Opera 10 alpha

Pro
04
2008

A jen krátce po dopsání předchozího příspěvku další zásadní zpráva:

Byla uvolněna první alphaverze Opery 10 aka Peregrin.

Změn je samozřejmě celá řada. Mezi ty nejvýznamnější patří nové renderovací jádro (údajně znatelně rychlejší – uživatelé hlásí výrazné zlepšení rychlosti Google aplikací – které navíc projde Acid3 testem), konečně funkční autoupdate, zabudovaný spelling checker, rozsáhlé změny mailového klienta včetně podpory rich textu a v linuxové verzi zlepšení podpory widgetů.

Bohužel, právě zmíněná linuxová verze je alespoň prozatím k dispozici pouze ve 32bitové variantě, což je dost nepříjemný krok zpátky a komplikace (zejména teď, kdy už je k dispozici i 64bitový Flash). Pro mě to například znamená to, že opera používá v dialozích odporný základní vzhled (protože neumí pracovat s 64bitovým Qt4 stylem) a v Qt4 verzi mi nefunguje správně čeština (vzpomínám si, že jsem to kdysi při testování 32bitové Qt4 verze vyřešil, ale bohužel už si nepamatuju jak). To samozřejmě nadšení z nové Opery trochu kazí, ale věřím, že na 64bitovou verzi nebudeme muset dlouho čekat, že jde jen o nějakou momentální komplikaci. A snad konečně bude v 64bitech i Qt4 varianta (ostatně, přemýšlím o tom, zda právě ta není důvodem tohoto zdržení).

Každopádně, pokud budete Operu 10 zkoušet, rozhodně nezapomínejte na to, že jde o čerstvou testovací verzi, zálohujte si starý profil a ideálně si raději nechte založit zcela nový (valná většina problémů s Operou je způsobena tím, že si uživatelé „táhnou“ s sebou starý profil přes několik verzí Opery).

Update 5.12. – Už jsou k dispozici i 64bitové buildy. Bohužel stále pouze Qt3, ale lepší než nic.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 4. 12. 2008 v 15:20
Kategorie: HW, SW a podobná verbež Tagy:

4 Comments »

  • Captain N napsal:

    no jo :) (si má ten profil uzpůsobit)

  • kkl2401 napsal:

    Technicka – jak jsem uz zminoval na Okounu, osobne si myslim, ze Opera jeste Acid3 testem neprochazi (jinak by to v tom changelogu formulovali presneji), soucasti testu je i plynulost animaci, s niz zatim mely prohlizece velke problemy (jeste jsem nemel prilezitost si to sam v te desitce otestovat, jak moc to plynule je, nebo neni).

  • Case napsal:

    No plynulé to rozhodně není.

  • captainn napsal:

    Tohle jsem asi nechtěl vědět. (tedy že se testuje i plynulost animace, to si prosadil mrkvosoft nebo kdo)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com