Nový ATI driver pro Linux

Zář
05
2007

Ačkoliv tomu patrně už skoro všichni přestali věřit, Phoronix.com dnes informuje o chystaném záříjovém driveru 8.41 pro ATI karty. Poprvé by se totiž měl objevit v radikálně přepracované verzi. Ta by měla výrazně zvyšovat 3D výkon ATI karet v Linuxu (který se doteď pohyboval někde na polovině jejich výkonu ve Windows) a ve verzi 8.42 (tedy v říjnu) by se pak měla konečně objevit i podpora AIGLX. V přidružených článcích pak Phoronix nabízí předběžné testy a uvádí skutečně cca 50% nárůst výkonu s většinou karet, ovšem například v případě starších karet s čipem X300 (Radeon Mobility) výkon vzrostl místy až padesátinásobně! (ano, skutečně padesátinásobně).

Krom toho AMD údajně chystá cosi, co pomůže opensource komunitě. Co tím přesně myslí, to ale zatím neprozradili. Každopádně se zdá, že ATI karty budou v Linuxu konečně použitelnější a zajímavější. Bylo na čase…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 5. 9. 2007 v 14:42
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

2 Comments »

  • Kajik napsal:

    No huraa, ja na to cekam uz pekne dlouho. Ani jednou z asi 6 pokusu (pokazde z jinou verzi ATI linux ovladacu, naposledy dnes) jsem to nerozjel. Uz jsem mel objednanou jinou graf. kartu od NVIDIA, ale protoze ji u czc.cz nemeli na sklade delsi dobu, tak jsem to zrusil … no uvidime zda si ji znova neobjednam.

  • Case napsal:

    Já už na to čekat nějakou dobu nemusím :)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com