Catalyst beta 8.49

Dub
18
2008

Jak už jsem se zmínil včera v komentáři k postu o Assassin’s Creed, na netu se objevila betaverze Catalystů, označená jako 8.49 (k nalezení například tady). Není přesně jasné, co jsou zač a kde se vzaly, i když se předpokládá, že budou základem květnových 8.5, nicméně jsou k dispozici pro XP, XP x64 a pro Vistu x64 (ano, 32bitové pro Vistu nejsou). Majitele přinejmenším karet řady Radeon HD 3xxx by ale mohly docela dost zajímat. Jsou totiž nezanedbatelně rychlejší než stávající 8.4 a předešlé a například pod Windows Vista tak posouvají výkon v DX9 režimu velmi blízko stávajícímu výkonu ve Windows XP. Totéž ovšem platí i pro DX10 režim, kde příležitostně framerate z DX9/XP dokonce překonávají – pokud se podíváte na screenshoty ve zmíněném příspěvku o Assassin’s Creed, pak by současné hodnoty fps s těmito beta ovladači byly v DX10 režimu 29fps a 44fps. Krom toho například konečně řeší problém s nefunkčním anisotropním filtrováním v DX10 režimu. Což by byla pro Windows Vista a DX10 obecně skvělá zpráva, nebýt jedné „drobnosti“ – podobným způsobem totiž tyto ovladače navyšují výkon i ve Windows XP (například v NFS: ProStreet v řadě situací o více než 10%), takže se ztráta Windows Vista při porovnání se stejnou verzí driverů v XP v zásadě nezmenšila…:)

Výsledek je ale jasný – zmíněné Catalysty 8.49 jsou zatím vůbec nejvýkonnějšími drivery, které jsem na svém Radeonu 3870 ve Windows XP, XP x64 a ve Vistě x64 zkoušel.

A ještě dodatek ke druhé informaci, kterou jsem v onom komentáři zmínil – server Rage3D uveřejnil test, na základě kterého soudí, že Assassin’s Creed v tichosti podporuje DirectX 10.1. Mohu k tomu poznamenat jediné – nechce se mi zkoušet instalovat a odinstalovávat SP1, abych otestoval, zda budu pozorovat nějaký podobný rychlostní rozdíl, ovšem jednu věc vím naprosto přesně – pokud mám v Assassin’s Creed v XP (a tedy zcela prokazatelně bez možnosti využít DX10.1) zapnutý antialiasing, nevypadá tu u mě okraj obrazovky Animu rozhodně ani trochu jako ten, který je na Rage3D prezentován jako „před SP1“ a „s kartou bez podpory DX10.1“, ale naopak se velice silně podobá tomu, který je k vidění na jejich screenshotu s „DX10.1“. Ve Vistě se vyhlazování v DX9 režimu chová obdobně. Takže se obávám, že minimálně některé závěry toho testu budou mírně nesprávné. Nebo se zmiňovaný problém projevuje jen na 3870X2…

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 18. 4. 2008 v 15:24
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com