Opera v Praze a něco navíc

Led
29
2008

Firma Opera otevírá kanceláře v Praze a při této příležitosti navštíví naše hlavní město i její (vcelku svérázný) CEO Jon von Tetzchner. Při té příležitosti se rozhodl uspořádat ve čtvrtek 31.1. v Novoměstském pivovaru ve Vodičkově ulici neformální setkání s fanoušky. Pokud se chcete zúčastnit, je třeba napsat na uvedenou mailovou adresu. Pokud je ještě volno (což netuším), měl by vám přijít potvrzovací mail (ale patrně ne obratem, minimálně v první vlně tomu tak nebylo). Takže se tam třeba uvidíme, a pokud ne, nepochybně se tu objeví nějaký report a fotografie.

Fotografie mě oslím můstkem přenáší k druhé věci, o které jsem se chtěl zmínit, ale nestojí za to dělat pro ni samostatný příspěvek. V posledním týdnu bylo ohlášeno několik nových digitálních zrcadlovek (mimo jiné i Canon 450D), přičemž většina z nich má „pochopitelně“ více megapixelový senzor. Trochu mě zneklidnil server Guru3D (ano, je pravda, že fotoaparáty nejsou jeho primárním tématem, ale přesto, k digitální technice by měl mít velice blízko), který se rozplývá nad tím, že „Pentax K20D má neuvěřitelných 14.6 megapixelu!“ Od technicky zaměřeného serveru bych tak nějak očekával trochu fundovanější přístup, než je opěvování marketingového chytáku. Zajímalo by mě, kolik lidí si uvědomuje to, že hon za megapixely je nejen naprosto zbytečný – na fotografii o rozměrech 9×13 a hustotě 300dpi (což je pro neprofesionální využití VELMI kvalitní hustota tisku) postačí 2 megapixely, na formát A4 pak 8 megapixelů, a pro nižší hustotu tisku tyto hodnoty dále klesají – ale dokonce je kontraproduktivní, protože čím více fotocitlivých prvků je třeba vtěsnat na danou plochu (plocha snímačů se nemění), tím jsou logicky menší, což se negativně projevuje především na úrovni šumu, který výsledná fotografie obsahuje. To, že to není až tak viditelné, je primárně způsobeno stále kvalitnějšími (=intenzivnějšími) odšumovacími algoritmy (to je i případ zmíněného Pentaxu), které ale současně z principu obraz znehodnocují a smysl jeho vyššího rozlišení se opět vytrácí.
Prosím, ať už odborníky či laiky, nenechte se lapit megapixelovou pastí „čím víc proužků, tím víc Adidas“…jedině to je cesta, jak z tohoto neutěšeného trendu ven…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 29. 1. 2008 v 01:36
Kategorie: Fotografie,HW, SW a podobná verbež,Osobní

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com