Kalibrace (nejen) LCD monitoru

Říj
02
2007

V souvislosti s předchozími „fotografickými“ příspěvky by mohl někoho zajímat následující odkaz, který včera objevila Trofo (jelikož momentálně „objevuje Ameriku“ ohledně toho, jak zásadní vliv na vnímání fotografie má kvalita a správné seřízení monitoru, obzvlášť v případě běžných LCD panelů). Stejně tak se ale mohou hodit těm, kteří se chystají LCD kupovat a nevědí tak docela, jak jejich kvalitu posuzovat. Stejně dobře ale může posloužit i k základnímu nastavení klasického CRT monitoru (jen je některé obrazce v podstatě možno přeskočit, protože testovaný úkaz na CRT nevzniká)

LCD test

Na těchto obrazcích je možné si přibližně správně otestovat a seřídit některá důležitá nastavení monitoru. Popis u jednotlivých obrazců je poměrně jasný, snad až na to, že je v angličtině. Už delší dobu uvažuju o tom, že nějakou samostatnou stránku o kalibrování monitorů vytvořím, takže možná v budoucnu zmíněné texty přeložím. Zatím leda takhle.

Součástí kalibrace monitoru pro práci s fotografiemi (jak úpravy, tak prohlížení) by měla být, jak už jsem psal v jednom z komentářů k předchozím příspěvkům, také správná barevná teplota monitoru, která by se měla pohybovat někde mezi 5500-6500K (názory se různí), což jsou přibližně barevné teploty denního světla. Většina PC monitorů má z výroby nastavenou barevnou teplotu kolem 9300K, což má za následek velmi studené barvy (některé monitory mají dokonce 9300K preset pojmenovaný přímo „cool“ a 6500K „warm“). Pak už zbývá jen další velká bolest přinejmenším levnějších LCD monitorů – příliš saturované barvy (některé monitory mají barvy opravdu velice přesycené) a současně nižší bitová hloubka barevných složek (6 bitů oproti 8), která má za následek vznik různých nepřirozených zubů a schodů v obraze, zejména v případě jemných přechodů jedné barvy (například obloha).

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 2. 10. 2007 v 15:13
Kategorie: Fotografie,HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com