Český výhled

Led
30
2007

A ještě jednou Vista, tentokrát přímo z našich končin…

Centrum.cz uspořádalo on-line rozhovor s Tomášem Koškou, českým ředitelem divize Windows u Microsoftu.

Je to velmi rozpačité čtení. Pan ředitel očividně umí nejlépe odpovídat prostřednictvím naučených PR sloganů a prohlášení (ale dobře, chápu, je to ředitel, nemůžu toho po něm chtít mnoho). Co mi ovšem docela vadí je například to, že pan ředitel neumí česky a například nezná význam slova „kompromis“ – viz výrok „operační systém identifuje bezpečností kompromis a nahlásí to uživateli“ – pane řediteli, slovo „compromise“ má více významů (i když přemítám, jestli se mi někdo, kdo ani nezná výraz „bezpečnostní riziko“ nebo „ohrožení bezpečnosti“, nesnaží podvědomě cosi sdělit ;) ). Stejně tak mě zneklidňuje skutečnost, že pan Koška na několika místech rozhovoru ujišťuje tazatele, že Windows Vista jsou testovány již půl roku tisíci zaměstnanců Microsoftu a pěti miliony betatesterů (to bude patrně důvodem toho, proč se chystá vydání SP1), aby na jeho jiném místě s klidným srdcem prohlásil, že česká verze Visty byla dokončena 19. ledna a na MSDN bude k dispozici v únoru – nějak se tam nejsem schopen toho půlroku dopočítat (a při lokalizaci umí MS nadělat ve svých produktech pěknou paseku).
Naopak poměrně zábavné (no, jak se to vezme) je to, jakým způsobem se pan ředitel vyjadřuje o Linuxu – ocenil bych trochu profesionálnější přístup a hlubší znalosti. Větám jako „Oproti Linuxu nabízí jistotu pravidelné aktualizace a podpory systému“ se lze opravdu jen hořce pousmát, protože je jasné, že si pan Koška buď vůbec netroufá opustit se svými názory vody těch nejlacinějších reklamních řečí, nebo zkrátka nikdy žádnou linuxovou distribuci pořádně neviděl – tak nebo tak, připadá mi to smutné.
Ovšem jedno se mu upřít nedá – ať bych se snažil sebevíc, takové zakončení článku, jaké on předvedl v případě tohoto rozhovoru, bych asi vymyslet nedokázal :))

Otázka: Jaké funkce bude mít odlišný Vista od XP-éček. Bude se nějak výrazně lišit?

Tomáš Koška, Microsoft: Musím vyrazit. Děkuji všem za dotazy a za pozornost. Více informací o naší novince je k dispozici na adrese http://www.windowsvista.cz. Díky moc! Přeji všem hodně radosti s Windows Vista.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 30. 1. 2007 v 15:50
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com