Měkké zprávy a finální výhled z oken

Led
30
2007

Jak informoval Slashdot, Adobe se chystá uvolnit plné specifikace PDF formátu. Nemám PDF zrovna v lásce, ale rozhodně je s ním mnohem méně problémů než s jinými formáty, takže hooray for Zoidberg!

Pak tu máme jednu zajímavou věc z linuxového světa. Jeden z programátorů Debianu připravil alternativní způsob instalace. V principu nejde o nic moc nového, taková možnost už tu byla dříve, ale tentokrát je patrně dotažena nejdále.
Jde o možnost instalovat si Debian přímo z Windows přes internet navštívením stránek Goodbye Microsoft. Odtud se stáhne malý instalační program, který uživatele provede zbytkem instalace. Ta nepotřebuje žádné přerozdělování partition ani nic takového – instalace probíhá do vytvořené „virtuální“ Ext3 partition, která se v rámci Windowsího filesystému tváří jako jediný velký soubor. A po dokončení instalace pak můžete při startu počítače zvolit, zda chcete do Windows nebo do Linuxu (v tom případě se prostě tento soubor namountuje a tváří se jako klasická root partition v kterékoliv jiné distribuci. Musím říct, že se mi ten nápad hodně líbí – určitě naláká k Linuxu řadu těch, kteří by si ho chtěli zkusit, ale nechtějí (nebo se bojí) cokoliv dělat s partitionami.

No a teď trochu do Visty (ano, jak jinak :) ). Ostatně, dnes je TEN velký den, na který většina z nás čekala (ať už s nadšením, nebo s hrůzou).

AMD (dříve ATI) vydalo finální verzi Catalystů pro Vistu 32/64. Podle tohoto článku APC Magazine je výkon 3D karet ATI pod Vistou v syntetickém benchmarku víceméně totožný s XP, nicméně herní testy ukazují, že Vista zůstává s výkonem pozadu o 4-8%. No, kdo nečekal propad…nakonec, mohlo být hůř…

I když patrně hůř bude, protože Creative Labs je v problémech a následně budou v problémech majitelé jejich karet (no, to taky není nic nového, ale to je jedno). Microsoft totiž ve Windows Vista naprosto přepsal audio stack, což má za následek to, že drivery zvukových karet, které využívaly hardwarově akcelerovaný DirectSound 3D, přestaly do značné míry fungovat tak, jak mají. V praxi to znamená, že pokud si pustíte ve Vistě aplikaci nebo hru, využívající HW DirectSound 3D, dočkáte se nepředvídatelných výsledků, co se týče prostorového zvuku. Primárně jsou tím postiženy EAX efekty, což je pro Creative skutečně vcelku problém. V současné době se proto snaží přepsat ovladače tak, aby využívaly OpenAL – takzvaný projekt ALchemy. Ten je ovšem logicky teprve v beta fázi, podporuje omezené množství her a především, podporuje zatím POUZE Soundblaster X-Fi! Slovy mluvčího Creative Labs, „Rozhodnutí o podpoře karet Audigy 2 a 4 padne až po zhodnocení úspěšnosti betaverze ALchemy a zájmu o ni“. Není to hezké?

No a aby „zajímavostí“ o Vistě nebylo málo, tak vězte, že pokud si koupíte Vistu jako upgrade, tak na rozdíl od předchozích verzí Windows nebudete moci upgrade nainstalovat na čistý počítač – dříve to bylo možné, protože Windows si dokázaly při instalaci upgrade ověřit platnost licenčního čísla pro předchozí verzi (nebo „osahat“ jeho instalační CD/DVD). Vista toto neumožňuje a jedinou možností, jak nainstalovat Vista upgrade je tak, že na daný počítač nejdříve fyzicky nainstalujete onen systém, ze kterého upgrade provádíte.

A finální třešnička na dortu: Z komentářů k tomuto článku. Microsoft vyrobil pro Windows Vista zcela novou utilitu pro zálohování a obnovu dat. Ta ovšem přestala používat do této chvíle standardní formát souborů, BKF, a navíc NEJDE SPUSTIT V NOUZOVÉM REŽIMU, což je, jak trefně poznamenává autor onoho komentáře, často jedinou možností, jak se k obnovovací utilitě dostat. Podle všeho je sice možné stáhnout si od Microsoftu utilitu kompatibilní s BKF, která v nouzovém režimu spustit lze, ovšem podle všeho nelze v nouzovém režimu spustit službu pro obsluhování výměnných jednotek, takže pokud nemáte soubory se zálohami na disku nebo na síti, pak máte stejně smůlu. Tomu se říká inovace… Už chápu, proč Vista vygeneruje nová pracovní místa…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 30. 1. 2007 v 03:46
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com