Opera party

Úno
01
2008

See more and scroll down for English version.

Jak už jsem zmiňoval, při příležitosti otevření české pobočky uspořádala včera večer firma Opera malou neformální oslavu, které se zúčastnil i její CEO Jon von Tetzchner. Ačkoliv se patrně může zdát šílené jet 250km vlakem, pobýt někde pár hodin a jet uprostřed noci zase zpátky, nechat si ujít takovou událost zkrátka nešlo. A stálo to za to, i když jsem se bohužel přesvědčil o tom, že bych opravdu potřeboval praxi v mluvené angličtině, protože moje nesouvislé blábolení patrně nedělá překladateli nejlepší vizitku a stejně tak se nám moc nepodařilo přidat ke zbytku lidí z operacesky.net. Neformálnost celé události se totiž velice pozitivně projevila na atmosféře – chápu, že na základě takové akce se nedá moc soudit, ale přesto se ve mně utvrdil dojem toho, že Opera funguje spíše jako jedna velká rodina. Lidé z Opery jsou bez výjimky velcí sympaťáci a pokud by měl nezávislý pozorovatel odhadovat, kdo je čí nadřízený, patrně by neuspěl. A nikdo jiný toho není lepším důkazem než samotný Jon von Tetzchner (omlouvám se Torovi Odlandovi, Jonny Axelssonovi a všem ostatním z Opera ASA, kteří přispívali ke skvělé atmosféře nemalou měrou). Jon je podle mého názoru ztělesněním filozofie Opery a každý fanoušek tohoto browseru by měl dostat šanci si s ním alespoň jednou letmo promluvit. Všechno totiž do sebe pak tak nějak zapadne. I když se třeba jako já nevyznáte příliš v HTML, webstandardech a podobných věcech, které byste očekávali jako hlavní téma hovoru s někým, kdo má na svědomí celosvětově používaný browser, a jste v podstatě průměrný uživatel (tedy alespoň myslím ;) ), nebudete se při hovoru s ním (ale jak jsem zmiňoval, ani s kýmkoliv jiným z Opery) cítit nepatřičně. Naopak – budete mít pocit, že tu skutečně jde o vás, nikoliv o něj. Že ho skutečně zajímá, čím se zabýváte, odkud jste, jaké máte názory. Zkrátka, že koncoví uživatelé a jejich názory jsou pro něj na prvním místě. A opravdu v tom není ani náznak strojenosti. Jon von Tetzchner na mne zkrátka udělal velký dojem, a to je myslím v mém případě co říct ;) A stejně tak jsem se utvrdil v tom, že pokud bych sestavoval nějaký žebříček toho, kde bych opravdu chtěl pracovat, Opera by byla na prvním místě. Inu, třeba někdy budu mít Opeře co nabídnout i já. Zatím mohu jen pokračovat v její podpoře, minimálně dalších deset let (ale koneckonců, jak Jon včera říkal, do pěti let je přece možné cokoliv ;) – mluvil totiž o tom, že Opera 8 měla obsahovat možnost teleportovat uživatele kamkoliv na světě, ale bohužel se jim to nepodařilo včas tak docela odladit). Díky za to, že jste přišli i do naší země a že jsme to s vámi mohli oslavit! (Jenom trička by příště mohla být i ve velikosti pro nás, přerostlé hrochy, ne maximálně XL, ale jeden zkrátka nemůže mít všechno ;) )
Fotografie jsou jako obvykle v mojí galerii na Picasawebu, ale protože očekávám vyšší zájem lidí s Operou, která má s Picasou přece jen dost problémů (pokud nepoužíváte některý z fixů), vytvořil jsem tentokrát mirror i na my.opera. Omlouvám se za šum, rozmazání a podobně, dělal jsem, co se dalo.
Další odkazy: Thread o akci na Operacesky.net, fotky od polova a lynn, komentář a fotky od Sesivaneho.

As I’ve mentioned here before, Opera is expanding into Czech republic and decided to make a small informal celebration attended even by its CEO Jon von Tetzchner. It may seem crazy to travel 250km by train, spend a few hours in Prague and go back in the middle of the night, but we really couldn’t miss such an opportunity. And it was well worth it, although I was painfully aware of the fact that I really need some speaking practice in English, as my incoherent babble does not put me into very good light as a translator, and also, we were somehow separated from the rest of the operacesky.net team. The informality of the event had great impact on the atmosphere there – I understand that you can’t really make assumptions based on an event like this, but still, it seems to me more than even before that Opera is more of a big family. Everyone from Opera is great fun and it’d be hard to guess who’s the boss there. And no one does this better justice than Jon von Tetzchner himself (apologies to Tor Odland, Jonny Axelsson and the rest of Opera ASA team, who quite equally contributed to the overall pleasant evening). In my opinion, Jon impersonates the very ideas of Opera philosophy and every fan of their browser should have an opportunity to talk to him at least once, however briefly. Somehow it all clicks together after that. You may not be that informed about HTML and web standards and all the things you’d come to expect to talk about with someone who’s responsible for the creation of a web browser used all over the world, you will still not feel out of place talking to him (and, as I’ve said, to any Opera employee), even if you are just an average user like me (well, I guess I’m average ;) ). On the opposite – you feel like it’s you who matters, not him. That he’s really interested in what you do, where are you from, what do you think. To put it simply, that the end users and their opinions are the most important things in the world. And there’s not the slightest hint of pretence in it. Jon von Tetzchner made quite an impression on me and that’s not an easy feat to do, if I may say so ;) And the party sort of solidified my feeling that should I make some sort of top ten of who I’d like to work for, Opera ASA would come first. Oh well, perhaps in due time I’ll have something to offer them :) The least I can do now is to continue my support at least for another ten years (but then again, as Jon said yesterday, anything is possible in five years – he was talking about the teleportation feature for the Opera users, which, according to him, was planned for Opera 8, but they couldn’t finalize it in time ;) ) Thank you for coming to our country and for inviting us to celebrate it with you! (Well, the T-shirts could be available a little bigger than XL the next time, us oversized hippos would like to have one too, you know ;) But one can’t have it all, that’s for sure :) )
Photos are as usual in my Picasaweb gallery, but because I expect that there will be more interest in these from Opera users and Picasaweb sadly doesn’t play that well with Opera (unless you’re using one of the fixes), I’ve created a mirror on my.opera as well. Sorry for the occasional camera shake, blur or noise, I tried to do the best I could.
Other links: Thread about the party at Operacesky.net, photos by polov and lynn, Sesivany’s blogpost and photos.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 1. 2. 2008 v 17:48
Kategorie: Fotografie,HW, SW a podobná verbež,Osobní

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com