O ICQ a Jabberu(.cz) trochu jinak

Říj
08
2008

Před několika dny jsem do Sdílených odkazů narychlo hodil odkaz na jedno z vláken v diskusi na serveru jabbim.cz. Neměl jsem tehdy vůbec čas se o tom rozepisovat, ale rozhodně pro mě šlo o vlákno, které mi odhalilo poměrně zásadní věci. Tak tedy něco k tomu – podotýkám, že to bude delší a z větší části velmi nudné čtení, ale zase v něm ze sebe udělám v jednom místě slušnou lamu, takže to možná stojí za to ;) (i když ve finále je možná za hlupáka někdo jiný…no, ale to ať si posoudí každý sám…)

Ačkoliv jsem s ICQ seknul už před docela dlouhou dobou (letí to) a skutečně se od té doby ani jednou nepřihlásil, teď jsem ICQ krátkodobě potřeboval – podával jsem inzerát, kde byla kromě zadání mailu možnost zadat i ICQ číslo. Chtěl jsem toho využít, zejména proto, že bylo přímo v inzerátu vidět, zda je dotyčný online, a říkal jsem si, že by se mohl najít někdo, komu se nebude chtít psát na mail, ale na ICQ by, pokud by viděl, že jsem online, případně zareagoval.

Pochopitelně padla jako první volba na ICQ transport na jabber.cz – proč pouštět dalšího IM klienta, který umí i ICQ protokol (používám jinak kvůli multiplatformitě Psi, což je výhradně jabber klient), když můžu využít nativní službu. Přihlásil jsem se tedy klasicky k ICQ transportu – všechno v pohodě fungovalo. Jenomže jsem zjistil, že zmíněná signalizace, zda je uživatel online, prostě s transportem nefunguje. Vzpomněl jsem si, že jabber.cz má ještě druhý transport, komfortnější, pro platící uživatele. Už dávno jsem měl v plánu na provoz serveru přispět (dobrou věc rád podpořím), ale až v tu chvíli jsem si uvědomil, že jsem to stále neudělal (a zastyděl se). Inu, zabiju tedy dvě mouchy jednou ranou. Našel jsem si tedy na netu postup, jakým se k němu zaregistrovat – v podstatě si zažádáte prostřednictvím robota o VIP účet, který vám vygeneruje variabilní symbol pro platbu a současně vám přidělí kredit pro VIP účet na 14 dní, takže můžete VIP služby používat rovnou a zaplatit je můžete kdykoliv během těch čtrnácti dní (přičemž oněch 14 dní si zpětně neplatíte). Až potud všechno fajn. Registroval jsem se tedy, požádal robota a dostal VIP účet. Následně jsem postupoval podle návodu na Jabber.cz Wiki, který popisuje, jak má uživatel přejít z JIT (tedy free transportu) na ten VIP. Tehdy jsem si ještě myslel, že je zmíněný skript pro zprovoznění VIP transportu nutný – patrně není, ale to už je teď jedno.

Prvním (a vlastně takřka jediným) krokem je spuštění skriptu, který má převést Vaše kontakty z JIT na VIP. Zadal jsem potřebné údaje (ICQ UIN, ICQ heslo, JID, jabber heslo) a spustil skript. Nejdříve se zdálo, že se nic neděje, ale po delším čekání (cca. minuta) se konečně začalo něco dít – objevila se informace, že byl můj účet autentikován, a posléze začalo (velmi želvím tempem) kopírování kontaktů z JIT do VIP. Každý kontakt přitom hlásil, že ho skript doplňuje, „protože na ICQ serveru se kontakt nenacházel“. Možná mi to mělo být divné, ale jelikož jsem skutečně netušil, co by přesně měl skript hlásit a jak by se měl chovat, nebylo mi to divné. Každopádně po deseti minutách čekání vypršel timeout a já měl smůlu, skript zkrátka nedoběhl. Kopírování mimochodem probíhá opravdu VELMI pomalu, navzdory tomu, že Wiki tvrdí, že to obvykle netrvá příliš dlouho, a rozhodně nemám žádný ohromující počet ICQ kontaktů – odhadem tak třicet, čtyřicet.

Wiki je na tuhle okolnost velice rafinovaně připravena – jasně v ní stojí následující: „Pokud skript nedoběhne do konce (končí slovy Gratuluji. Převod byl úspěšně dokončen) chvilku počkejte a pak stránku obnovte (tím skript opět spustíte se stejnými hesly). Toto bude možná třeba udělat vícekrát…“ Inu, rozhodl jsem se tedy Wiki poslechnout – nakonec, nezbývalo mi nic jiného. A spustil skript znovu. A znovu. A ještě jednou. A pořád totéž. Pak jsem ho zkusil ve Firefoxu. Pak ještě pro jistotu s určitým odporem i v IE (jelikož jsem by shodou okolností zrovna ve Windows) – co kdyby. A pořád nic.

To už ve mně začaly hlodat pochybnosti, zda nedělám něco špatně. Pravda byla, že už jsem se k ICQ nepřipojoval tak dlouho, že jsem si nebyl jistý, zda vůbec zadávám správné heslo, nicméně ve Wiki u popisu skriptu jasně stálo „Pokud se nic neděje, je možné že nemáte zaregistrován Jabbim VIP nebo jste zadali chybně vaše přihlašovací údaje“, což mě trochu uklidňovalo. Já přece rozhodně nemůžu říct, že se nic neděje, skript přece běží a hlásí, že kopíruje, no ne? A stejně, snad by mi nahlásil, že má chybné údaje, ne? Přesto jsem se ale rozhodl zkusit se tedy přihlásit na ICQ pro jistotu přímo prostřednictvím klienta, který podporuje ICQ protokol (Mirandou). A zjistil jsem velice překvapivou věc – skutečně jsem celou dobu zadával špatné heslo a skript se přesto tvářil, že spokojeně pracuje…

Tady by zdánlivě mohlo všechno skončit – já bych byl za blbce, který zadává špatné heslo a diví se, že mu něco nefunguje, a na Jabbim.cz by měli skript s velice bizarním fungováním. Jenže to není všechno.
Když jsem tedy zadal do skriptu ICQ heslo správné, skript se znovu rozeběhl (no, přesnější výraz je v jeho případě asi „rozevlekl“). Jediná změna, ke které jsem se dopracoval, byla ta, že mi to teď u některých kontaktů NEhlásilo, že se na ICQ serveru nenacházejí, jinak se skript choval naprosto shodně. A naprosto shodně nedoběhl do konce. Jako člověk trpělivý jsem se znovu ujistil, že mám tentokrát heslo OPRAVDU správně, a znovu ho zkusil pustit (v souladu s výše zmíněnou radou z Wiki). A opět nedoběhl. To už mě skutečně nebavilo, a proto jsem se zkusil k VIP transportu připojit přímo z klienta, co to udělá. A kupodivu – připojilo mě to. V contact listu jsem neměl žádné kontakty z ICQ, ale což, to by mi až tak nevadilo, beztak jsem to nechtěl na dlouhodobé používání, jen na pár dní. Horší ale bylo, že celá ta anabáze byla zbytečná, protože můj online status zkrátka ani s VIP transportem ICQ síť neviděla (i když jsem na netu našel několik ne zcela jednoznačných zmínek o tom, že by tuhle funkci snad použitý transport podporovat měl). A ze všeho nejhorší bylo, že mě transport po chvíli vykopnul offline. Zkusil jsem se k němu přihlásit znovu…marně. Zkusil jsem ho odebrat a znovu přidat – opět nic.

Pustil jsem Mirandu – a, pokrok, chybová hláška, že jsem se připojil moc rychle a musím počkat asi deset minut a pak to zkusit znova. Ano, to bohužel ICQ občas dělá. Čekám tedy doporučenou dobu, pouštím Mirandu a připojuji se. Vše funguje, takže se z ICQ odpojuji (pro jistotu zcela korektně, tedy nastavním Offline, nikoliv pouhým vypnutím klienta) a čekám dalších zhruba deset minut. Poté znovu registruji VIP transport v Psi – registrace projde, jsem online…a za chvíli mě to zase vykopne pryč. Pro jistotu se zkouším k transportu připojit ještě jednou, opět nezabírá, opět nezabírá ani jeho odebrání a nová registrace, a opět mi následně Miranda hlásí, že mám s připojením počkat deset minut.

Další kolečko už absolvovat nehodlám a snažím se místo toho najít pomoc. S něčím takovým se už přece někdo musel na Jabbim.cz setkat. Dívám se tedy na tamní diskusní fórum a hned mezi nejnovějšími příspěvky nacházím vlákno o icq transportu (viz link výše), kde si uživatel stěžuje, že mu stále padá ICQ transport. A hned zkraje nacházím kromě několika komentářů podobně postižených uživatelů příspěvek samotného pinkyho (hlavní administrátor Jabbim.cz, odkaz vede přímo na daný příspěvek), kde konstatuje, že to je problém sítě ICQ a že to je mimo jiné tím, že se Jabbim.cz rozrůstá a na transport se připojují kreténi (to prosím cituji), kteří se při sebemenším problému připojují na střídačku dvěma klienty a zablokují síť i s jejich transportem. Hmmm. Takže když odhlédnu od poměrně zvláštního chování administrátora serveru ke svým klientům, tak pokud si to dobře vykládám, tak jsem se právě zařadil mezi kretény, protože se mi patrně přesně totéž přihodilo také. Neváhám a čtu dál, všímám si, že je původní příspěvek dost starý, třeba se mezitím něco změnilo. Po dalším pinkyho výpadu na někoho z přispívajících se zvolna ocitám v současnosti. Kdosi se tam pinkyho vcelku slušně ptá, proč, když tak nadává, tedy nenapíše na titulní stránku serveru nějaké varování, upozorňuje ho na to, že svým chováním odrazuje lidi od jabberu jako takového, a konstatuje, že řešení nefunkčního transportu našel na konkurenčním(?) českém jabberovém serveru isgeek.info. Což byla patrně chyba, protože se dočká opět silně arogantní pinkyho reakce, ve které je mu doporučováno, aby se dotyčný naučil jednat s lidmi, kteří mu poskytují služby zdarma (proč, když tito se evidentně chovají mnohem hulvátštěji?), aby si místo buzerování a flákání se zaplatil na jabbim.cz VIP transport (ano, s takovým chováním admina velmi pravděpodobné…), je mu doporučeno používat oficiálního ICQ klienta (?) a současně je z jakéhosi důvodu dost pohrdavě otipován na uživatele Linuxu. Dotyčný poté připouští, že ano, Linux skutečně používá, a zcela logicky dodává, že si nehodlá platit ICQ transport na serveru, kde mu nefunguje ten zdarma (a kdo by se mu divil). Následně se od pinkyho opět dočítám posměšnou poznámku na uživatele Linuxu, poznámku, že má dotyčný hubu plnou keců, poté doporučení, že jde o svobodný software, tak že si má dotyčný software upravit sám, a nakonec přání, aby „přestal kopat do Jabbim“, když je už stejně na jiném serveru, a sarkastický dodatek, ať si to tam užije. Následně se do toho zapojuje ještě jiný uživatel, který v dosti obsáhlém (a IMHO dost ohleduplném) příspěvku podotýká, že právě takovýmhle chováním pinky lidi od jabberu odrazuje, a celou problematiku ICQ transportů dost podrobně rozebírá. Odměnou je mu ovšem pinkyho reakce: „Nech si ty kecy. Na kazdyho stezovatele hnusnej nejsem. Ale aha, ja zapomel, promin. Ty jsi linuxacek, mindracek.“

Po dočtení celého vlákna chvíli na obrazovku zírám s otevřenou pusou, a poté si všechno čtu ještě několikrát, jestli mi někde něco zásadního neuniklo. Bohužel, ne. Pořád vidím vcelku slušně se dotazující uživatele nějakého serveru, a neuvěřitelně hulvátského a arogantního admina, který je (a nejen je) v takřka každé větě uráží. A pořád mi to hlava nebere. Dobře, pinky jistě do Jabbim.cz vkládá spoustu času, a samozřejmě, že je Jabbim.cz primárně zdarma, ale…TAKHLE si pinky chce získat platící klienty? Opravdu? Navíc je zajímavé, že mezi prvním a posledním příspěvkem onoho vlákna uplynuly tři roky, takže asi nemůže být řeč o tom, že by se třeba jednalo o to, že se pinky jeden den špatně vyspal. Ještě zajímavější ale je, že je očividně po českém netu docela „známý“, a že podobné zkušenosti má s pinkym zjevně víc lidí.

Možná to bude velice pozérské, takřka určitě to bude pro druhou stranu jen prázdné gesto, ze kterého si nebude nic dělat (a proč by taky měla), ale já po téhle zkušenosti s Jabbim.cz končím a zcela určitě ho už nebudu nikomu nadále doporučovat. Jakkoliv je jisté, že pinky pro ten server a českou jabberovou komunitu vůbec udělal hodně, nehodlám prostě podporovat činnost člověka, který se svými klienty (a potenciálními zákazníky) jedná takovýmhle způsobem. Evidentně o ně nestojí. Kvůli jejich podivně fungujícímu skriptu ztratím cca. dvě hodiny času (a přitom by stačila jediná poznámka na Wiki o tom, že skript nehlásí chybu, když zadáte špatně heslo, a že dost možná vůbec nedoběhne, ani když ho máte správně – kterou bych tam dost možná třeba pro ostatní i sám dopsal, kdybych dříve nenarazil na pinkyho zvláštní reakce), zjevně jsem kvůli nefunkčnosti tamního ICQ transportu (ať už ji způsobuje cokoliv) a snaze ho nějak rozchodit kretén, a ještě musím číst stupidní poznámky a urážky na adresu Linuxu a jeho uživatelů (a to mám do ortodoxního Linuxáka hodně daleko)… Dost mě mrzí, že se někdo takový stal víceméně tváří českého jabberu. Já teď ale zkrátka zaplatím ono roční předplatné, které jsem si objednal (ne, nemusel bych ho platit, ale zaplatím ho proto, že jsem Jabber.cz nezanedbatelnou dobu využíval a nechci zůstat nic dlužen), a poté budu svoje jabberové připojení řešit nějak jinak. A to jsem si při objednávání VIP navíc říkal, že když už tu platbu budu posílat, že bych mohl na provoz serveru poslat přece jen víc než jen ten minimání jednoroční příspěvek… Děkuji tímto pinkymu za to, že mi otevřel oči. Jistě mu kretén a „linuxáček“, používající jeho server a doporučující ho svým známým, nebude nijak chybět, takže půjde o řešení k oboustranné spokojenosti. A já si alespoň zase zkusím něco nového…

Mimochodem, perlička na závěr – následně se mi při dalších zoufalých pokusech o rozchození onoho skriptu (když už jednou něco rozdělám, obvykle to chci dotáhnout do konce) podařilo přijít o VŠECHNY kontakty přímo na serveru ICQ (ačkoliv v JIT jsem je stále měl…), takže jsem je posléze lovil z jakési starší zálohy Mirandy, což mělo za následek to, že se mi tam vrátili i lidé, které už v contact listu ani nemám, a VŠEM se automaticky rozeslala nová žádost o autorizaci (což vyvolalo několik velmi udivených reakcí a já se všem postiženým alespoň touto cestou omlouvám). Nicméně, tady už hrála s největší pravděpodobností roli čistě moje blbost (nebo nepozornost po několika hodinách zoufalých pokusů a hledání řešení – což je v zásadě totéž) a skript patrně fungoval tak, jak měl. Patrně. Jistě to opravdu říct nemůžu. Ovšem přesto jsem ho k dnešnímu dni (kdy jsem to při psaní tohoto příspěvku znovu zkoušel) ještě neviděl ani jednou doběhnout.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 8. 10. 2008 v 01:08
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Osobní

6 Comments »

  • Trofo napsal:

    Já jsem s ICQ transportem už před nějakou dobou zase sekla a vrátila se k duálnímu připojení v Mirandě. Pořád to nejelo, nebo byli všichni offline.
    Nehledě na to, že stále se z mého gmailu nemůžu spojit s jedním kontaktem na jabber.cz zatímco s jinými bez problému ano.

  • kkl2401 napsal:

    Ja transport ani nikdy nepouzival, prave proto, ze jsem si predem precet nejaka omezeni, co to ma (uz si je vsechna nepamatuju, ale vim, ze mi pripadalo, ze by mi to vadilo), takze furt jedu dualne na simu. Kazdopadne je ale takovyhle pribeh dost smutny. :-(

  • Case napsal:

    Jo, to je… A o ten transport jako takový tu v zásadě až tak moc nejde, samozřejmě, čert ho vem. Jde zkrátka o přístup a o princip. Ale to jistě nemusím ani psát.

  • trevize napsal:

    Taky jsem se nejdřív divil – po přečtení tohoto článku už tedy ne – že se Case opět vrátil „ke křížku“ tedy k ICQ – no nyní alespoň vysvětleno – autorizaci jsem udělal bez otazek bo se toto vyskytlo i u „skalních“ ICQ uživatelů – tam se vůbec děje leccos divného – člověku už to ani nepřipadne :))

  • Case napsal:

    No, občas mě dost štve, že v řadě webových formulářů se s jabberem vůbec nepočítá a zejména v ČR tam často bývá jen kolonka pro ICQ (viz zmíněný inzerát), stejně tak mě mrzí, že si spousta lidí z mého ICQ listu Jabber evidentně pořídit nechce, ale vracet se k ICQ? Ne, rozhodně ne, ani náhodou. Vždyť jak sleduju reakce uživatelů, tak to tam jde od desíti k pěti, nemluvě o přetrvávajících problémech s licencí. Naopak Jabber hodlám podporovat ještě trochu aktivněji. Akorát ne s jabbim.cz ;)

  • Captain N napsal:

    Soda.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com