Beryl v Ubuntu Edgy s AIGLX a ATI

Lis
04
2006

Napadlo mě, že by nebylo od věci popsat, jakým způsobem se dá v Ubuntu Edgy rozchodit Beryl (nástupce Compizu), umožňující ony zajímavé (byť v některých případech ne příliš praktické) 3D akcelerované efekty. V případě ATI karet je to trochu komplikovanější, protože existují dva postupy – první využívá XGL a funguje s proprietárními drivery od ATI (fglrx). Celek potom běhá velice svižně, ovšem já mám v případě XGL mimo jiné velké problémy se správným fungováním české klávesnice (mrtvé klávesy, AltGr nefunguje a podobně). Druhý postup využívá nadstavbu AIGLX, ovšem ten zase potřebuje k fungování open source drivery pro karty ATI, protože požaduje funkci GLX_texture_from_pixmap, kterou se ATI do svých linuxových driverů stále neobtěžovala implementovat. Nicméně, tady je tedy postup pro open source drivery.

Beryl Expose
(Poznámka – na obrázku se poměrně silně podepsala JPEG komprese)

Do souboru /etc/apt/sources.list (nebo v Synaptic v nastavení repozitářů) je třeba přidat následující repozitáře:

deb http://ubuntu.beryl-project.org/ edgy main-edgy

Poté je třeba přidat do databáze veřejný klíč, kterým jsou tyto balíčky podepsané (tento krok není nezbytně nutný, ale pokud ho vynecháte, budou vás otravovat hlášky o tom, že balíčky nebylo možno ověřit):

wget http://ubuntu.beryl-project.org/quinn.key.asc -O - | sudo apt-key add -

Následně je potřeba aktualizovat seznam balíčků. To je možné buď v Synaptic tlačítkem Reload, nebo v konzoli příkazem sudo apt-get update.

Poté je možné pustit se do instalace. AIGLX je součástí Ubuntu Edgy a není ho proto nutné instalovat. Stačí nainstalovat samotný Beryl

sudo apt-get install beryl

a také ‚skiny‘

sudo apt-get install emerald-themes

Tímto je nainstalováno. Než bude možné Beryl použít, je ale třeba ještě správně nakonfigurovat Xorg. Důležitá poznámka: pokud jste měli nainstalované proprietární drivery ATI (fglrx), ODINSTALUJTE JE! Pokud je necháte nainstalované, nebude vám AIGLX a Beryl správně fungovat! Tyto drivery nahrazují systémovou obecnou OpenGL knihovnu knihovnou vlastní, která nepodporuje všechny potřebné funkce.

Teď je tedy na čase upravit soubor /etc/X11/xorg.conf. Sekce Device vypadá například u mě nějak takhle (převzato z Ubuntu Forums, nejsem si zcela jistý, zda jsou všechny přepínače pro moji kartu – Radeon 9600XT – funkční):

Section "Device"
Identifier "ATI Technologies, Inc. RV350 AR [Radeon 9600 XT]"
Driver "radeon"
BusID "PCI:1:0:0"
Option "DRI" "true"
Option "ColorTiling" "on"
Option "backingstore" "true"
Option "AllowGLXWithComposite" "true"
Option "DynamicClocks" "true"
Option "EnablePageFlip" "true"
Option "AccelMethod" "EXA"
Option "RenderAccel" "true"
EndSection

Dále je potřeba do xorg.conf doplnit tuto sekci (pokud tam už je a má hodnotu 0 nebo false, stačí ji samozřejmě změnit):

Section "Extensions"
Option "Composite" "1"
EndSection

A to je v podstatě všechno. Teď je třeba restartovat (pravděpodobně by stačilo restartovat pouze Xorg – tím myslím opravdu restartovat, nikoliv se jen odhlásit do GDM/KDM a znovu přihlásit).
Po restartu pak je třeba spustit ručně konfigurační utilitu Berylu příkazem beryl-manager – v systrayi by se měla objevit ikonka červeného drahokamu. Po kliknutí na ni zvolte ‚Select window manager‘ a tady ‚Beryl‘. Obrazovka problikne a pokud je všechno v pořádku, objeví se vlnící se logo Berylu a Beryl začne fungovat. Veškerá jeho nastavení je možné měnit kliknutím na jeho ikonku a volbou ‚Beryl settings manager‘. O položku níže se pak nachází správce a editor témat pro Beryl – ‚Emerald theme manager‘.

Beryl icon

Dlužno dodat, že open source drivery jsou bohužel pomalejší než fglrx, takže například scrollování některých stránek v Opeře při zapnuté funkci ‚Smooth scrolling‘ je poměrně pomalé. Nezbývá než doufat, že se firma ATI (teď už vlastně firma AMD) vzpamatuje a co nejdříve na svých driverech zapracuje, dodá do nich podporu AIGLX a zlepší jejich výkon (který je i tak dost hluboko pod úrovní Catalystů pro Windows).

Zdroje: Beryl wiki, Ubuntu forums, já.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 4. 11. 2006 v 02:09
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

1 komentář »

  • autoklav napsal:

    teprve ted jsem registroval že nejaké ubuntu vlastne je , ale líbí se mi jeho „filozofie“ a nenásilný vzhled …začínám uvažovat že si ho pořídím

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com