Canon 1000D

Čvn
10
2008

Canon dnes oficiálně ohlásil nový fotoaparát Canon 1000D, o kterém se dlouho šuškalo, a který by měl představovat ještě nižší řadu než stávající „tříciferné“ modely (300D, 350D, 400D, 450D), které sice nebyly považovány za střední třídu, nicméně svou výbavou a cenou byly přece jen výše než například „entry level“ zrcadlovky od Nikonu (např. neuvěřitelně levná D40), což mohlo leckoho od jejich koupě odradit a sáhl raději po funkčně ořezanějším, ale nezanedbatelně levnějším Nikonu, nebo po nějaké další alternativě. Vypadá to, že si to Canon konečně uvědomil a chce s tím něco dělat. Přesto je ale zajímavé, že 1000D není oproti 450D nikterak výrazně „ošizený“. Asi nejzásadnější rozdíl je v menším displeji (2.5″ oproti 3″), nižší barevné hloubce snímače (12 bitů, tedy stejně jako 300D-400D, 450D má 14 bitů), 10 megabitům oproti dvanácti u 450D a v pouze sedmibodovém systému autofocusu (tedy stejný počet ostřicích bodů, jako má 300D a 350D), což je navíc dost sporná nevýhoda (celá řada lidí včetně mě stejně používá primárně pouze středový). Ve většině ostatních ohledů jde víceméně o 450D, což tedy zahrnuje i přítomnost live view.

Je samozřejmě otázkou, jakou cenu pro 1000D Canon nasadí – to ostatně bezpochyby rozhodne o tom, jak výhodná nabídka to bude. Pokud se ale Canonu podaří nabídnout dostatečně nízkou cenu, schopnou konkurovat zmíněným levným zrcadlovkám ostatních výrobců a současně i ceně „plnohodnotné“ 450D (osobně bych viděl hranici někde kolem dvanácti tisíc korun), půjde podle mého názoru o jednu z nejvýhodnějších nabídek na poli levných zrcadlovek. České amatérské fotografy by mohlo mimo jiné přilákat i to, že 1000D má, stejně jako 450D, možnost volby českého menu. Navíc by se mohlo jednat o zajímavý „upgrade“ pro nás, stávající majitele 350D, kterým se zamlouvají některé funkce 450D, ale nechce se nám za ně dát nějakých osm až deset tisíc navíc. Osobně můžu říct, že investici tří, čtyř tisíc bych do live view (pro astrofotografii neocenitelný pomocník), přítomnosti RGB histogramu nebo třeba i zdánlivé drobnosti, jakou je zobrazení zvolené ISO citlivosti v hledáčku, velice vážně zvažoval. Uvidíme, jak se s tím Canon popere, ale podle mého názoru má v rukou potenciálně nejzajímavější levnou zrcadlovku za hodně dlouhou dobu. Snad ji nezabije vysoko nasazenou cenou.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 10. 6. 2008 v 18:10
Kategorie: Fotografie,HW, SW a podobná verbež

5 Comments »

  • Jarmom napsal:

    12 890,- Kč s DPH na Megapixel.cz, sice až od srpna, ale měnit by se to nemuselo.

  • Case napsal:

    I pokud se to nezmění, tak je to cena dost k ničemu, už jsem podobnou viděl zmiňovanou jinde a řešil jsem to tam. Třináct tisíc za tělo, se stabilizovaným seťákem za nějakých odhadem patnáct a půl. D40 stojí i s obyčejným seťákem deset, s 1000D vcelku srovnatelná D60 se stabilizovaným seťákem čtrnáct. Jen o dva a něco tisíce víc stojí plnohodnotná 450D. A to jsou všechno navíc aktuální ceny, za ty více než dva měsíce se to dost možná ještě někam pohne. Pokud bude zahajovací cena 1000D skutečně takováhle, tak to Canon silně nezvládl – kdo bude chtít co nejlevnější zrcadlovku, koupí Nikona, kdo bude chtít Canona a/nebo lepší funkce, než nabízí levné Nikony, byl by hloupý, aby si nepřiplatil za 450D (třeba kvůli modernějšímu autofocusu). Po 1000D sáhne minimum lidí.

  • Case napsal:

    Jo a ještě jeden dodatek – upřímně řečeno moc nechápu strategii Canonu dát na trh nový „masový“ foťák na konci srpna. To mi přijde tak trochu padlé na hlavu.

  • Case napsal:

    Teď koukám, že už je pár dní 1000D v prodeji např. na Megapixelu za 11790,- pouze tělo, za 13890,- se stabilizovaným seťákem. No, kdyby ty ceny byly ještě tak o tisícovku nižší, byla by to IMHO dost zajímavá nabídka, která by mohla směle konkurovat D40, takhle je to trochu sporné. Ale alespoň je to pořád vcelku znatelně levnější než 450D.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com