, co volit nejdou, nemají nejmenší tušení, koho volit. Nějak si nedovedu představit někoho, kdo by řekl něco jako „Rozhodně bych volil (dosaď libovolnou stranu), ale k volbám nejdu.“ Mnohem pravděpodobněji IMHO někdo takový řekne „No, já volit nejdu, já vůbec netuším, koho vlastně volit, asi bych tam jen tak hodil nějaký zelený (žlutý/puntikovaný).“ Nad tím by se měly politické strany zamyslet.

    Navíc bych se nedivil, kdyby letos šlo k volbám víc lidí, než v dřívějších letech. Nevím, jestli tomu tak bude, ale nedivil bych se tomu. Protože jsem potkal dost lidí, kteří v podstatě nejdou ani tak volit PRO někoho, jako spíš PROTI někomu. Doufám, že letost k volbám přijde díky tomu víc lidí. Snad. Nicméně ve své podstatě by to dvakrát pozitivní úkaz taky nebyl. Sice by to ukázalo, že lidi skutečně někoho nechtějí a jsou ochotni pro to něco udělat, ale na druhou stranu by to velice zavádějícím způsobem dokumentovalo, koho ‚chtějí‘.

    Ale co si to tu maluju, stejně dobře víme, že toho někoho chce z mě zcela nepochopitelných důvodů stále víc lidí a že to bude na výsledcích znát…

  • captainn napsal:

    To že volíme zejména PROTI je opravdu hodně smutná věc. :(

  • operator304 napsal:

    V Cechach neni petina komunistu. V Cechach je komunistu par, ale diky tomu, ze pulka lidi nejde volit, maj vysoke vysledky. Je jedno, koho pujdou volit ty ostatni. Hlavne aby ty svine rudy nemohly vyskakovat. No nic, kaslem na tuhle diskuzi.

  • Case napsal:

    No když myslíš, že je tu jen pár komunistů (a pro-komunistů) a že jejich preference jsou takové, jaké jsou jen proto, že lidi nechodí volit…

    Musí to být fajn mít takhle naivně-optimistický pohled na tuhle zem…

  • al3x napsal:

    „Ale i když vezmeme do úvahy, že tomu tak bude, pořád je tu jaksi skutečnost, že ten příklad zcela ignoruje to, že podobně se zvednou výsledky těm stranám, které volilo těch ostatních 40 lidí, a to nezanedbatelně. Což taktně nezmiňuješ“
    Ano zvedly by se. Ale nic to nemeni na tom, ze jeden hlas by mel de facto vahu 2 %, cili pomer ostatni_strany:KSCM by byl 80:20. Takze by podle toho opravdu dokazalo 10 % komunistu dosahnout 20% podpory ve volbach.

    Pokud to jeste chvilku budu drzet v teoreticke rovine, tak nejit volit ma stejny dopad, jako rozdelit svuj hlas mezi budouci parlamentni strany v pomeru, ktery odpovida vysledku voleb. Cili mym nevolenim by KSCM ve vysledku dostala 20 % me „moznosti ovlivnit slozeni PCR“.

    Ale to je jen cista teorie. Tvrzeni, ze komunisti chodi volit vsichni a proto maji tak velkou podporu, povazuju za chaby pokus vetsinove spolecnosti oduvodnit si obrovskou podporu, ktere se KSCM tesi. Hlupaku a/nebo sobcu je kolem nas pravdepodobne vic, nez si chceme priznat.

  • captainn napsal:

    Pozor s těmi přepočty Jednak je volební výsledek zajímavý až v mandátech a ne v % hlasů a pak nezpaomeňte, že máme volební systém na bázi jedné školní práce, který je podivným hybridem poměrného a většinového systému. Kdyby komouši obdrželi kolem 20% odevzdaných hlasů, tak to tu můžeme opravdu zabalit.

  • al3x napsal:

    Ano, jsem si vedom, ze ty prepocty jsou dost nahrubo.

    Jen jsem chtel trosku ukazat z ceho vychazi zjednodusene tvrzeni, ze neucast ve volbach je jako odevdat pomernou cast hlasu vyteznym stranam…

  • StvN napsal:

    Je jen otázkou, jestli není demagogií spíše to, co se o komunistech říká dnes. Když si srovnáš obyčejný život obyčejného člověka, tak ta pani má bohužel pravdu. Ona se zcela jistě lépe měla a není jediná. Pak se není čemu divit, když lidé volí komunisty.

  • captainn napsal:

    StvN: Já tě měl vždycky za debila, ale že až takhle moc mě vážně nenapadlo.

  • Case napsal:

    *sigh*

  • Johny_G napsal:

    Mě docela zaujala jedna ekonomická myšlenka komunistů přednesená večer v politické debatě na Primě. Bylo to nějak takhle:
    Představte si normální fabriku s osmihodinovou pracovní dobou. Nastupují komunisté. Pracovní doba se zkracuje na 6 hodin a současně se zvyšuje měsíční mzda. Zaměstnanec je nadšen. Aby toho nebylo málo, ztrátu 2 hodin práce dorovnáme novými zaměstnanci. Nezaměstnaní jsou nadšeni. Jelikož mají lidé více volného času, fabrika pracuje efektivněji a prosperuje. No není to nádhera? Jen mi v tom trochu nesedí pár drobností. Myslím, že jste je postřehli také. A když jsme u toho. Na prvního máje jsme procházeli před jejich volební akcí. Proboha! Oni si pořád říkají soudruzi, zdraví se čest práci a odsuzují kapitalismus. Skutečně se z nich zázrakem stala demokratická strana? Nepostřehl jsem, že by se něco změnilo.

  • StvN napsal:

    Možná jste nepostřehli, že já neobhajuji KSČM Ani je nevolím a nevolím ani ČSSD ani ODS. Ale vadí mi krátkozraké odsuzování všeho, co se zrovna odsuzovat má, aby byl člověk in. člověk by se měl povznést a přemýšlet sám za sebe.

  • Case napsal:

    Báječné Tak se povznes dostatečně vysoko a nech se větrem odvát někam jinam, protože na svých stránkách o tvoje moudré žvásty opravdu nestojím. Děkujeme, sbohem.

  • StvN napsal:

    Aha. Takže kam se poděla demokracie – co třeba svoboda projevu? Myslim, že ty nevíš, co to znamená. Byl by z tebe dobrej komunista. Umíš rozlišit, co je moudré a co ne, co sem patří nebo nepatří a co je třeba cenzurovat. Nevidíš si na špičku nosu.

  • operator304 napsal:

    Johnny_G:

    Hezky. Jako plan je to hezkej, ale jedna drobnost mi tam nesedi:
    Kdyz prejdou ze 3 smennyho systemu na 4 smennej, tak to znamena nabrat o 33% lidi vic. To znamena zvednuti nakladu na mzdy o 33 procent, pri stejne produktivite. Ma na to ta fabrika? Hm…a myslite, ze pri tomhle socialistickym systemu to ta fabrika unese? Komousi jsou fakt xindl. Na to, aby se tohle dalo aplikovat, tady musi byt FUNGUJICI kapitalismus.

  • Case napsal:

    StvN: Já Ti nikdy žádnou svobodu projevu na svých stránkách nezaručoval Sbohem.

  • Johny_G napsal:

    operator304:
    A to jsi navíc zapomněl, že k tomu chtějí ještě všem těm kvantům zaměstnanců zvýšit platy. Ale fabrika bude samozřejmě prosperovat, protože dělníkům zbude více volného času na koníčky a budou tudíž do práce chodit nadšeně a pracovat efektivněji. Kdyby to nestačilo, dá se nadšení do práce povzbudit prvomájovým průvodem a HDP poroste geometrickou řadou.

  • kkl2401 napsal:

    Ja se obavam, ze urcitou cast pravdy StvN ma, ze totiz skutecne existuji skupiny obyvatel, ktere se za predchoziho rezimu meli lepe. Jednemi jsou samozrejme komunisticti pohlavari a lide ve vedeni, ti (za predpokladu, ze dnes ve vedeni nejsou) se asi lepe meli, a druha skupina skutecne budou lide, kteri proste rano odejdou do prace, vecer si pusti televizi a na vikend odjedou na chatu (mel-li bych to bagatelizovat) – pokud nemaji jine zajmy a podarilo se jim neprijit primo do konfliktu s komunistickou moci (tim, ze by meli vlastni nazor nebo ho nedejboze hlasali na verejnosti), tak vzhledem k tomu, ze navic byli medii odfiltrovani od skutecneho stavu veci (neni pravda, ze by situace ve svete i doma byla cim dal horsi a horsi, jenom je cim dal snazsi a snazsi se o tom dozvedet, nehlede na tom, ze se dozvidame predevsim o tech spatnych vecech, protoze takova informace se lepe prodava), mohli se skutecne tehdy mit lepe. To, ze ostatni jednotlivci se lepe nemeli a ze ostatni i s nimi dohromady jako spolecnost se lepe nemeli, uz je netrapi.
    Jo a hankyoznosti sve druhe vety jsem si vedom, tohle podvedome psani dlouhych vet s nim mam spolecne (ale doufam, ze jenom to).

  • captainn napsal:

    Ta první skupina je ovšem velmi vypečená, její „mít se dobře“ plynulo čistě ze zločinecké povahy režimu. Takže je to něco podobného, jako kdyby si zloděj stěžoval, že dokud ho nechytli a on mohl krást, měl se lépe.

  • kkl2401 napsal:

    Nerikam, ze ne, taky jsem ji zminoval jenom na okraj pro uplnost vyctu tech, co se meli lepe. :-) Ale slo mi hlavne o tu druhou, ktera, jak se obavam, znacne koreluje s volici KSCM (resp. je to jedine vysvetleni, ktere ve mne nevzbuzuje nahle nutkani vyskocit z okna).

  • Case napsal:

    kkl2401: No proti tomu, že existuje nějaká skupina lidí, která se dřív měla líp, se samozřejmě nedá nic říct, to je fakt. Ono je to pochopitelně dost komplikované téma.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com