Linux, opensource drivery pro ATI a Google Earth

Pro
10
2006

Proprietární linuxové ovladače pro ATI mě už dost dlouho silně štvou, z různých důvodů. Několikrát jsem zkoušel používat místo nich alternativní opensource ovladače pro Radeony R3xx, ale jednou z věcí, která mě od nich odrazovaly bylo to, že s nimi je Google Earth (kterou si občas rád pustím) smrtelně pomalá, případně se zasekává úplně. Řešení jsem hledal, ale nic jsem nenašel.
Dneska mě ovladače od ATI naštvaly opět – při použití uživatelského „Modeline“ nastavení v xorg.conf se mi s nimi vůbec Xorg nerozjel, přičemž ono nastavení je potřeba, abych mohl ve VMWare používat fullscreen v mém standardním rozlišení 1152×864 v jiné refresh rate než v nekoukatelných 56Hz prokládaně. Proto jsem znovu zkusil opensource (ve kterých to samozřejmě funguje) a snažil se přijít na to, proč se Google Earth seká. A ejhle, tentokrát na mě v konzoli vyskočila chybová hláška, podle které jsem nakonec byl schopen dohledat bugreport na freedesktop.org, který obsahuje i workaround.
V zásadě se jedná o problém s jednou neimplementovanou funkcí vykreslování čar. Tato funkce se dá obejít až směšně jednoduše. Stačí vytvořit soubor ~/.drirc s následujícím obsahem:


<driconf>
<device screen="0" driver="r300">
<application name="Google Earth" executable="googleearth-bin">
<option name="disable_lowimpact_fallback" value="true" />
</application>
</device>
</driconf>

Voilá, Google Earth by měla fungovat svižně. Mně alespoň funguje. Škoda jen, že opensource ovladače jsou obecně celkově pomalejší než ty proprietární (a ty jsou zase pro změnu o poznání pomalejší než jejich windowsí verze). Nechce někdo, kdo Linux nepoužívá, vyměnit Radeon 9600XT ze nějakou výkonově odpovídající nVidii? Už mám přístupu ATI k linuxovým ovladačům vážně dost, nVidia je na tom nesrovnatelně líp…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 10. 12. 2006 v 03:09
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

1 komentář »

  • palmedic napsal:

    Great write-up, I抦 regular visitor of one抯 website, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com