Báječný svět opensource

Čvc
25
2006

Je to tak, svět opensource software je báječný V dubnu jsem tu psal o Xgl a o window manageru Compiz. Protože je Compiz opensource, chopili se ho další lidé a pracovali na jeho vylepšeních, zlepšeních stability a podobně. Výsledkem je to, že Compiz dnes běhá daleko spolehlivěji než dříve a dá se bez větších problémů používat jako plnohodnotný window manager.
V průběhu jeho ladění se začínaly objevovat dodatečné pluginy a patche, které rozšiřovaly jeho možnosti. Dnes už tedy existuje možnost, jak například mírně rozostřit všechno kromě okna, které má právě focus, nastavovat sytost barev oken anebo třeba aplikovat skutečnou průhlednost pouze pro specifikovanou barvu okna (=můžete mít terminál s částečně průhledným pozadím, ale písmo v něm bude přitom zcela neprůhledné a tedy lépe čitelné, než kdyby se měnila hromadně průhlednost celého okna).
Jedním z nejčastějších požadavků byla možnost měnit vzhled okrajů oken. Ta byla dlouhou dobu naprosto nedostupná a neměla příliš velkou prioritu. Nicméně doba už zjevně dospěla do okamžiku, kdy se priorita zvýšila dostatečně Na začátku července byl zaveden patch, který umožnil měnit alespoň barvu a průhlednost okrajů oken (navíc zvlášť vnější a vnitřní, čímž se dalo docílit efektu ‚rozpíjení‘ oken do podkladu) a stejně tak nastavovat písmo, kterým je psáno záhlaví okna, a barvu jeho i tlačítek Během několika málo dní vznikl GUI program, kterým bylo možné tohle všechno konfigurovat a ukládat presety, kterých se samozřejmě vzápětí vyrojilo obrovské množství. To byl začátek července
Před třemi dny byl vytvořen nový windows decorator, který umožňuje místo tlačítek používat obrázky, čili v podstatě skinování tlačítek Původně umožňoval pouze čtvercová tlačítka, během zhruba jednoho dne byla podpora rozšířena na libovolná, čili bylo umožněno například zvětšené tlačítko pro zavírání okna, jako ve Windows Vista (osobně se mi window dekorace ve Vistě hodně líbí a používám jejich kopie i v jiných systémech). Dnes, o tři dny později, už je k dispozici další úprava, která umožňuje, aby tlačítka, na která najedete myší, stejně jako ve Vistě ‚zářila‘, nebo prostě obecně změnila stav i velikost (!). Za tři dny se změnil stav windows dekorací v Compizu z takřka nuly na dokonalou kopii Visty a víc, protože Compiz na rozdíl od Visty umožňuje bezproblémové uzpůsobení všeho. Navíc, oproti Vistě nejsou efekty v Compizu aplikované stylem ‚všechno nebo nic‘, jako ve Vistě Aero, tudíž si sám uživatel může zvolit, které efekty používat chce a které ne. A hardwarové požadavky Compizu jsou také nesrovnatelně nižší než nároky Aera.

Zkrátka jsem si dnes zase říkal, že tímhle tempem zbydou MS do ledna 2007, kdy má Vista vyjít (pokud vyjde) v mnoha případech místo jejich ‚geniálního a revolučního GUI‘ skutečně jen oči pro pláč, protože ‚eyecandy‘ válka bude pro Vistu dávno prohraná.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 25. 7. 2006 v 22:54
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com