Ubuntu 6.10 Edgy Eft

Říj
26
2006

Posledních pár dní bylo poměrně bohatých na softwarové novinky a tady je jedna, na kterou jsem se obzvlášť těšil (ačkoliv Edgy používám už minimálně dva měsíce ve vývojových verzích): dnes vyšlo nové Ubuntu (a jeho variace).

6.10 byla sice od počátku zamýšlena jako ne úplně stabilní verze (proto ‚Edgy‘), ve které se budou testovat nové technologie do dalších verzí, nicméně zkušenosti (nejen moje) zatím ukazují, že se celkově opět jedná o lepší a použitelnější verzi, než byly předchozí. Ubuntu vzniklo jako ‚Linux pro každého‘ a skutečně tomu tak je – Edgy se dá (minimálně v i386 verzi, s x86_64 je to stále komplikovanější) směle používat na běžném desktopovém počítači pro normální práce jako přinejmenším plnohodnotná alternative Windows (osobně už od začátku používání 6.10 restartuji do Windows skutečně jen kvůli hrám a příležitostně několika exotičtějším věcem, jinak prostě nemám důvod).

Nového je toho v 6.10 opravdu hodně, ačkoliv většina změn je ‚pod kapotou‘ a není na první pohled příliš vidět – jako například nový systém Upstart, který zajišťuje boot systému a dělá to (už teď, v první fázi vývoje) znatelně rychleji než starý Init. Ale samozřejmě jsou tu i viditelnější změny, konkrétně třeba ještě lepší renderování fontů (alespoň na mém monitoru – proti Windows je to u mě dost propastný rozdíl) Gnome 2.16.1 (v Ubuntu), KDE 3.5.5 (v Kubuntu), Firefox 2.0 final (ano, na poslední chvíli byl zařazen) a řada dalších. Stejně tak je v současné době zásluhou Xorg 7.1 výrazně jednodušší zprovoznění 3D akcelerovaného desktopu prostřednictvím AIGLX a Compizu/Berylu (minimálně pro ty, kteří nevlastní karty ATI, na těch je to bohužel vinou firmy ATI stále komplikovanější, nicméně i tady jsou pokroky).

Ubuntu 6.10 Edgy Eft rozhodně vřele doporučuji všem, kteří by si chtěli zkusit ‚ten tajemný Linux‘ budete IMHO příjemně překvapeni. Instalační CD funguje jako ‚live‘, což znamená, že se vám z něj natáhne kompletní grafické prostředí a instalace probíhá až z něj (přičemž je možné během instalace například surfovat po webu, jak jsem tu nedávno psal). Takže si můžete Ubuntu vyzkoušet, aniž byste ho vůbec museli instalovat na disk.

Oficiální oznámení Ubuntu 6.10, Oficiální oznámení Kubuntu 6.10

Linky:
Ubuntu, Kubuntu. Xubuntu vyjde později v průběhu dne.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 26. 10. 2006 v 14:08
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

2 Comments »

  • Scalex napsal:

    Protože jsem se zatím ještě nikdy nedostal k tomu, abych si vyzkoušel „ten tajemný Linux“, docela bych se na to podíval. Ale jako naprostá Linuxová lama nevím, jaký je zásadní rozdíl mezi Gnome a KDE. Existuje něco podobného, jako je onen známý „doporučovač linuxových distribucí“, který by na základě několika otázek zjistil, zda je pro mé potřeby vhodnější jedno či druhé?

  • Case napsal:

    Hmm, ono je asi nejjednodušší­ si to prostě vyzkoušet na vlastní­ kůži… Gnome je ví­c inspirovaný Mac OS, KDE je zase spš Windowsovské…obě ta grafická prostředí­ jsou ví­ceméně rovnocenná, akorát mají­ prostě trochu jinou filozofii a stejné věci se tam dělají­ různě…
    Ono je to navíc trochu komplikovanější, nejde tu jen o samotný vzhled a prostředí, každé to prostředí má pro sebe napsané konkrétní aplikace, zase, různé pro stejné účely. Mně se celkově víc zamlouvá KDE a aplikace pro KDE, Gnome mi přijde takový ‚ořezaný‘ o nastavení a funkce, občas.
    Nicméně ta volba to nebo ono se v podstatě týká jen toho stažení instalačního (a současně live) CD, protože jinak nic nebrání v tom mít ta prostředí nainstalovaná obě a podle chuti se přepínat. Stejně jako není potřeba mít pro provoz KDE aplikací nainstalované celé KDE – stačí nějaké základní knihovny a je možný provoz aplikací pro jedno prostředí v tom druhém, jen třeba občas nevypadají úplně přesně tak, jak by vypadaly v nativním prostředí (myšleno čistě vzhledově, ‚skin‘).

    Ale zkusí­m zapátrat po nějakém srovnání­, které není­ jen zaujatým flamem jedno vs. druhé…

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com