(Nejen) linuxové novinky

Dub
19
2007

Původně měl být tenhle příspěvek velice krátký a měl pouze zmiňovat skutečnost, že dnes konečně vyšel Thunderbird 2.0.

Jenže než jsem to sem stihl napsat, došlo ještě k jedné podobné události – vyšlo Ubuntu 7.04. Jeho další deriváty, jako například Kubuntu či Xubuntu, se objeví později v průběhu dne. Stejně tak by se měla záhy objevit první dostupná verze zajímavého projektu Ubuntu Studio. Určitě se tu zmíním, až Ubuntu Studio skutečně vyjde.
MImochodem, Ubuntu 7.04 všem vřele doporučuji – kromě spousty dalších novinek a vylepšení u něj mimo jiné došlo i ke zrychlení odezvy GUI, takže se velmi blíží svižníkům typu Arch Linux. To byl ostatně jeden z důvodů, proč jsem dočasně na Arch Linux přešel – Ubuntu bylo v některých ohledech velmi pomalé. Nicméně třeba tento příspěvek píšu právě z Ubuntu 7.04 pro AMD64, o kterém (a o Arch64) tu v nejbližší době budu psát více, protože jsem si v posledních dnech s 64bitovými distribucemi opět trochu hrál a podařilo se mi vyřešit nebo alespoň obejít některé problémy, které jsem s nimi měl.

A pro Ubuntu zvolna začíná cesta k další verzi 7.10 s pracovním označením Gutsy Gibbon, která by měla jako první obsahovat standardně ‚desktop effects‘ – ať už to znamená, že v ní bude standardně Compiz, nebo to, že už bude obsahovat Gnome a KDE se zabudovanou podporou. Ostatně, KDE4 bylo předběžně ohlášeno právě na říjen, takže by se to teoreticky mohlo stihnout…

Samozřejmě, podstatná otázka zní – jestlipak nám ATI/AMD do té doby dodá do ovladačů podporu pro AIGLX? Osobně tomu už moc nevěřím…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 19. 4. 2007 v 17:14
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

2 Comments »

  • kkl2401 napsal:

    Tak na nejake informace okolo Arch64 se docela tesim, zatim nemam 64bitovej stroj, ale prave vzhledem ke stari predchozi masiny asi budu muset za neprilis dlouho upgradovat a dosud jsem se o 64bitove distribuce (mam-li to tak rict) vubec nezajimal.

  • Case napsal:

    Ono půjde o několik „dirty hacks“ pro zprovoznění 32bitových aplikací bez chrootu. Jinak jak Ubuntu 7.04 x86_64, tak Arch64 0.8 jsou ve velmi potěšitelném stavu a v podstatě použitelné pro normální každodenní věci. Zejména komunita kolem Arch64 se docela rozjela, jak jsem zjistil.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com