Končím s ICQ

Pro
02
2007

Je to už poměrně dlouhá doba, co jsem se přestal na ICQ připojovat přímo ze svého klienta a začal používat výhradně Jabber. Ne, že by to byl například z pohledu AOL, provozovatele sítě ICQ, takový rozdíl – protože jsem využíval především Linux, pochopitelně nepoužíval jejich oficiálního klienta, porušoval jsem licenční ujednání o provozu ICQ i předtím (ano, skutečně, i všichni uživatelé Mirandy a podobných klientů používají ICQ v rozporu s licencí!). ICQ transport, provozovaný serverem jabber.cz, fungoval bez větších problémů a donedávna se mu vyhýbaly veškeré potíže se změnami komunikačního protokolu, které si AOL v poslední době oblíbilo (osobně se domnívám, že JEDINÝM důvodem k nim je snaha ztížit život právě uživatelům a autorům alternativních klientů).

V průběhu tohoto týdne mi ale z contact listu zmizely všechny kontakty. Už jsem je neviděl online. Transport se jevil funkčně, ale nikdo nebyl vidět. Posléze jsem zjistil, že to tak působí pouze z mojí strany – já byl pro uživatele ICQ nadále bez problémů viditelný. Když jsem pátral po příčině, dozvěděl jsem se klasickou informaci – AOL změnilo komunikační protokol. Na fórech jabber.cz jsem se sice dozvěděl, že by pravděpodobně mohlo pomoci zaplacení VIP služeb (ke kterému myslím tak jako tak záhy přistoupím, protože za kvalitu tu směšnou částku zaplatím rád), ale nakonec jsem usoudil, že existuje mnohem jednodušší řešení, ke kterému se už dlouho odhodlávám a ke kterému teď mám ideální příležitost: jak praví nadpis, končím s ICQ.

Mám téhle sítě už skutečně plné zuby. Vím, že se na ní nachází naprostá většina lidí z mého contact listu a že se tím defacto odřezávám od okolního světa (a přinejmenším v několika případech se obávám, že to bude přijato vcelku nelibě), ale já už firmu AOL podporovat nehodlám. Uživatelé sitě ICQ jsou AOL vydáni na milost a nemilost. Pokud jim to vyhovuje, jejich věc. Faktem zůstává, že ICQ už dávno nepatří mezi nejpoužívanější komunikační kanály. Česká republika je jedním z mála míst, kde stále radostně přežívá. A já nemám nejmenší zájem na tom, aby přežívalo i nadále.

Pokud mě někdo z toho mála lidí, kteří se mnou po ICQ občas komunikovali, bude chtít kontaktovat, nechť si zařídí účet nejlépe na Jabberu (například na jabber.cz). Může k tomu využít služeb mnoha různých klientů – Jabber je dostupný i z oblíbené Mirandy, pokud chcete čistě Jabber klienta, doporučuji některou z variant programu Psi, který existuje pro Windows i pro Linux. Dalším multiplatformním klientem, kterého používám já, je SIM, kterého je možné velice snadno provozovat se sdílenými daty mezi Linuxem a Windows. Dlužno podotknout, že lidé, kteří mají účet na Gmailu, si nemusejí Jabber konto zakládat nikde jinde – Gmail totiž automaticky zahrnuje i účet pro Gtalk, což není nic jiného, než právě zakuklený Jabber. Návod, jak nastavit SIM pro účet GTalk, se nachází na CZ Ubuntu Wiki. Nastavení v jiných klientech je velice podobné a dá se snadno odvodit.

Udělám možná chybu, ale zveřejním tu svoje Jabber ID (respektive jedno ze dvou mých ID – přijít na druhé ale nedá pozorným příliš práce) – právě pro případ, že by mě chtěl kontaktovat někdo, s kým jsem byl v kontaktu přes ICQ, a nevěděl, jak mě jinak sehnat (což ale není zas takový problém, popravdě). Je velice jednoduché – case@jabber.cz. Zcela otevřeně přiznávám, že jsem nikdy nestál o to mít v contact listu za každou cenu co nejvíce lidí. Zejména různé vtipálky a spammery bych tedy požádal, aby svou pozornost zaměřili někam jinam, já „nevítané“ osoby poměrně rychle přesouvám do ignore listu, takže vám to vlastně ani nestojí za čas a námahu. Čímž ovšem v žádném případě nechci odradit ty, se kterými jsem třeba dříve přes IM nekomunikoval a přesto bych kontakt na ně uvítal, byť třeba nebude moc využívaný. Ty, kteří mají Jabber ID odlišné od nicku, pod kterým je znám, bych poprosil, aby se mi pokud možno po autorizaci rovnou nějak identifikovali, díky. Kromě Jabberu mě samozřejmě můžete kontaktovat i jakkoliv jinak – mailem (pokud některý z mých mailů znáte), poštou na Lopuchu, Okounu nebo Lapiduchu (všude jsem pod ID Case) a podobně.

Je nicméně pravdou, že se občas možná na ICQ objevím. Jsem ochoten se tam přihlásit krátkodobě za předpokladu, že to bude z nějakého důvodu nezbytně nutné. Například tehdy, pokud bude někdo z mých přátel na ICQ potřebovat pomoc s nastavením Jabber účtu, s čímž komukoliv rád pomohu, pokud to bude v mých silách. Nebo pokud mě k tomu z nějakého důvodu dočasně donutí pracovní povinnosti – nepravděpodobné, ale stát se to může. Každopádně je jisté jedno – vždy na ICQ strávím jen dobu nezbytně nutnou k vyřešení dané situace a v žádném případě se nelze spolehnout na to, že k tomu vůbec někdy dojde. ICQ pro mne zkrátka dnešním dnem přestává existovat kromě případů nejvyšší nouze. Kdysi bývalo fajn, ale ta doba už je minulostí. Je mi líto.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 2. 12. 2007 v 06:32
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Osobní

26 Comments »

  • CaptainN napsal:

    Pokud by současná situace alespoň přesunula pár lidí na duální klienti, nebylo by to špatné.

  • Case napsal:

    Pár možná, ale velké migrace se neobávám. ICQ je v ČR prostě zakořeněné. To by ho muselo AOL leda zlikvidovat.

  • CaptainN napsal:

    Však proto bych byl spokojen s pár. Ostatně setřást pár ICQ kontaktů by mě vůbec nemrzelo.

  • Trofo napsal:

    Já tam nemít rodiče, pro které je to občasná možnost jak mě dostihnout, tak se vykašlu na transport úplně.

  • Trofo napsal:

    Jinak ještě k tématu, jeden článek vhodný na zvracení, brrrr.

  • Case napsal:

    Na zvracení je vhodné už jenom to, jak dotyční neumějí česky (a reklama „zálohování na jedno kliknutí“ to skutečně nezachraňuje, naopak), o obsahu nemluvě…

  • CaptainN napsal:

    Ještě by tedy bylo celkem fajn, kdyby spojení s jabber.cz nemělo potřebu alespoň jednou týdně chcípnout.

  • Case napsal:

    Nemám s tím větších problémů. Nebo o tom nevím. Občas to velmi krátkodobě vypadne, ale ICQ mi vypadávalo rozhodně častěji.

  • Sešívaný napsal:

    Já jsem s ICQ taky minulý týden skončil, respektive mám ho v transportu a zapínám ho jenom vyjímečně. Akorát na tom pořád někdo otravoval, všechny důležité lidi mám na Jabberu, tak není problém. Ani s rodiči. Ti ICQ neměli, tak jsem jim rovnou zřídil Jabber a bylo :-)

  • Case napsal:

    Já bohužel všechny důležité lidi na Jabberu nemám. V skrytu duše doufám, že se to třeba změní…

  • kkl2401 napsal:

    Ja bych si dovolil jenom drobnou technickou poznamku – slovo „nelegalni“ jsem vzdycky vnimal tak nejak ve smyslu „v rozporu se zakonem“, coz mi tady prijde jako ponekud silne, ono je to spise v rozporu s licenci (a to jiste je), na coz AOL muze reagovat tak maximalne zrusenim konta, zalobu na koncoveho uzivatele budou podavat tezko (a i pokud ano, tak prinejmensim u nas by s tim, doufam, stezi uspeli).

  • Trofo napsal:

    Jinak pokud padla definitivně možnost transportů, třeba by mohl Case zase využívat svůj jabberový učet u gmailu, ni? :B

  • Case napsal:

    A přinese mu to něco kromě jistých zmatků při přechodu na něj a toho, že bude svou potenciální emailovou adresu vystavovat všem botům a spammerům přímo na očích? Jinak já ho ‚používám‘, jsem na něm běžně přihlášený (pravda, nějakou dobu jsem nebyl, ale to nebylo úmyslné, jen si ho smažka zapomněla při nedávném ‚resetu‘ konfigurace klienta zapnout…)

  • Case napsal:

    BTW zrovna dneska to vypadá, že Google s transporty zřejmě něco páchá, když už o tom mluvíme, viz klub Google na Okounu, kde je hlášena úspěšná komunikace s AIM a ICQ přes Google Mail.

  • autoklav napsal:

    teda upřímně nemám tyhle programy rád ale neboť se s plno lidma nemůžu kontaktovat osobně , nic jiného mi nezbývá , bohužel na icq je většina mých známých takže ss tím nic nenadělám…

  • Case napsal:

    Naděláš. Stačí chtít.

  • autoklav napsal:

    nenadělám , už proto že většinu icquju ze školních počítačů , kde mají všude icq (teda až na výjimky s quipem)

  • maxiorel napsal:

    Na zvracení? To by chtělo trošku vysvětlit. Skutečnost, že se někde nepopisuje Jabber jako nejlepší věc na světě neznamená, že se hned pobliju ;-)

    Pokud jsou v rozhovoru chyby v češtině, pak prosím konkrétně. Nicméně na vyjadřování zpovídaných osob nemám vliv.

    Co se týče programu na zálohování. Odkaz v hlavičce webu není reklama, jen to prostě navigace na jednu ze stránek, kde nabízím svůj program. Titulek je výstižný, protože program tak opravdu funguje, navíc má celkem úspěch.

    Takže až přístě budete chtít někoho kritizovat, buďte konkrétnější. Jinak ale díky za zpětný odkaz ;-)

  • Case napsal:

    Co se týče té češtiny, tak jsem měl na mysli hlavně odpovědi dotazovaných (viz ostatně „jak DOTYČNǏ neumějí česky“). Už nevím, co mě tam tehdy přesně praštilo do očí, ale letmým prohlédnutím (víc těm jejich marketingovým žvástům opravdu podruhé věnovat nehodlám) třeba slovo „statusy“. Ale od jejich odpovědí se očividně distancujete. Proč ne…
    A co se týče reklamy, šlo mi opět o totéž – „zálohování na jedno kliknutí“ je nesmysl. Básník patrně chtěl říct „zálohování jedním kliknutím“.

    A až/pokud budu chtít sepisovat obsáhlou kritiku, jistě ji sepíšu věcně. Ve stručném komentáři na blogu skutečně konkrétnost příliš řešit nehodlám.

  • Trofo napsal:

    maxiorel: Jestli to bylo na mě, tak ten výraz se především týkal oněch vyjádření zástupců Microsoftu a Atlasu.
    A nebyla v žádném případě kritika článku jen můj osobní dojem z něj (= věcí v něm popisovaných).

  • Jelena napsal:

    Docela závidím každému, kdo má na jabberu aspoň některé kontakty… ono vykašli se na ICQ, když máš na něm prakticky každýho, s kým čas od času potřebuješ mluvit.

  • mrdkad napsal:

    taky sem icq odriz. je to hnus, jako skype. jedno. kolik to ma lidi. jako vidousy. dokud to bude skrilpy licenci jedny firmy, ktera je polobohem nebo spis plnobohem osudu, nema smysl se s tim spinit. a ikdyz maji vsichni my znami nokii, neznamena to, ze si s nima s eriksonem nepokecam, ne? tak jo, to je jinej priklad ale ne zas az tak moc mimo misu. clovek ma delat to, co si mysli, ze je spravny.

  • Case napsal:

    Jelena: Poznatek s odstupem několika dnů – ti, kteří s Tebou mluvit chtěji, si k Tobě cestu najdou. Chápu, že mě asi docela proklínají (a nedivím se jim, protože takovýhle nátlak je dost hnusný, jsem si toho vědom), ale objevují se a to je podstatné. A pokud se neobjeví…no, asi se mnou zas tak moc mluvit nechtěli, tak proč bych měl já mluvit s nimi?
    Samozřejmě trošku výjimkou jsou případné pracovní kontakty, ale to už jsem psal v hlavním textu (a ICQ se beztak „komerčně“ používat nesmí).

  • Honza napsal:

    No tak třeba na jabber.cz pobíhají moje zprávy úplně nekódovaně, a docela si dovedu představit, jak tam sedí admin a dobře se baví. Proto je jabber stejně nepoužitelný jako ICQ.

  • CaptainN napsal:

    To vem celkem ďas, když už něco chci neveřejně, nespoléhám se na cizí prostředky. Na jabber.cz mě mnohem víc sere to, že má do 24×7 HODNĚ daleko.

  • Case napsal:

    Honza: Nic Ti nebrání používat SSL, popřípadě i PGP.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com