Outcast

Čvc
05
2006

V posledním Levelu jsem si ve sloupečku o slevách všiml, že se za 199,- Kč začala prodávat výtečná hra Outcast. Dost mě to překvapilo, protože jsem u nás Outcast předtím prodávat nikde neviděl. Outcast se dost vymyká herním standardům a ve své době byla opravdu revoluční (bohužel natolik, že její hardwarové požadavky byly na horní hranici tehdejších počítačů). Je to hra ve vpravdě filmovém stylu (v tom nejlepším slova smyslu) – příběh je velkolepý a o hudbu se postaral Moskevský symfonický orchestr. I grafika je výtečná, navíc velice nezvyklá, ostatně právě ona byla příčinou vysoké hardwarové náročnosti V dnešní době polygonových modelů už nic takového neuvidíte – pro vykreslování krajiny totiž používá voxelový engine, který kombinuje s klasickými polygony pro budovy, navíc v reálném čase aplikuje efekty typu bump mapping (to všechno bez jakékoliv hardwarové akcelerace) nebo fresnel, který slouží k výpočtům odlesků na vodních hladinách a jejich průhlednosti v závislosti na úhlu pohledu (což ještě není tak úplně obvyklé ani dneska). Recenzenti byli z Outcastu obvykle nadšení.

Zkrátka Outcast je jasná koupě pro každého milovníka kvalitních a originálních her (zmínil jsem se například, že autoři hry pro ni vymysleli funkční a naučitelný jazyk?). Jediný problém by bohužel mohl nastat s rozcházením hry na moderních systémech (tj Win98 a výše) – někdy je to téměř nemožné. Ale Outcast skoro stojí i za samostatnou instalaci Windows 95…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 5. 7. 2006 v 13:10
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

6 Comments »

  • newt napsal:

    Outcast je moje nenaplnena laska – tehdy jsem si ho nadsene koupil, chvili nadsene hral a pak nainstaloval DX 8 a uz ho nikdy nevidel. Zkousim ho tak dvakrat do roka prubezne rozchodit, ale marne.

  • captainn napsal:

    Aha. To nezní povzbudivě.

  • Case napsal:

    Já bych to zase zkusil potrápit, ale původní média mám dost nečitelná a tenhle budget jsem zatím nikde nepotkal. Nicméně kdysi jsem to dohrál a opravdu si pamatuju jen málo her, které by na mě zapůsobily tak, jako Outcast (i když jsem ho na pár místech proklel, pravda).

  • captainn napsal:

    Já už ani nevím proč jsem ho proklel poměrně rychle. Nicméně jako hra mě to zaujalo, wtz. Jukl jsem dneska v malém krámku u nás, ale nic …

  • newt napsal:

    Zkousel jsem, i par dalsich, neuspesne. Ale kamarad to na WinXP celkem bez problemu hraje. Asi nejaka geopatogenni zona ;)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com