Který antialiasing – výsledky a pokračování

Kvě
25
2006

Minulý týden jsem v příspěvku Který antialiasing? rozjel takový menší průzkum toho, jakou metodu antialiasingu preferují uživatelé CRT a LCD monitorů. Vedla mě k tomu moje zkušenost, že bez ohledu na monitor jsem do té doby nenašel žádné nastavení, které by mi vyhovovalo víc, než Linuxový grayscale antialiasing. Zejména u LCD mě to dost překvapovalo, protože pro ně určené vyhlazování s využitím subpixel hintingu mě nikdy zrovna nenadchlo – vždycky jsem byl schopen rozlišit barevné ‚duchy‘, které mě dost rušily.


Je pravda, že tenhle test nejde brát jako kdovíjak objektivní. Staví se tu proti sobě grayscale vyhlazování, vyladěné pro můj CRT monitor, proti Microsoftímu vyhlazování ClearType, které je dle slov Microsoftu vyladěné pro moderní LCD monitory. Ostatně, v průběhu těch čtrnácti dní jsem narazil na velice zajímavý blogpost Billa Hilla, ředitele microsoftího výzkumu a vývoje v oblasti zlepšení čitelnosti textů. Ten příspěvek je opravdu VELMI zajímavý. Bill Hill v něm například zmiňuje, že „ač to zní překvapivě, lidé tráví více než polovinu času u počítače čtením textů“ (opravdu to je pro pana Hilla takovým překvapením?) nebo že „po zapnutí ClearType dojde k 17% navýšení přesnosti rozpoznání slov při čtení a současně dojde k 5% zrychlení čtení“ a tak podobně. Stejně tak tam vysvětluje, proč ve Windows Vista a v IE 7 je ClearType ve výchozím stavu zapnutý. Ještě jednou – vřele ten text doporučuji Včetně přečtení reakcí pod ním. Je to VELMI poučné čtení

Ale zpátky k onomu průzkumu. Jak jsem zmínil, nebyl vysloveně fér. Pokud by skutečně fungoval ClearType tak, jak uvádí Microsoft, pak by měl na celé čáře na většině LCD monitorů zvítězit. Jenže…

Jak to tedy nakonec bylo a na kterém screenshotu bylo které nastavení vyhlazování? Tady je původní testovací screenshot:

Alias test

Doplněno 25.5. 23:35 – pro zajímavost – tady je totéž ve Windows bez jakéhokoliv vyhlazování.

Bez vyhlazeovani

Pod číslem 1 se ukrýval Linux s vypnutým hintingem fontů a s greyscale vyhlazováním (tedy vhodné pro CRT). Když si prohlédnete zvětšeninu níže (kliknutím se otevře v plné velikosti a detailu), je to jasně vidět. Aliasing je proveden pouze odstíny šedi. Vypnutý hinting je jasně patrný. Patkové velké písmo profituje ze své velikosti, takže problémy nejsou příliš vidět, nicméně menší bezpatkový font prokazuje klasické problémy vypnutého hintingu – písmo je poměrně silné a rozmlžené, nejvíce je to vidět například na nožičce velkého ‚P‘ nebo na malém ‚m‘. Nicméně vcelku uspokojivý výsledek.
None hinting

Pod číslem 2 byl, jak už jistě tušíte, ukrytý Linux se zapnutým autohinterem a s grayscale vyhlazováním. Můj osobní favorit pro můj CRT monitor a několik dalších LCD, která jsem potkal (přestože paradoxně v průběhu tohoto testu jsem narazil na několik, kde tomu bylo jinak). Na zvětšenině je to opět jasně vidět – oproti předchozímu se tu hinting postaral o to, že zmizelo ono rozmlžení (problém s ‚P‘ a ‚m‘ je pryč) a písmo působí ostře a kontrastně. Samotný antialiasing pak nepřebíjí vlastní vzhled fontu a spíše ho jen jemně upravuje pro příjemnější vzhled.
Autohinting

Pod číslem 3 se ukrývá – ano, jak jinak. Standardně nastavený ClearType z Windows XP SP2. Má samozřejmě zapnutý subpixel hinting, protože v případě ClearType ani vypnout nejde. AL3X měl proto pravdu, když psal, že se mu zdá, že ho tam vidí – ano, skutečně tam je, moje poznámka o tom, že je vypnutý, se samozřejmě týkala pouze Linuxu, kde to je možné. Zvětšenina to jasně ukazuje, RGB duchy jsou jasně patrné. Současně je z toho ovšem patrné, že kontrast takovéhoto textu je znatelně nižší, než v případě grayscale vyhlazování – kde by měla být černá je velmi často spíše tmavě modrá nebo červená, obzvlášť v případě menšího textu je to jasně vidět. Současně se jedná o agresivnější formu vyhlazování, než Linuxové grayscale, a font tak bobtná do šířky, a navíc takové vyhlazování funguje spíše na svislé linie a na vodorovnějších zůstávají znatelné zuby. Je samozřejmě otázka, jakým dojmem by text působil na LCD, na kterém by fungoval ClearType opravdu stoprocentně, ale bohužel to nedokážu posoudit, stále jsem žádné takové nepotkal – vždy šlo spíš o volbu menšího zla.
ClearType standard

No a konečně pod čtyřkou byl ukrytý ClearType, u něhož byl pomocí programu ClearTweak stažen kontrast na minimum. Byla to moje snaha o to přiblížit vzhled fontů tomu, jak vypadají v Linuxu s Autohinterem. Na mém monitoru to vcelku funguje, ale kontrast je skutečně příliš malý, hříchy ClearType vylézají ještě více na povrch a bylo v zásadě předem jasné, že ze všech čtyř možností bude mít tato nejméně hlasů. Což se nakonec potvrdilo jednoznačně, protože si ji nevybral nikdo :)
ClearType low contrast

A teď už tedy k výsledkům. Kdo sledoval komentáře, musí mu to být naprosto jasné, nicméně, tady je to graficky:

Výsledky

Je to tak. Nejvíce hlasů, celých 67 procent, získal Linuxový autohinter s grayscale vyhlazováním. Je to výsledek, který mě opravdu překvapil. Tím spíš, že pro něj hlasovala nejen většina lidí s CRT monitory, kde by se ta volba jevila logická, ale i poměrně hodně těch s LCD, kde by dle Microsoftu taková volba vůbec neměla dávat smysl. Zvláštní.
Na druhém místě těsně skončil Linux s vypnutým hintingem, který dostal 17 procent hlasů. Na paty mu šlape standardně nastavený ClearType, který získal 15.5 procenta hlasů (o jeden hlas méně). Pro poslední možnost, jak už jsem psal, nehlasoval nakonec nikdo.

Je zajímavé vidět, že v případě Linuxu je prakticky shodný počet hlasů z CRT i z LCD, zatímco v případě ClearType je většina hlasů pro LCD. Je zřejmé, že existuje skupina uživatelů LCD, pro kterou je ClearType tím pravým. Je otázkou, nakolik je tento test směrodatný a objektivní. I když v něm hlasoval dost obecný vzorek návštěvníků počítačových klubů na serveru Lopuch (tedy především těch). Každopádně být z Microsoftu a vidět podobný výsledek jejich úžasného ClearType, asi bych ho nebral tak úplně na lehkou váhu a možná si i rozmyslel, jestli je opravdu dobrý nápad ve Windows Vista a v IE7 lidem ClearType bez ptaní vnutit.

V komentářích se eso zajímal o to, zda půjde vysledovat nějaká závislost na monitoru, nebo zda je to čistě otázka vkusu uživatele. Dá-li se soudit z výsledků testu, pak se nedá udělat jednoznačný závěr. Z jedenácti lidí, kteří uvedli hlas pro více monitorů šesti z nich vyhovoval na různých monitorech různý způsob vyhlazování, pěti pak vyhovoval stále stejný. V testu se také vyskytly prokazatelně stejné monitory, ve dvou případech došlo ke shodné volbě vyhlazování, v jednom k různé.

No a konečně, vezmeme-li to čistě Linux vs. Windows, pak Linux obdržel 49 hlasů (tedy téměř 85 procent!), Windows 9. Opět výsledek, který by se asi Billovi Hillovi nezamlouval. Zbývá se jen zeptat hlasujících – používáte tedy ten ‚správný‘ systém? ;)
Alias compare

Mimochodem, jen tak pro srovnání – možnosti nastavování antialiasingu v Linuxu (tohle je konkrétně z Gnome, kde je nastavování vhodněji uspořádáno pro screenshoty). První okno je hrubé nastavení, v druhém je pak okno Details:
Linux prefs 1
Linux prefs 2

A tady jsou ‚možnosti‘ nastavení ve Windows:

Windows prefs

Ano, uvědomuju si, že online ClearType tweaker umožňuje přece jen o něco lepší nastavení, ale není to zase tak slavné – v podstatě si můžete zvolit mezi uspořádáním subpixelů RGB a BGR a následně vybrat jedno z šesti nastavení kontrastu, nic víc.

Teď by asi normálně byl konec, nicméně ještě není. Pokud máte chuť ještě na jeden průzkum ohledně vyhlazování v Linuxu a ve Windows, čtěte dál. Napadlo mě totiž, že by nebylo od věci udělat ještě jeden test, který by byl IMHO skutečně fér. Vzal jsem proto tentokrát standardní
font, pro který by měl být ClearType vyladěný – Arial, a udělal jsem jeden screenshot v Linuxu a jeden ve Windows, přičemž nastavení je totožné – RGB subpixel hinting a defaultní kontrast. Tentokrát je otázka daleko stručnější – které se vám líbí víc? A nebo B?

Subpixel hinting test

(pozor na to, ať vám browser nezobrazuje screenshot zmenšený, je samozřejmě třeba ho prohlížet ve 100% velikosti)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 25. 5. 2006 v 18:01
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

29 Comments »

  • Team Daddy napsal:

    17″ CRT ADI M700 – varianta A – lepe zobrazuje ceskou diakritiku, i proporce pisma se mi zda lepsi

  • Case napsal:

    On je problém, že trefit v obou systémech opravdu přesně stejnou velikost fontů je dost peklo. Snažil jsem se, ale i tak je prostě na jednom písmo nepatrně menší :(

    Jinak myslím, že není potřeba uvádět monitor, obojí má subpixel hintig zapnutý. Ale pokud někdo chce, tak je to samozřejmě na něm.

  • Team Daddy napsal:

    Neslo mi o velikost, ale o proporce, varianta B je sirsi – nizsi nez varianta A.

  • Case napsal:

    Ano, já vím, ale ona velikost trochu ovlivňuje i proporce fontu.

  • huh napsal:

    Urcite A.

  • Anonym napsal:

    Vsadil bych se, že se při původním testu se zdrojový obrázek alespoň jendou změnil, protože jsem přesvědčen, že poslední dva zobrazovali špatně diakritiku – což se teď neděje … je to nějaké divné…

  • Case napsal:

    Ano, změnil, ten problém s diakritikou jsem opravil poměrně záhy. šlo o moji chybu, nikoliv o chybu systému. Psal jsem to v komentářích. Tomu, že se na něm kromě několika znaků s diakritikou nezměnilo vůbec nic samozřejmě můžeš nebo nemusíš věřit.

  • captainn napsal:

    Jednak musím říct, že mě mírně irituje rozdílná velikost fontu (obzvlášť u toho menšího písma je to velmi patrné) na obou vzorcích, je mi ale jasné, že to nejde nijak překonat.
    Za druhé má case celkem štěstí, že se s optickým testem trefí do chvíle, kdy mi není zrovna dobře, což kvalitě zrakového vjemu rozhodně nepřidá.
    A. se mi jeví poněkud mázlé, B. ostřejší Na druhou stranu A. se mi zdá pro oči méně namáhavé než B. Přikládal bych to k různémů vnímání svislých (užší) a vodorovných částí písmen v B.
    Rovněž se mi zdá písmenko W (z nápisu Web v liště) vzorku B. zubaté.

  • Mira napsal:

    Ačko

  • JackeLee napsal:

    A

  • phanny napsal:

    A

  • vafle napsal:

    A

  • Anonym napsal:

    Ne nejde o to jestli se zmenili nebo ne, ale napriklad ja obe varianty (3 a 4) hned vyloucil kvuli diakritice, proto jsem take pro ne nehlasoval… ale to je malickost…

  • Case napsal:

    Výslovně jsem po tom opravení diakritiky žádal ty, kterým ta diakritika ovlivnila nějak názor, aby ho přehodnotili. Udělal to jeden, tuším. Snaha byla…

  • Anonym napsal:

    Omlouvám se Ti, už jsem se tam nevracel a změnu postřehl až teď

  • Anonym napsal:

    A

    Baďas

  • Tigo napsal:

    A

  • Niximor napsal:

    Pokud pominu tu diakritiku, tak se mi vic libi B, ma takove hladsi tvary.

  • Sekory napsal:

    No z tohoto výběru mi přijde lepší B, ale jen o trošku rozhodně to není tak markantní, jako u minulého „průzkumu“. Jinak moje preference se nezměnily ani u k minulému screenshotu a teď mám před sebou 19′ CRT AOC 9K+.

  • pibi napsal:

    Lepší se mi zdá A, na obrázku B se mi modré písmo zobrazuje dvoubarevně. LCD ViewSonicVG710s

  • kkl2401 napsal:

    Rozhodne je A lepsi (LCD Fujitsu/Siemens). Na obou je videt, ze cerna je vlastne barevna, coz mi dost vadi, ale na tom A je to vic k preziti, to B mi prijde fakt spatny.

  • Eso napsal:

    B

  • Johny_G napsal:

    Výsledky mě docela docela překvapily. Nemůžu si pomoci, ale u mě vypadá ClearType rozhodně jinak, než na obrázcích :-). A to jsem ho po pokusu o tweakování vracel do stavu, který jsem považoval za defaultní. Větší nápisy rozhodně nejsou tak hranaté a i malá jsou hladší než na obrázku. No ale čert to vem. Z nových obrázků se mi líbí A.

  • Case napsal:

    Johny_G: Tak můžeš udělat screenshot.

  • Johny_G napsal:

    Doufám, že ten blog umí HTML tagy, jinak budu zase za debila :-).

    Tohle je běžný provoz. Podle mě naprosto bez výhrad, alespoň na mém monitoru je to prakticky dokonalý vzorek vyhlazeného písma:

    Tady jsem zkusmo poněkud extrémně zvětšil písmo. Tady už je skutečně vidět, že ta veliká písmena se hranatí. Ale velikost, která je na tvém srovnávacím screenu, mi problémy nedělá.

    A teď doufám, že to ty tagy umí.

  • Johny_G napsal:

    Takže nic.
    První screen (normální):
    http://img144.imageshack.us/my.php?image=18ny5.jpg

    Druhý screen (velice zvětšený):
    http://img317.imageshack.us/my.php?image=23tu.jpg

  • Case napsal:

    No, jelikož to už zjevně nikoho nezajímá, tak jen pro informaci – A jsou XPěka, B je Linux. Možná jsem Linuxu trochu uškodil tou o něco menší velikostí fontu. Kdo ví. Nicméně na svém poli si zjevně MS přece jen jistý být může. I když by mě zajímalo, jaké procento lidí preferuje Ačko jen proto, že jsou na takové renderování Arialu prostě zvyklí. Ale další dotazy už nedávám.

  • Johny_G napsal:

    Nezapomněl jsi autorizovat komentáře? Já tu kupříkladu mám dva neschválené už 5 dní. Možná lidi zájem mají, ale komentáře se nezobrazují :-).

  • Case napsal:

    Johny_G: Sorry, já teď neměl moc času a do administračního rozhraní normálně nechodím, takže jsem ty tvé neschválené komentáře neviděl. Standardně to tu schvaluje samo všechny kromě podezřelých komentářů a lidí na blacklistu – zjevně ses tím zařazením URL zařadil do kategorie ‚podezřelých‘ a proto to čekalo na schválení.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com