Creative Labs se zbláznili

Bře
30
2008

Jinak se totiž nedá vysvětlit to, že se veřejně ohradili proti jedinému člověku, který byl schopen jejich silně zanedbané drivery kompletovat do funkčních celků, které řešily spousty problémů (zejména pro majitele Audigy karet), přidávaly další funkce, údajně funkční pouze na X-fi kartách (přičemž šlo, jak se teď víceméně potvrdilo, čistě jen o marketingový tah) a podobně. Já sice na jednu stranu chápu, že se jim něco takového nelíbí, ale na druhou stranu, nebýt Daniela_K, tak spousta lidí svoje Creative Labs karty dávno prodala, protože i u jejich aktuální „špičky“ X-fi je frekvence vydávání nových driverů zhruba jednou za rok, přičemž některé problémy se CL nedaří řešit už hezky dlouho a dokonce ignorují jejich existenci, přestože je potvrzuje celá řada uživatelů.

Daniel_K zkrátka pro CL dělal něco, na co oni sami kašlou – pomáhal majitelům jejich karet řešit problémy, a dělal to zcela zdarma (byť je pravda, že v poslední době občas požádal o příspěvek, ale popravdě, příliš se mu nedivím, zasloužil by si ho). A jak je vidět, zákazníkům CL se tento krok proti němu příliš nezamlouvá – bodejť by se jim také zamlouval, když nebýt Daniela, řada z nich by v podstatě vyhodila peníze za zvukovou kartu, která jim ani zdaleka nefungovala tak, jak měla. Netuším, jak to celé dopadne, ale Creative Labs by se měli vážně zamyslet – zejména dnes, v době Windows Vista (a tedy nefunkčního EAX), kdy jedinou věcí, kterou jsou ještě jejich karty zajímavé, je „osvědčená“ značka. Produkty podobné kvality totiž nabízí celá řada dalších firem, nezřídka levněji, a hlavně – nekašlou na své zákazníky tak jako CL…

Update: Ve výše uvedeném textu nejsou patrně zmíněné nebo dostatečně zdůrazněné některé skutečnosti, takže prosím vizte komentáře.

Update 1.4.: „There has been some forum chatter about filing a class action lawsuit against Creative Labs, because they have been putting ‚Vista Ready‘ stickers on their sound card boxes, when in fact, the sound cards do not run well in Vista (according to numerous reports.) Creative might be taking the threat of a class action lawsuit over false advertising seriously, as they recently appended the following message onto the bottom of their website’s forums: „Pricing, product specifications and availibility are subject to change without notice. Package contents may vary according to the different regions.“ Adding further evidence to the fact that this message was added in haste (perhaps panic), is that they spelled ‚availability‘ incorrectly.“ – zdroj Neoseeker.com

A jeden IMHO poměrně seriozní a objektivní článek o celé kauze na Arstechnica.com

Update: Další vývoj v samostatném příspěvku.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 30. 3. 2008 v 21:47
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

2 Comments »

  • Fuxoft napsal:

    V tom prohlaseni Creative Labs je jasne napsano, ze nemaji problem s tim, ze „opravuje“ jejich drivery, ale s tim, ze jeho drivery umoznuji u nekterych karet funkcnost, kterou oficialne mit nemaji. A to je pro Creative problem. Museji totiz platit napriklad Dolby Laboratories za kazdou svou kartu, ktera umi Dolby. Pokud nejaka karta standardne Dolby neumi, ale diky neoficialnimu softwaru ho najednou umi, tak ma Creative pruser s Dolby Labs. A jenom v tomhle je problem, v nicem jinem.

    P.S: Otazka, jestli je fer delat karty, ktere jsou umyslne softwarove omezeny, je sice zajimava, ale s problemem nesouvisi.

  • Case napsal:

    Ano, já vím, že to tam je napsané. A vím, že se tu míchá několik věcí dohromady. Celý ten problém je příliš rozsáhlý, než aby se dal nějak jednoduše shrnout, je v něm strašná spousta faktorů. Ale ten výsledný efekt se mi prostě ani trochu nelíbí. Mimo jiné i proto, že než jsem upgradoval na X-fi (čehož teď dost lituju – myšleno tedy nejen teď po tomto kroku, ale teď, co mám s tou kartou, respektive s jejími drivery, osobní zkušenosti), tak jsem byl nějakou dobu pro zachování plné funkčnosti odkázán právě na drivery od Daniela_K. A taky proto, že od té doby, co mám X-fi, musím mít v počítači dvě zvukovky, protože Creative přes dva roky aktivně bránila vzniku opensource driveru pro Linux.

    Navíc mám dojem, že to na tom fóru ve skutečnosti probíhalo v trochu jiném duchu, než jak se v tom prohlášení píše – že mu prostě smazali všechny thready, které kdy o těch svých driverech založil, a teprve po nějaké době milostivě prohlásili, že teda jako ty drivery, co nic nového nepřidávají a jen opravují problémy, klidně šířit může, že s tím problém nemají. To je od nich hezké…

    A pak je tu taky třeba ta věc, že některým těm kartám v podstatě jen ve Vistě vrátil vlastnosti, které už měly v XP – nalákat uživatele na nějaké funkce a pak je v novější verzi OS nepodporovat, to je prostě levárna. Ale chápu, že třeba to, že na starých kartách rozchodil velký marketingový tahák pro X-fi, Crystalizer, nebo že zjistil, že jejich slavný OpenAL wrapper ALchemy pro Windows Vista (za který si uživatelé karet starších než X-fi museli platit), který vrací do starších her podporu EAX, by se vlastně dal pouštět na jakékoliv kartě, nejen na produktech Creative, se CL určitě ani trochu nezamlouvalo, protože to jen ukázalo, jaký podraz celé jejich slavné nové karty ve skutečnosti jsou.

    Takže i když chápu, že mají CL k tomuhle kroku v řadě ohledů legitimní důvody, mám obavy, že té levoty je v něm na můj vkus až příliš a opravdu mě to zhnusilo, protože existovala spousta možností, jak celou situaci řešit, a takhle veřejně plivnout na člověka, kterému CL za leccos vděčí, i když třeba neudělal všechno úplně dobře, je podle mě jednou z těch nejhorších. A koneckonců, tohle je jen můj blog, navštěvovaný pár lidmi, ne žádný zpravodajský portál, takže si subjektivněji psaný příspěvek můžu snad dovolit.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com