Český slovník v OpenOffice 3.0

Říj
14
2008

Minulý týden v tichosti vyšla nová verze OpenOffice (která mimo jiné už například nativně podporuje formáty MS Office 2007, tedy DOCX a podobně). Pokud si ji nainstalujete (nebo vám ji na Linuxu nainstaluje v rámci updatu distribuce), zjistíte, že jste přišli o český slovník pro kontrolu pravopisu. Vrátit ho ale naštěstí není tak těžké.

Stačí v menu zvolit Tools a potom Extension Manager. Tady je třeba kliknout na „Get more extensions here…“, čímž se vám otevře browser a dostanete se na stránku s doplňky pro OOo 3.0. Tam je k nalezení i český slovník. Ten je třeba stáhnout někam na disk. Poté se znovu přepnete do Extension Manageru, kliknete na Add a vyberete právě stažený slovník. A to je v podstatě všechno. Nic těžkého, ale je to trochu matoucí tím, že se to zcela liší od dřívějšího postupu.

BTW, pokud někdo máte OOo česky a mohli byste mi říct, jak je to v češtině, abych to do textu doplnil, byl bych jedině rád. Mně tu české rozhraní z nějakého důvodu v OOo zapnout prostě nejde a nechce se mi s tím laborovat kdovíjak dlouho jen kvůli tomu, abych to sem mohl napsat i česky, a pak se zase přepínat zpátky.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 14. 10. 2008 v 02:00
Kategorie: HW, SW a podobná verbež

2 Comments »

  • kkl2401 napsal:

    Já teda odpověď na vyřčenou otázku nemám, ale řekl bych jinou věc – standardní anglický build OOo (teď myšleno ten pro Windows) nikdy český slovník pravopisu (ani slovník pro dělení slov) neobsahoval, takže nelze říct, že člověk o něco přišel – nikdy to tam nebylo. Stejně tak do archlinuxového balíčku bylo potřeba doinstalovávat balíček obsahující slovník s pravopisem (a dělením slov).
    Český build pro Windows slovník obsahoval, předpokládám, že tomu bude tak i ve verzi 3 (ale nezkoušel jsem). Mimochodem především na Windows je zajímavou alternativou Go-oo (http://go-oo.org/), tenhle build obsahuje český slovník i v anglické verzi.

  • Case napsal:

    Jasně, neměl ho, ale pokud sis ho tam doinstaloval a upgraduješ na 3.0, tak o něj „přijdeš“ – takhle to bylo myšleno.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com