Co nás čeká v Kestrelu?

Zář
01
2007

Na blogu Opera Desktop Teamu se dnes objevil příspěvek popisující změny, které přinese Opera Kestrel (byť ne nezbytně nutně hned v úterní testovací verzi, na to je třeba myslet.) Protože se jedná o zajímavé věci a ne každý umí anglicky, dovolil jsem si zprostředkovat překlad (místy trochu volnější a snad s co nejméně chybami/nesmysly):

Na Kestrelu se pracuje už více než rok, první práce na něm začaly v červnu 2006. Od té doby do něj byla implementována řada nových funkcí a opraveny tisíce chyb, aby byla Opera lepší než kdy předtím. Kestrel se zaměřil na pět důležitých věcí: výkon, kompatibilitu se stránkami, přístupnost, integraci do systému a Opera Mail.

Výkon
Opera je už teď rychlá, ale to nestačí, proto jsme v uplynulém roce odstranili mnohé z problémů, které po stránce výkonu měla. Dva z výsledků tohoto snažení jsou nový engine ECMAScript a nové indexování a ukládání pro Opera Mail. Nový ECMAScript engine si po několik let úzkostlivě střežil hlavní vývojář ECMAScript týmu, který svou práci nedávno zpřístupnil dvěma dalším programovacím podivínům. Nový ECMAScript používá mnohem méně prostředků než cokoliv, co jsme doteď používali. Spousta jeho součástí je rychlejší než předchozí verze ECMAScriptu, ale přesto se ho snažíme dále optimalizovat.

Podobně se vylepšil i Opera Mail. Nové indexování a ukládání vyžaduje méně paměti, méně často přistupuje k disku a běžné funkce vykonává rychleji. Řada uživatelů si stěžovala na sekání, ke kterému dochází, když Opera Mail kontroluje nové zprávy nebo RSS. Tyto problémy se podařilo z větší části odstranit. Kontrola zpráv a jejich zpracování jsou rychlejší a indexování a vyhledávání jsou spolehlivější.

Zrychlení je patrné i v řadě dalších součástí Opery. Výsledkem je rychlejší a příjemnější brouzdání.

Kompatibilita
Uvedením Opery 8.5 jsme odstranili nejčastější stížnost uživatelů – Opera nebyla zdarma. Od té doby se soustředíme na druhou nejčastější stížnost: kompatibilitu se stránkami. V zájmu stability jsme od vydání Opery 9.0 před více než rokem neprovedli v této oblasti žádné podstatné změny. To se teď radikálně změní. V našem renderovacím enginu jsme opravili tisíce chyb a v úterý se s nimi budete moci seznámit. Máme toho v plánu mnohem více a budeme muset vyřešit nějaké problémy, které občas vznikají, takže můžete v průběhu alfa a beta fází změny k lepšímu.

Některé problémy s kompatibilitou je možné řešit přidáním nových funkcí. Proto Kestrel podporuje věci jako CSS funkce „overflow-x“ a „overflow-y“, javascriptové Getters a Setters a zalamování bloků a řádků v rich text editorech. Vyřešili jsme také problémy na stránkách společnosti Google, s výchozí šablonou systému WordPress a v různých javascriptových knihovnách. Opera je koneckonců internetový prohlížeč a s Kestrelem teď bude možné navštěvovat více stránek a rychleji.

Přístupnost
Od té doby, kdy byla v Opeře 7 odstraněna podpora pro obrazovkové čtečky, jsme se zaměřovali na jiné věci. V případě Kestrelu upínáme na přístupnost prohlížeče opět velkou pozornost. Kestrel obsahuje experimentální podporu čteček jako Window-Eyes, Jaws nebo na OS X VoiceOver. Pracujeme také na podpoře ARIA (Accessible Rich Internet Applications od W3C). Těší nás, že Operu budou moci znovu používat zrakově postižení. Velký dík patří Aaaronovi Leventhalovi z IBM a GW Micro (autoři Window-Eyes) za cennou spolupráci.

Podporou čteček ale naše snaha o zpřístupnění nekončí. Vylepšili jsme celkovou navigaci v prohlížeči a zpřístupnili klávesové zkratky novým uživatelům. Některé stávající klávesové zkratky doznají podstatných změn, ale doufáme, že půjde o poslední zásadní změny, které nás v případě zkratek čekají. Řada uživatelů měla problémy s nechtěným používáním jednoklávesových zkratek (například 1/2 pro přepínání tabů, Z/X pro navigaci historií atd.), takže jsme všechny jednoklávesové zkratky ve výchozím nastavení vypnuli. Je ale samozřejmě možné si je znovu snadno zaktivovat.

Integrace v systému
Ačkoliv je Opera multiplatformním prohlížečem, snažíme se, aby do každého ze systémů, na kterých funguje, zapadala. V Kestrelu v tomto pokračujeme. Opera teď funguje lépe ve Windows Vista a její integrace s dialogem Výchozí programy v XP a Vistě se také zlepšila. Na OS X Opera působí více jako nativní OS X aplikace, zlepšil se vzhled tabů, má lepší výchozí nastavení fontů a tlačítka pulzují. Poprvé budou k dispozici 64bitové verze, takže ve FreeBSD a v Linuxu bude možné Operu používat nativně, bez jakýchkoliv berliček. Navíc má Opera na všech platformách lepší podporu pro výchozí aplikace.

Opera Mail
Opera Mail si už o rozsáhlé změny dávno říkal, a v Kestrelu uvidíte počátky těchto změn. Jak už bylo řečeno, přepsali jsme indexování a ukládání, ale to není všechno. Kestrel v sobě zahrnuje také naprosto předělanou podporu pro IMAP, která řeší problémy při práci s více klienty, podporuje hierarchické zobrazení schránky a opravuje různé další problémy. Panel Mail byl pozměněn a zlepšili jsme práci s rozepsanými zprávami. Opera Mail je teď stabilnější, rychlejší a obsahuje méně chyb. V první verzi sice asi nebude úplně dokonalý, ale v průběhu prací na finální verzi Kestrelu budeme jeho problémy odstraňovat.

Zbývá ještě dost věcí, které jsme vám o Kestrelu neřekli, takže se v úterý 4.9. rozhodně je na co těšit. A to je teprve začátek cesty k jeho finální verzi.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 1. 9. 2007 v 03:27
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com