Why We Fight

Lis
12
2007

O probíhající stávce amerických scénáristů asi už slyšel kdekdo, ale o co v ní vlastně jde, to je poměrně zamlžené. Spisovatel a scénárista Nick Sagan na svém blogu zmínil video, ve kterém scénáristé vysvětlují, proč stávkují.

Musím říct, že ačkoliv z té stávky nemám vůbec radost, jinak scénáristům vcelku fandím (i když ne bezvýhradně). A docela mě mrzí, že české televizní diváky patrně nijak příliš neovlivní. Přijde mi to škoda – ne, že bych jim přál, aby byly pozastaveny nebo zrušeny jejich oblíbené seriály, ale spíš proto, že by patrně zrovna u nás nebyla reakce dvakrát přívětivá, což by celé záležitosti mohlo patrně prospět.

Kdy stávka skončí těžko odhadneme. Už si vyžádala první oběti (například druhá sezóna seriálu Heroes už bude oficiálně mít pouze 11 dílů, čtvrtá sezóna Lost pravděpodobně pouze 8). Minulá podobná stávka v roce 1988 trvala téměř půl roku a jak jsem se teprve teď dozvěděl, byla například důvodem, proč měla druhá sezóna Star Treku: The Next Generation pouze 22 dílů a to včetně jednoho „slepence“ z převážné většiny starých záběrů.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 12. 11. 2007 v 02:25
Kategorie: Film, televize a hudba,Osobní

3 Comments »

  • kkl2401 napsal:

    Hm, ja to teda nejak nechaval projit kolem me, ponevadz jsem vedel, ze nemam dost casu do toho proniknout natolik, abych si udelal nejaky obrazek, ale necekal jsem, ze to bude mit az takovehle dusledky. Zkraceni Heroes na 12 dilu, tam neverim, ze to muze dobre dopadnout. Mimochodem by me docela zajimalo, jestli se da zjistit informace, jaky dil byl uz scenaristicky hotovy a nemenny (napriklad proto, ze uz byl natoceny), kdyz k tomuhle rozhodnuti doslo.

  • Cubert napsal:

    Nebude tech epizod Heroes jen 11? Ale kazdopadne je to skoda.

  • Case napsal:

    KKL2401: No tak ono je údajně běžnou praxí scénář upravovat ještě při natáčení, nicméně teď byla snaha všechny scénáře a úpravy finalizovat před stávkou, aby její dopad byl co nejmenší. Jinak solidní seznam „postižených“ a následků uvedla včera Shelle v klubu Seriály.

    Cubert: Mea culpa, opraveno. Mně se to pořád plete.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com