Test hudebního sluchu

Úno
07
2007

Trofo na netu narazila na velice zajímavé stránky, na kterých jsou tři testy související se sluchem a hudbou – test ‚rozlišovací schopnosti‘ mezi výškou tónů, test vnímání rytmu a test hudebního sluchu. Nikdy jsem o podobných testech neslyšel, setkávám se s tím poprvé (snad kromě toho testu na rozlišení výšky dvou tónů).

Ovládání je velice jednoduché a angličtina je potřeba v minimální míře. V testu rozlišení výšky tónu pomocí kláves šipka nahoru a dolů (nebo pomocí tlačítek na obrazovce) určujete, zda byl druhý tón podle vás vyšší nebo nižší, ve zbylých dvou testech klikáte na zelené nebo červené tlačítko podle toho, zda byly podle vás přehrané dvě ukázky (mezi kterými je vždy dvouvteřinová pauza) shodné nebo nikoliv. V některých případech je možné nechat si mezerníkem nebo tlačítkem na obrazovce ukázky přehrát znovu (přičemž ve ‚výškovém‘ testu je možno opakovat neomezeně, v rytmickém je počet opakování omezen a v průběhu testu se mění). Mimochodem (jak mi připomenul Scalex) – pokud chcete svoje výsledky odesílat ke statistickému zpracování, tak je vhodné začít testem na hudební sluch, protože jeho výsledek je možné pro zpřesnění informací do formuláře u všech testů zadat.

Test je záměrně poměrně náročný, autor například u testu hudebního sluchu tvrdí, že i skvělí hudebníci se málokdy dostanou nad 80%.

Já dopadl následně:

rozlišení výšky dvou tónů: 3.6Hz
rytmus: 80 %
hudební sluch: 75 %

1 člověku se článek líbí.

Napsal(a) dne 7. 2. 2007 v 23:26
Kategorie: Film, televize a hudba

22 Comments »

  • hatifnat napsal:

    Nejsem muzikant (3 roky klaviru na ZUSce se pocitam nepocitaji), takze me 1. a 3. vysledek neprekvapily, druhej naopak jo:
    „your pitch perception abilities are outside the range of this test“, i napodruhe :-)
    rytmus 80 %
    hudebni sluch 66.5 %

  • Case napsal:

    Eh, Ty ses dostala mimo rozsah a nepřekvapilo Tě to? Kterým směrem? :)

  • hatifnat napsal:

    Tim druhym :-).

  • CaptainN napsal:

    rozlišení výšky dvou tónů: 11,4Hz
    rytmus: 60%
    hudební sluch: 66,7%

  • fila napsal:

    pitch 9,6 – (jen 5% lidí je horších než já. a jeden z nich je navíc chobotnice)
    rytmus 72%
    hudební sluch 88,9% (kdo se mne chce dotknout?)

  • Case napsal:

    hatifnat: A to je který?

    captainn: No vidíš :)

    BTW na Okounu se už objevil výsledek na rozlišení 0.9Hz…

  • hatifnat napsal:

    Jo aha, promin, ja nepochopila, ze se ptas vazne, myslela jsem, ze je to jasne. Cela ta veta znela „It seems as if you had some difficulty with this test, or your pitch perception abilities are outside the range of this test“. Delala jsem to ted znovu, abych ji sem mohla napsat presne, a pak jeste pro jistotu, jestli to nahodou nechapu cele nejak spatne. Tak napopate uz jsem se jim vesla: 25.2 Hz…

  • Case napsal:

    hatifnat: No, mě tam zmátlo to ‚nepřekvapilo mě to’…tyjo, ale tos ty tři roky na klavíru musela vyloženě protrpět, ne? Co Tě k tomu vedlo? 25Hz je dle těch stránek při frekvenci toho zkušebního tónu skoro půltón…

  • Trofo napsal:

    Jen poznámka, Trofo na to narazila v klubu Okoun se testuje.

  • CaptainN napsal:

    (Já to nechtěl říkat a ono se to stejně práskne samo.)

  • Case napsal:

    Aktuální rekord ze všech míst, kam jsem ten link dával – lopuší ID Zkazius Catrix, výsledné spolehlivé rozlišení výšky dvou tónů na 0.20625Hz. Až k rozdílu 0.09375Hz se dostal bez jediné chyby, poté u rozdílu 0.046875Hz nastaly problémy. Děsivý výsledek…

    http://img187.imageshack.us/my.php?image=922007042712ik5.jpg
    http://img259.imageshack.us/my.php?image=922007040112vo4.jpg

  • Case napsal:

    Hm, teď jsem to vyprovokován Zkaziovým výsledkem zkusil ještě jednou a výsledek 0.975Hz…to je docela rozdíl oproti 3.6Hz prvně…zajímalo by mě, jestli na to má vliv nějaká okamžitá sluchová únava, nebo i skutečnost, že teď už to není „nové“ a vím, oč jde…

  • CaptainN napsal:

    No jelikož jsem se z těch 11Hz dostal na 3Hz, tak tam nějaké adaptace oli hrát bude.

  • fila napsal:

    No ja to zkusil taky jeste parkrat a jednou 6,5 pak 11. Nakonec jsem to zkusil bez odezvy dobre/spatne (poslepu odpovidat sipkama) a bylo to jednou 22,8 a podruhy 2,4. takze fakt nevim co si o tom myslet

  • hatifnat napsal:

    No, ja jsem se nakonec prece taky zlepsila :-).

    Vysledek me neprekvapil, protoze vim, ze jsem na tohle dost drevo (btw. jak uz padlo jinde, ze 3. test meri spis hudebni pamet, tak ja jako laik bych myslela, ze prave ta schopnost rozliseni vysky tonu je hudebni sluch… jo a ta veta o pultonu me prave taky zarazila, protoze jsem nemohla uverit, ze bych byla schopna rozeznat MIN nez pulton :-) ), na ten klavir me po uvodni sluchove zkousce malem nevzali. Chodila jsem tam asi od 13 do 15 nebo 16 let a vedlo me k tomu to, ze muziku miluju a chtela jsem si mj. moct zahrat (jednodussiho) Bacha. O coz se stale narazove pokousim, ale uz jsem hodne zapomnela a hlavne nejsem schopna se k tomu dokopat.

  • Trofo napsal:

    Já jsem měla napoprvý asi 23Hz, než jsem si všimla, že se ty zvuky dají víckrát opakovat. A s koncem jsem vždycky měla dojem, že mi to jde líp.

  • Case napsal:

    Hatifnat: Přiznávám, že představa, že mě někdo nutí hrát do zblbnutí nějaké etudy, které mi nic neříkají a prostě se je akorát musím naučit, mě děsí. Víc už mě děsí jen to, že mě někdo ke hraní na nějaký nástroj nutí (třeba rodiče).

    Ale pravda, na druhou stranu to znamená, že zkrátka budu vždycky jen takový amatérský brnkal.

  • hatifnat napsal:

    Me nikdo nenutil :-). Ale jo, povinnost hrat i veci, ktery mi nic nerikaly, byla jednim z duvodu, proc jsem toho nechala. (A rodice, kteri nuti svoje deti ke hrani v ramci plneni vlastnich ambici nebo buhviceho, desivi jsou, to rozhodne.)

  • al3x napsal:

    Ha. Tak rytmus mi sel dobre. Jinak jsem uplne propadl. A to jsem mel dojem, ze hudebni sluch mam nadprumerny… :(
    Rad bych to svedl na integrovanou zvukovku v iBooku ve spojeni s levnejma reprackama, ale nevim… Zkusim to v pondeli na lepsi zvukovce a s poradnejma sluchatkama.

  • Case napsal:

    AL3X: Má to vliv. Ne kdovíjaký, ale má.

  • Tigo napsal:

    rozlišení výšky dvou tónů: 2,4 Hz
    rytmus: 80 %
    hudební sluch: 88,9 %

  • Anonym napsal:

    rolišení výšky dvou tónů: 0,568 Hz
    rytmus: 89 %
    hudební sluch: 94 %

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com