You need permission…

Zář
04
2007

Proč nemají lidé rádi Windows Vista? Například proto:

V relativně čisté instalaci mám uživatele s administrátorskými právy. Což není ideální, ale je mi líto, ve Windows nejsem za jiných okolností dobrovolně ochoten pracovat (v Linuxu nemám s prací pod omezeným uživatelem nejmenší problém, naopak). Počítač mám sám pro sebe a chci z něj vyhodit font Times New Roman. Ano, chápu, že jde o „systémový“ soubor, nicméně já prostě Times New Roman v systému nechci. Jsem si vědom toho, co to může (teoreticky) způsobit a je to moje rozhodnutí, moje věc. Jenže Vista má jiný názor…

Snažím se tedy čtyři soubory onoho fontu smazat. Ačkoliv mám administrátorská práva, vyskakuje na mě hláška „You need permission to do this“ a dvě zbytečné volby „Try again“ („Zkusit znovu“ – asi pro případ, že by se mi líbilo, jak se okno s hláškou objevuje) a „Cancel“. Dívám se do nápovědy (bláhové, ale co kdyby). V nápovědě žádnou radu ohledně toho, jak má administrátor postupovat, pokud se setká s touto hláškou, nenacházím.

Tuším, že by to mohlo být způsobeno nesmyslně nastavenými právy k souborům. Chci se na ně tedy podívat, jenže Vista má ve výchozí konfiguraci záložku „Security“ u souborů zrušenou. To bývalo už v XP, řešila to vypnutí tzv „Simple File Sharing“. Ejhle, ono ve Vistě není. Nakonec zkusmo ruším nastavení „Use Sharing Wizard“ zhruba na místě, kde bylo v XP nastavení Simple File Sharing – ano, zdá se, že to dělá zhruba totéž.

Chci tedy celému adresáři Fonts změnit práva tak, abych si v něm mohl dělat, co budu chtít…aha, adresáři Fonts chybí záložka Security nadále. Očividně to, co chci, zkrátka udělat NEJDE. Rezignuji a označím čtyři kritické soubory s tím, že změním nastavení práv jen jim. Další překvapení – pokud vyberu více souborů, nemohu jim nastavení práv hromadně změnit. Musím po jednom. Jdu tedy na první, nastavuji práva tak, abych ho mohl smazat, kliknu na OK…Access denied („Přístup zamítnut“). Dobře, tak tedy očividně budu muset převzít vlastnictví…kdepak, Access denied.

Hledám pomoc na netu a nacházím podobně zoufalé diskuse, kde se radí odblokovat ve Vistě standardně zablokovaný účet Administrator s tím, že má údajně občas větší pravomoc než běžný účet s administrátorskými právy (wtf, ale dobře…). Podstupuji tedy další clickfest a odblokuji ho. Následně se výše uvedené pokouším znovu provést jako Administrator, ovšem výsledek stejný – Access denied.

Hledám tedy znovu na netu a nacházím podobný návod, který ovšem jako předposlední bod postupu zmiňuje „On some files that are essential to Windows, you’ll get a “Unable to save permission changes… access is denied” warning and there’s nothing that you can do about it to the best of my knowledge“ (v zásadě – „U některých souborů vás Windows práva změnit nenechají a nevím o žádném způsobu, jak toho docílit“) Báječné. Dlužno dodat, že posledním bodem onoho postupu bylo všeříkající „Reconsider why you’re using Windows“ (aneb „Zamyslete se, proč vlastně používáte Windows“). Nicméně nacházím radu, která mě napadla mezitím také – zkusit se jako Administrator přihlásit v nouzovém režimu.

Restartuji tedy do nouzového režimu, přihlašuji se jako Administrator, měním práva…Access denied. Přebírám vlastnictví…Access denied. Mimochodem, pokud se o tyto věci pokouším jako Administrator, jedna změna tu je – systém mi nejdříve oznámí, že pro tento úkon budu potřebovat administrátorská práva (Jako administrátora mě vskutku nesmírně těší, že systém nepoznal, že je mám, a přemýšlím, proč tahle hláška nevyskakuje pod běžným účtem s administrátorskými právy) a až teprve po kliknutí na Confirm vyhodí zmíněné Access denied.

V zásadě už vidím jedinou možnost – restartovat do Linuxu nebo XP a soubory prostě smazat odtud v naději, že mi je tam při nejbližším startu Visty nějaký „inteligentní“ System Restore zase okamžitě nenasype ze zálohy zpátky. Volím pro jistotu XP. Soubory se sice i v nich nějakou dobu vzpouzí, ale nakonec je úspěšně mažu. Po restartu do Windows Vista zůstávají smazané, naštěstí, a systém „kupodivu“ funguje úplně normálně i bez fontu Times New Roman.

Takže pokud si to shrneme: smazání čtyř souborů mi zabralo zhruba 45 minut času. Nápověda Windows mi byla zcela k ničemu, pomoc jsem si musel najít na internetu (a ne u MS). Pokud bych neměl k dispozici dual boot nebo další počítač, neexistovalo by řešení. Při používání Windows Vista se tedy samotný administrátor (!!) může dostat do situace, že bude mít na disku soubor, který nesmaže, ať se bude snažit sebevíc – systém mu to zkrátka žádným způsobem NEDOVOLÍ.

Už chápete, proč lidé nemají Windows Vista rádi?

A pokud ne, tak ještě jeden nedávný zážitek: Potřebuji z jednoho ZIP archivu, obsahujícího cca pět souborů o celkové velikosti asi 500kB, rozbalit jeden z nich. Nemám nainstalovaný WinZIP, používám proto schopnost Windows Vista pracovat se ZIPy nativně. Označím v archivu daný soubor – má cca. 150kB – a dávám Copy/Paste na místo určení. Objeví se dialog, ve kterém mi Windows oznamují, že vypočítávají zbývající čas. Tomu se v případě takového pidisouboru musím smát, ale po cca 30 vteřinách vypočítávání zbývajícího času mě humor mírně přechází. Poté se začne něco dít – Windows ohlásí, že zbývá 10 vteřin, během asi tři soubor rozbalí, načež začnou opět vypočítávat zbývající čas, což opět čini přibližně půl minuty. Když toho konečně nechají, jsem unešen – právě jsem na počítači s 3GHz procesorem a 1,2GB paměti, na kterém v danou chvíli neběželo kromě systému vůbec nic, rozbaloval 150kB velký soubor minutu a čtvrt. Není to nádhera, tenhle pokrok? Leckteré pomalejší XTčko by závidělo…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 4. 9. 2007 v 01:14
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Osobní

5 Comments »

  • autoklav napsal:

    Možná budu vypadat jako rejpal , ale proč chceš mazat times new roman?Jinak se opravdu nedívím že ho lidi nemaj rádi ….

  • autoklav napsal:

    omlouvám se za sníženou uroveň mluvnice…

  • Case napsal:

    Prostě chci, protože nevím o žádném jiném spolehlivém(!) způsobu, jak ho vyřadit z používání. A to je ještě lepší varianta, mívám období, kdy likviduju všechny ty „klasické“ MS fonty. Nelíbí se mi. Ale o to vlastně ani nejde, proč něco takového dělám, pointa je ta, že se vůbec můžu dostat do situace, kdy mě systém ani v nouzovém režimu s právy admina nenechá smazat nějaký soubor z disku, protože by ho podle něj nikdo mazat neměl. Jak už jsem psal jinde, nechtěl bych se do takové situace dostat třeba s nějakou nakopnutou DLL nebo třeba v případě viru (k čemuž mi taková vlastnost systému přijde úplně ideální).

  • Kajik napsal:

    S tim ZIP souborem, to teda čumím jak puk :)) to je jakési divné toto.

  • Case napsal:

    Ne, to je ve Vistě úplně normální. Když něco taháš z netu, třeba, tak se to taky tahá do nějaké záhadné dočasné složky a po skončení stahování se to sáhodlouze přesouvá (za doprovodu okna „Calculating remaining time“). Shodou okolností jsem si v té Vistě například tahal instalační CD nového Ubuntu a po stažení mi tam to okno viselo asi pět minut, než se to všechno popřesouvalo, poukládalo a „spočítal se zbývající čas“… Geniálně vymyšlené…

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com