64bit Opera a Flash (Linux)

Zář
22
2007

Dnes se na oficiálních fórech Opery v linuxové sekci objevila zajímavá věc – návod, jak rozchodit v 64bitové linuxové Opeře (čili v některém z weekly buildů 9.5) Flash. V 64bitové Opeře samozřejmě nefungovaly žádné 32bitové pluginy, ovšem nefungoval ani wrapper, který se v jiných browserech používá hlavně pro rozchození Flashe (který je pouze 32bitový). Opera má ale pro pluginy vlastní wrapper. Řešení je velice prosté – pokud se 64bitové Opeře podstrčí do jejího adresáře místo 64bitového souboru operapluginwrapper ten 32bitový, kupodivu funguje a spolupracuje s 32bitovými pluginy. Což znamená, že funguje nejen Flash. Krátce poté autor informace doplnil i o jednoduchý návod a script, pomocí kterých lze zachovat funkčnost jak 32bitových, tak 64bitových pluginů současně. Jedná se sice o nouzové řešení, nicméně nepochybně je lepší než nic.

Sám jsem to samozřejmě hned testoval. V mojí standardní instalaci Arch Linuxu jsem bohužel neuspěl, Flash nefungoval (ačkoliv ho Opera našla). Chyba bude ale pravděpodobně někde v mojí konfiguraci – samotný start 64bitové Opery i se správným souborem operapluginwrapper tu u mě trvá zhruba minutu. Zkusil jsem proto ještě nastartovat z LiveCD Ubuntu (Gutsy Tribe 5), doinstaloval do něj 64bitové Qt a kompletní podporu pro 32bit. Po instalaci Opery a upravení souborů dle zmíněného návodu všechno funguje naprosto bez problémů.

Dodatek: Jak se zdá, tahle finta nefunguje ve včerejším weekly buildu, pouze v předchozích.

Dodatek2: Tak zpět, ve včerejším buildu mi nakonec tenhle trik funguje taky. Problém je ovšem v tom, že mi v něm, jak ve 32bitové, tak v 64bitové verzi, funguje pouze poslední beta flashe, jakákoliv předchozí verze mi místo flashového obsahu stránek vyhazuje jen barevné obdélníky.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 22. 9. 2007 v 04:09
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com