Skončíte v pekle

Bře
11
2008

Dneska jsem se víceméně náhodou dozvěděl, že církev vyhlásila nových sedm smrtelných hříchů. Jsem sice agnostik se silnými sklony k ateismu, ale přesto mě to docela zaskočilo. DODATEK 15.3. – Jak poukázal Scalex v komentářích, celá záležitost se má trochu jinak, takže jde opět o klasický případ současné novinařiny a navíc vlastně zbytek příspěvku pozbývá smyslu.

Celá ta záležitost mi připadá velice kontroverzní a…řekněme nevkusná. Je sice chvályhodné, že se církev takhle radikálně staví k moderním věcem, jakými jsou ekologické problémy nebo drogy, ale na druhou stranu, že bych měl dojem, že se vedle „klasických“ smrtelných hříchů, jdoucích k samotné podstatě lidské osobnosti, bude kdovíjak úžasně vyjímat zmínka o nutnosti recyklace papíru a házení odpadků do koše, to si opravdu nemyslím. Ale fajn, je to pro dobrou věc, dejme tomu.

Mnohem horší mi ale připadá, že byly mezi smrtelné hříchy zařazeny například manipulace s geny či lékařské experimenty, kupříklad zmíněný výzkum kmenových buněk. Pokud snad první skupina nových hříchů naznačuje snahy o moderní myšlení a adaptaci na moderní svět, pak tahle druhá skupina naopak ukazuje, že si církev svůj tmářský středověký odkaz hodlá nést stále s sebou. Ostatně, jak to trefně komentoval Barclay na Okounu: „Mám pocit, že lékařské experimenty církev vždy tak nějak trestala … v některých obdobích rovnou i smrtí! Co je na tom nového? Že to přidají do Bible?“ Chápu, že záležitosti jako genové manipulace a lékařské experimenty mohou mít svou kladnou i stinnou stránku. Ovšem jak se zdá, z pohledu církve jde zkrátka o jednoznačné zlo. Doufám, že se toho hodlají členové církve držet do důsledku, a že pokud například následkem genových manipulací a lékařských experimentů dojde k nějakému významnému pokroku v medicíně, že ho odmítnou využít ve vlastní prospěch i v případě, že jim půjde o život. Určitě by přece nechtěli profitovat z něčeho, co vzniklo zásluhou smrtelného hříchu?

I když, ono to není tak jisté. Perličkou v seznamu nových smrtelných hříchů je pro mne totiž „nadměrné bohatství“. Na tom mě zaujaly dvě věci. Jednak samotná definice – jak se takové nadměrné bohatství definuje? Jsem si jistý, že třeba Bill Gates vlastní z pohledu většiny lidí poměrně velké bohatství, ale stejně tak si jsem vcelku jistý, že by ho asi neoznačil za nadměrné. Takže kdo tu hranici určuje a jak se měří?

No a druhá věc mi připadá poměrně zábavná – obávám se, že zavedením smrtelného hříchu „držení nadměrného bohatství“ se církev z vlastní vůle sebemrskačsky odsoudila do pekla :)

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 11. 3. 2008 v 00:53
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

3 Comments »

  • autoklav napsal:

    to s tím bohatstvím mi připomíná jeden vtip :
    „pane bože , co je to tísíc let“
    „chvilička“
    “ A co je to tisíc dolarů“
    „Almužna“
    „Panebože přeji si Almužnu“
    „Počkej chviličku…“

  • Scalex napsal:

    Když jsem o těch nových hříších četl poprvé, rozčílil jsem se doruda. Ale po čase mi jeden věřící poslal link na detailnější rozbor a ono je to celé DOST jinak.

    1. Není to žádné oficiální prohlášení Vatikánu
    2. Jsou to z kontextu vytrhané věty z rozhovoru s jedním biskupem, ve které se on jen tak mimochodem zmiňuje o tom, že moderní doba přináší nové problémy a že si dovede představit, že to, jak se v poslední době někteří lidé chovají k přírodě, musí Boha urážet neméně, než „tradiční“ hříchy.

    Více na http://www.christnet.cz/diskuse/prispevek.asp?zobraz=260453

  • Case napsal:

    Eh, tak to je síla…

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com