These colours don’t run

Zář
20
2006

Při pročítání netových recenzí na nové album Iron Maiden jsem narazil na zmínku o poměrně pikantní záležitosti, která je sice stará už více než rok, ale doteď jsem o ní neslyšel. Jedná se o to, že jedna ze skladeb na albu se jmenuje stejně jako tento příspěvek – These colours don’t run (v kontextu něco jako ‚naše vlajka neustupuje‘). Na tom by nebylo nic až tak zvláštního – text oné skladby je o hrdinství a neústupnosti britských vojáků. Nicméně v jedné recenzi jsem objevil poznámku, že název této skladby je přímým odkazem na větu, kterou prohlásil zpěvák Iron Maiden, Bruce Dickinson, na loňském Ozzfestu a adresoval ji přímo pořadatelce (a manželce Ozzyho Osbourna) Sharon Osbournové. To mě zaujalo a začal jsem pátrat víc.


A jak už jsem se zmínil, našel jsem zajímavé věci. Je pravda, že je to jen pohled jedné strany, ale takhle nějak to údajně bylo:

Bruce se nechal v průběhu Ozzfestu 2005 několikrát veřejně slyšet, že se mu nelíbí způsob, jakým je Ozzfest organizovaný – kapely platí za to, aby si na něm mohly vůbec zahrát, a především, místo v prvních řadách jsou drahá a vyhražená pouze pro ty, kteří si zaplatí – pro manažery a různé jiné VIP boháče. To se Bruceovi hodně nelíbilo – myslete si o Iron Maiden co chcete, ale jedno se jim musí nechat – jsou jedni z mála velkých kapel, kterým jde v první řadě o fanoušky a hudbu dělají proto, protože je to baví. Nezaprodávají se. Jeho kritika se podle všeho Sharon dotkla. Už v průběhu Ozzfestu (což je něco jako putovní festival, nejde o jednorázovou akci) údajně podnikala různé ‚záškodnické akce‘ vůči Iron Maiden, mimo jiné například prohlašovala, že Bruceovo ‚trademarkové‘ mávání britskou vlajkou během skladby The Trooper (další skladby o hrdinství britských vojáků, na motivy skutečné události a Tennysonovy básně o ní, The charge of the light brigade) je urážlivé a nevhodné. Všechno to ale vyvrcholilo na závěrečném koncertu v Los Angeles 20.srpna 2005, kde zjevně Sharon začala Iron Maiden otevřeně sabotovat – několikrát jim byly z ničeho nic vypnuty zesilovače a podobně. Finální rána (a to doslova) přišla ale poté, co Sharon Osbournová navedla známé k tomu, aby po kapele házeli vajíčka, zátky, zapalovače a podobně. Jiná kapela by se možná sebrala a odešla pryč, ale IM to naopak dopálilo. Jak píše manažer kapely, bylo paradoxní, že kapela musela podepsat spousty smluv o tom, že nesmí do lidí hodit absolutně nic, ani například potítka, což se běžně dělá. Bruce ve sprškách vajec a dalšího předstoupil za neustálého mávání zmíněnou britskou vlajkou několikrát předstoupil před publikum a naštvaně nadával. Mimo jiné i něco v tomto smyslu (omlouvám se za vulgarity, jsem jen donašeč a Bruce byl hodně naštvaný):

„Asi jste si všimli, že se tady pár hajzlíků rozhodlo skočit do obchodu, koupit si pár zkurvenejch vajec a házet je na nás, že se budou s kámošema skvěle bavit. Tohle je kurva britská vlajka a naše vlajka kurva neustupuje, sráči! Protože víme, že je tady spousta našich fanoušků, co si nás přišli poslechnout! Takže bysme vám radili, jestli uvidíte, jak někdo hází na tuhle kapelu nějaký další sračky, který zrovna teď Nicko čistí ze svejch bubnů, abysme mohli dál hrát, jestli uvidíte někoho házet další sračky, jakmile zvedne s něčím ruku, postarejte se o to, aby ji měl kurva vejpůl, jasný?“

Co k tomu dodat? Zmíněný Bruceův proslov je k vidění na Youtube (respektive spíš ke slyšení, protože vidět tam toho moc není, je to z publika z dálky). Na serveru ilXor.com je k přečtení komentář člověka, který to všechno viděl ze zákulisí (a dole v komentářích jsou k přečtení i reakce Sharon a dalších z druhé strany ‚barikády‘. Oficiální reakce manažera kapely je pak k přečtení na jejich webu.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 20. 9. 2006 v 01:48
Kategorie: Film, televize a hudba

3 Comments »

  • kkl2401 napsal:

    Mel bych dve technicke – predne jedny vety tam evidentne kus chybi – v mistech, kde je „mimo jiné například prohlašovala, že Bruceovo ‘trademarkové’ mávání britskou vlajkou během skladby The Trooper“, nasleduje zavorka, ktera zaprvy korektne nekonci a zadruhy vubec cela ta veta je nejaka usekla.
    Druha vec – v tom prekladu Bruceovych slov by asi bylo vhodnejsi, kdyby si Nicko cosi cistil ze „svejch“ bubnu.

  • Case napsal:

    Nojo, no…

  • Strny napsal:

    Sharon Osbournová je pí*a…….S tím co řekl Bruce naprosto souhlasím….

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com