Opera 9.5

Čvn
12
2008

…je tu. Oproti 9.27 se spoustou nových funkcí, rychlejší, lepší, s novým (a IMHO docela hezkým) skinem. Poprvé v historii finálních verzí Opery jsou také k dispozici 64bitové verze (pouze pro *nix systémy, pro Windows ne), které mají oproti jiným 64bitovým browserům tu výhodu, že v nich bez větších problémů fungují 32bitové pluginy (čili například pro funkční flash není potřeba ani 32bitovou Operu, ani laborování s NSwrapperem). Pokud to někoho zajímá, pak v Linuxu jde o build 2042, ve Windows o 10063.

Bohužel ale už teď vím minimálně o jednom bugu, který finální verzi zůstal (pokud nejde o nějakou novou funkci, kterou jsem pouze nepochopil) – projevuje se i tady na tomto blogu nebo třeba na Lopuchu. Pokud napíšete nějaký komentář a odešlete ho, zůstane i po odeslání v „input field“ k editaci text, který jste psali (jinak se ale samozřejmě odešle a komentář se přidá, takže nejde o omezení funkčnosti, spíš jen o trochu nepříjemnou obtíž).

Seznam některých zásadních změn v Opeře 9.5

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 12. 6. 2008 v 11:56
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

16 Comments »

  • CaptainN napsal:

    No hnedle jsem se vrátil ke klasické kůži, wtz.

  • Case napsal:

    Koukám, že jsem fakt asi jeden z mála, komu se ten nový skin líbí.

  • Ghandi napsal:

    CaptainN – sakra ja jsem se zkusil vratit ke klasickemu skinu ale porad to vypada divne :-(

  • Ghandi napsal:

    CaptainN – Tak diky za inspiraci – uz to mam take nastavene postaru.

  • joker napsal:

    Mně se nový skin vzhledově líbí, ale hrozně mě štvaly ty mikrokřížky na zavírání záložek – takže návrat k původnímu.

  • terrence napsal:

    S kazdou novou verzi kontroluji, zda nepribyla moznost nastavit si maximalni poctet otevrenych spojeni pro stahovaci „frontu“. A zase nic… ;)

  • Case napsal:

    joker: Mikrokřížky na zavírání záložek mě neštvou vůbec, protože záložky samozřejmě zavírám myším gestem a tudíž mám zobrazování tlačítek na záložkách vypnuté, aby nezabírala místo.

    terrence: To hledáš marně, protože vývojáři nemají v plánu do Opery přidělávat funkce, které nabízejí klasické downloadery (ostatně ona ani ta fronta v Opeře neexistuje, že).

  • CaptainN napsal:

    Ovšem neuškodilo by, kdy se myší gesta chovala logičtěji. Člověka nepřestává frustrovat, že šikmá čára, jen mírně odchílená od svislé je interpretovaná skoro vždy jako lomená.
    Proč?!

  • Case napsal:

    captainn: Tak jsem to teď zkoušel a i pod úhlem cca 20 stupňů pořád bráno jako svislé (10 případů z deseti), při překročení určité meze náklonu gesto ignorováno. Tak nevím.

  • CaptainN napsal:

    Tak to máš dobré, mně se to chová přesně opačně, buďto ignoruje nebo interpretuje jako lomené gesto. :(

  • Case napsal:

    Možná záleží na driveru myši a/nebo na systému, já to teď zkoušel v Linuxu, později zkusím ve Windows s klasickým ovladačem.

  • Case napsal:

    Tak ne, stejné. Aby mi to vzalo jako lomené, musel jsem udělat vcelku výrazný oblouček.

  • terrence napsal:

    Case: tak to je potom docela skoda, protoze na implentaci je to banalita a spouste lidi (alespon v mem okoli nejsem jediny komu absence fronty vadi) by odpadla nutnost nejaky externi downloader vubec shanet.
    Jeste se zeptam jde o tvuj osobni odhad, nebo vychazis z nejakych oficialnich zdroju? Ve verzi 9 prece pribyla moznost stahovani pres BitTorrent, coz mi prijde jako nesrovnatelne vetsi lezeni do zeli downloaderum (nehlede na nesrovnatelne obtiznejsi implementaci) nez nejaka banalni fronta.

  • Case napsal:

    Vycházím z komentářů vývojářů na oficiálních fórech. Ale kdo ví, třeba nás Opera 10 aka Peregrine překvapí i v tomhle ohledu (já bych se osobně za možnost download fronty v Opeře taky nezlobil, byť mám bezproblémovou náhradu ve Windows i v Linuxu).

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com