Konec diskusních fór?

Kvě
13
2007

Upozornění – tento příspěvek bude vyznívat velmi arogantně a samolibě. Taktéž se v něm budou vyskytovat myšlenky ve stylu „ta dnešní mládež“. Budiž toto chápáno jako varování. Ještě je čas přestat číst.

Tak nějak mám už delší dobu nepříjemný pocit, že veřejná diskusní fóra mají svůj zlatý věk za sebou. Tenhle týden mě v tom zážitky z několika různých fór opět utvrzuje.
Pohybuju se na internetu hodně dlouho, déle než většina jeho dnešních uživatelů. Vyskytoval jsem se už na FIDOnetu, v dobách, kdy u nás internet znala a používala jen hrstka vyvolených. Jedno ale velice dlouho platilo – ať už na FIDU nebo na internetu se povětšinou narazilo na zajímavé a chytré (byť leckdy pochopitelně svérázné) lidi. Občas se samozřejmě vyskytl nějaký blbec, ale bylo to spíš občasné.
Už nějakou dobu mám ale dojem, že se karta obrátila. Patrně to souvisí s rozšířením netu – dřív se k němu dostala jen určitá skupina lidí, dnes je k dispozici skutečně pro každého. Navíc mám dojem, že se stále víc a víc projevuje naprosto odlišná mentalita a myšlení lidí, kteří dospívali před revolucí a těch, kteří dospívali až po ní. Ať už to je tak nebo tak, faktem je, že dnešní situace na diskusních fórech je spíše pravým opakem toho, co jsem popisoval – skoro všechna jsou zahlcena zástupy jásavých blbů, kteří z jedné věty odhadnou váš kompletní psychologický profil, příčiny vašeho chování, vaše myšlenky včetně těch, které sami neznáte, a taky to, co jste měli k obědu. Povětšinou vás samozřejmě neopominou o tomto zpravit, případně vás uvést na pravou cestu. Najít dneska mezi nimi někoho zajímavého a chytrého, se kterým stojí za to o něčem diskutovat, se stává velkým problémem. A stejně – když už se o nějakou debatu pokusíte, záhy se přiřítí někdo z dříve jmenovaných a spokojeně ji opět navrátí do předchozí sračkovité úrovně.
Děje se to všude. Postiženy nejsou jen velké diskusní servery, ale i běžné malé diskuse. Jakmile je někam veřejný přístup, je zle. Z hlavních diskusních serverů, které navštěvuji, je na tom nepochybně nejhůř Lapiduch, ale tam je to dané věkovým průměrem – netroufal bych si odhadnout, kolik procent lidí na Lapiduchu například vlastní občanku (i když i tak je to docela smutné – ve zmíněných dřevních dobách se v diskusích taky vyskytovali lidé podobného věku – nakonec, nebylo mi o moc víc – ale přesto se projevovali IMHO o dost jinak). Okoun je trochu specifický, protože i jeho návštěvníci jsou specifičtí – nicméně už před dlouhou dobou jsem usoudil, že když svoje aktivity na Okounu omezím jen na několik málo klubů, o mnoho přicházet nebudu.
Nejvíc mě ale mrzí Lopuch. Pokud někde mám nějaký internetový „domov“, pak je nepochybně tam. Jsem na něm od samého počátku (tedy od té chvíle, kdy se na něj přesunula část lidí z bývalého Průvodce, u skutečných počátků jsem nebyl). Cítil jsem se tam dobře, potkal jsem tam spoustu fajn lidí. Bývalo to tam fajn. Ale obávám se, že už nějakou dobu to zrovna moc neplatí. Až moc se tam projevuje Scalexem kdysi popsaný „kung-fu efekt“ – známý postup z bojových filmů, kdy hrdina bojuje s několika pohůnky, zatímco další z nich jenom tak zevlují kolem a když hrdina svoje současné protivníky porazí, okamžitě z oněch zevlujících vyskoči několik dalších a boj pokračuje. Přesně stejný princip se objevuje i během diskusí na fórech – sotva skončíte s jedním blbem, okamžitě se odněkud vynoří další a celé to může pokračovat. Krom toho mají „pohůnci“ na diskusním serveru nepříjemnou vlastnost sledovat dění a vyskakovat v klubech, kde byl do té doby klid (ve kterých se samozřejmě okamžitě usadí, jako by tam byli odjakživa, a přetvoří je k obrazu svému). A není před tím úniku – tím spíš, pokud spravujete kluby či dokonce kategorie a nemůžete si tudíž dotyčné ani dát do ignorovátka (byť to stejně prostě NENÍ skutečné řešení).

Pointa? Asi se konat nebude, je mi líto. Nevím, co s tím. Možná mám sám máslo na hlavě a měl bych mlčet. Možná vidím věci moc černě. Možná jsem jenom moc profláknutý/nápadný a tudíž jistou sortu lidí přitahuju. A možná je skutečně s kvalitními diskusními fóry konec a bylo by na čase se zvolna po anglicku vytratit. Chvil, kdy váhám nad tím, jestli to neuskutečnit, rozhodně neubývá, spíš naopak. Pravdou ale je, že by mě to svým způsobem přece jen mrzelo. A taky si myslím, že heslo „moudřejší ustoupí“ není tak docela praktické – když budou všichni moudřejší pořád blbcům ustupovat, budou si tito za chvíli dělat zcela nekontrolovaně, co se jim zachce. Tedy pravda, pokud k tomu už stejně nedošlo – když se občas dívám kolem sebe nejen na internetu, mám dojem, že ano.
Jenže k boji s nimi nemám k dispozici ani dostatečně efektivní prostředky, ani až tak moc sílu/chuť…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 13. 5. 2007 v 07:09
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

32 Comments »

  • hatifnat napsal:

    Podle me to nevyzniva arogantne. Spis… smutne (pravdive). Ackoli ja bych mela byt zticha, kdyz se koneckoncu vetsinou radim k tem mlcicim zevlounum, protoze na boj nemam odvahu ani argumenty, alespon v tyhle lize ne. (No a kdyz uz se hrdinovi nekdo po bok postavi, je hrdina osocen z ubohosti, protoze si „necha“ od nekoho pomahat, a pomocnici z patolizalstvi.) To treti „mozna“ plati urcite (nekteri dokonce vidi ve vyvolavani souboju s temi napadnymi a podle nich pomylenymi svoje poslani). A souvislost upadku celkove urovne s dostupnosti pro kazdyho je logicka, jako ve spouste jinych oblasti. Optimisticky zaver me taky zadny nenapada…

  • Case napsal:

    Cokoliv, kde autor označuje někoho za blbce (a podobně), nutně arogantně vyznívat musí.

  • hatifnat napsal:

    Ja si to nemyslim, pokud je to oznaceni dostatecne zduvodneno. Ale je to bezpochyby vec nazoru (stejne jako dostatecnost toho zduvodneni).

  • Trofo napsal:

    Hmm, já už mám nějakou dobu pocit, že pobyt na diskuzácích tak nějak přestává mít smysl. Teda myšleno obecně, pokud neberu lidi, co považuju za přátele a se kterými jinak nemám možnost se setkávat. Už mi to nedává, to co mi to dávalo. Spíš člověka nutí víc ignorovat a snažit se to příliš nebrat a tím pádem získává pocit, že diskuze jsou vlastně o ničem. Ony teda většinou pravda taky jsou.
    Možná je to tím, jak člověk stárne.
    A možná je to dobře.

  • Johny_G napsal:

    Měl jsem se poznat? ;-)

  • Case napsal:

    Já nevím, měl?

  • Evelyn napsal:

    Nejhorší mi však přijde to, že na tom „zasírání“ DS se z velké části podílejí i ti skalní. Např. na Lopuchu se objeví jistá identita která přichází a odchází, píše blog který pár lidí sleduje… nebo jiná co má problémy s domácí pekárnou. Někdo na tuto raritku upozorní v uzavřeném klubu a ti „skalní“ se nahrnou do klubů kde se tyto a jiné sporné ID občas vyskytují a kompletně rozvrátí ten zbytek, protože málokdy píší k tématu. Toto mě vytáčí víc než pár neškodných pubertálních bláznů. To proto, že toto je zvláštím způsobem zlegalizuje, lidé na ně reagují a zapojí je víc do komunity i s jejich projevem. Dřív by je ostatní totiž ignorovali a oni by se víc snažili psát k věci a smysuplně. Takže, můžeme si za to podle mě vlastně sami. Asi jsme už natolik znudění, že jakékoli rozptýlení se hodí. Jenže v důsledku se nám to vrací úrovní diskuze a diskutujících.

  • Case napsal:

    Však jsem psal, že mám možná máslo na hlavě. Nicméně ona je to taky otázka míry, a ta se při těch Tebou zmiňovaných „akcích“ leckdy dost přežene.

  • Evelyn napsal:

    Spíš to ber jako doplnění než že bych nesouhlasila s tím co jsi psal.

  • Kohy napsal:

    Je na tom SPOUSTA pravdy. Nezapomenu, kdyz jeste fungoval Pruvodce, jak jsem diskutoval ja s Rimmerem v klubu, kde jsme byli jednoznacne nejvetsi ucha (Rimmerovi bylo tusim 13, me tak 15) a presto mi prijde, ze oproti dnesnim lidem v tomhle veku jsme meli hlavu a ne kedluben a dokazali jsme se bezproblemove zapojit do diskuse s mnohem starsimi diskutery. Dnes mi to prijde takrka nepredstavitelny…

  • CaptainN napsal:

    Já raději nic psát nebudu, to už by nebylo jen o másle.

  • Case napsal:

    hatifnat: Mimochodem, až teď jsem si uvědomil, žes ty „mlčící zevlouny“ pochopila trochu jinak. Mírně jsem to v textu poopravil, aby to bylo jasnější.

  • nula napsal:

    Myslím, že sám si dal väčšinu odpovedí, prečo to tak je…. tak asi nezostáva, než to akceptovať… viac ľudí znamená aj viac blbcov… a to čo napísala TROFO v závere svojho komentára bude asi najpresnejšie. :)

  • Case napsal:

    Víc lidí možná znamená víc blbců, ale že to současně znamená míň normálních lidí, to mi na tom vadí…

  • CaptainN napsal:

    No ono totiž víc blbců nutně neznamená víc nových blbců.

  • Alisch napsal:

    Ani nevíš jak moc to koresponduje s mým názorem. Bohužel pravdou je , že pokud neustoupíš těm co mají vlastní hlavu, jsi okamžitě za největšímegeru, která akorát vše kazí. Co nadělat, někdy lepší ignorovat většinu příspěvků, kromě ověřených starých známých. Ale to je bohužel k pláči. Sice jsem porevoluční dorost, ale co k tomu dodat….

  • Case napsal:

    Já rozhodně nechtěl paušalizovat nebo nějak naznačovat, že mezi „porevolučním dorostem“ nejsou zajímaví a rozumní lidé, to vůbec ne. Pro jistotu to napíšu, aby někdo nezískal takový dojem.

    Nicméně sledování pouze příspěvků starých známých má taky svoje mínusy – například odříznutí přístupu nových názorů nebo jiných úhlů pohledu…

  • autoklav napsal:

    Ten Článek má v sobě velký kus pravdy , nejvíc mě oslovila ta pasáž o lidech co z jedné věty odhadnou tvůj profil … na druhou stranu musím uznat že pár prohřešků z tvýho seznamu jsem zpáchal taky

  • Ghandi napsal:

    Vidim tady spoustu lidi kteri jen pritakavaji a souhlasi. Ja nebudu tvrdit, ze nesouhlasim s tim co Case napsal, ale moje povaha mi neda abych se alespon nepokusil vnest na celou vec i malicko jine svetlo.

    Zkusme se na to podivat z celkove perspektivy. Zmineny byly servery, ktere jsou podle meho nazoru spickou mezi nejznamejsimi diskuzaky. Ale podivejme se na tu horsi sourtu . Co treba diskuze k clankum na idnes.cz? Nebo velmi roztomile dizkuze na libimseti.cz?
    A to jsem mozna neklesl zase tak hluboko.

    Zkuste si precit par slintu na techto mistech a pak mozna .. a zduraznuji ze mozna .. Vam bude Lapiduch pripadat jako oaza nadupanych intelektualu.
    Just my 5 cents.

  • Case napsal:

    Ghandi: Tos špatně pochopil (nebo jsem to já špatně napsal) – ty zmíněné diskusáky byly vypíchnuty jen proto, že se na nich pohybuju a stojí mi za to se o nich zmínit, a celá ta zmínka (zejména o Lopuchu) byla myšlena ve stylu „proboha, tak už i tady to stojí za ho..uby“.

    Nicméně asi trochu nechápu to Tvoje „jiné světlo“ – mně přijde, že v podstatě jen říkáš něco jako „protože na světě existují obrovské a páchnoucí žumpy, neměli byste si stěžovat, že vám doma na záchodě prasknul odpad a jeho obsah vám zaplavuje byt“. Což mi jako moc jiné světlo nepřijde…

  • nula napsal:

    Ale stejně…. nepřipomíná vám to tak trochu staroušky jak si říkají: Tohleto za našich starých zlatých časů nebývalo! Kam ten svět spěje! :)

  • Case napsal:

    Připomíná. Píšu to hned v úvodu, že to v tom stylu bude.

    A je mi to mimochodem naprosto jedno. Podobné názory jsem zastával i v době, když jsem se mezi tu mládež mohl ještě s čistým svědomím počítat.

  • nula napsal:

    Veď ja viem…

  • DraNczA napsal:

    Vis Case… Mas urcite v necem pravdu, ale jednou veci je fakt, ze te proste asi stve, jak jsou na tebe lidi drzi a odporuji ti… No, mas castokrat pravdu, ale nalijme si cisteho vina : castokrat si za to muzes sam…

    Jen namatkou si pamatuju… Vzdycky si byl proti flamu lost vs. heroes…
    Sam si po dile myslim 1×10 (proste pred pauzou) rekl , ze si lezl po zdi z toho finale a po I do te to absolutne nevzalo…

    Tak vidis, sam ses zachoval nekorektne a ostatnim bys za tohle vynadal… ( jeste musim podotknout ,ze se karta malinko obratila, ale nebude stejny jako ty ;-) )

    Dalsi vec.. Nase davna promluva o serialech… Jak jsem rikal, ze Heroes nemaji potencial bla bla…. Rikal jsi, ze se se mnou dal bavit nebudes, ikdyz ja si vecne povidal chtel… Vyhledavas diskuzi, presto se chovas nadrazene…

    + za dalsi si me na lapiduchu rekl neco ve smyslu :“ jo tak s DraNczOu se tak bavte o serialech“ nebo neco v tom smyslu… na tebe to nepusobi arogantne? na me docela jo…

    vis, me je to vlastne uplne jedno, ale jen pro tvoji sebereflexi jsem sem citil potrebu neco napsat…

    mozna pochopis, proc se s tebou lidi na forech hadaji.. a radi…

    mej se hezky

  • Case napsal:

    A jéje, sebereflexe dorazila s potřebou…

  • Trofo napsal:

    Já bych tu sebereflexi zakázala, tyhle aféry každého jenom otravují.

  • Evelyn napsal:

    Teď se mi zase potvrdilo, že to zasírání DS opravdu dělá ta „skalní“ část uživatelů. A když si je člověk dovolí upozornit, že na DS jsou i vhodnější kluby k plkání o srazu než „recepty a popisy“ tak se dočká jen posměšků.
    Opravdu doufám, že brzy vznikne nějaký podobný DS kam chodím. Doufám, že se tam většina přesune. Myslím, že jim zamávám a zůstanu kde jsem.

  • Case napsal:

    Ne, „zasírání dělá skalní část uživatelů“ není přesné. Přesnější je „dělá ho I skalní část uživatelů“.

    A zrovna v případě těch dvou, o kterých je řeč, to chování fakt nechápu.

  • Evelyn napsal:

    Fakt ne?
    Protože můžu? Protože pravidla a slušné chování jsou pro blbce? Protože je větší zábava si někoho vybrat a pak se do něj strefovat? Protože mi nikdo raději nic neřekne aby se nedočkal odvety?

    Za ty roky už víš, že tyto důvody, a pár dalších, nebudou daleko od motivace „proč“. Smutné na tom je, že to takhle bude vypadat vždycky.

  • nula napsal:

    Tak já nevím… zdá se, že se tady shodneme na tom, že tak to je a bude. Od toho lze odvodit, že je to vlastně běžné, časté, tedy v podstatě svým způsobem normální. Já pořád vidím jen jednu cestu a to akceptovat to, ale pak už to nemám ani za smutné. Je to jen tak.

  • Case napsal:

    Když ono odvozování „je to časté = je to svým způsobem normální“ je leckdy docela nebezpečné…podle toho by bylo „svým způsobem normální“ překračovat povolenou rychlost, bylo by „svým způsobem normální“ chtít všechny ostatní nějak přečůrat a vydělat na nich atd…chápu, jak je to myšleno, ale stejně je tohle uvažování leckdy dvojsečné…

  • nula napsal:

    To určite je. Ale celé som to myslela tak, že je zbytočné sa rozčuľovať nad vecami, ktoré nemôžem ovplyvniť…

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com