Jak najít zapomenutou adresu (+ přebarvený Okoun)

Led
09
2009

Pokud jste jako já, pak neustále někde ztrácíte adresy příbuzných a známých, přestože jste si zcela jisti, že jste si je zapsali na zcela spolehlivé a snadno zapamatovatelné místo (reálné či elektronické). S tím samozřejmě souvisí, že je vám posléze vcelku trapné se dotyčných neustále ptát (a někdy to ani nejde, pokud je třeba chcete překvapit a není nikdo, koho byste se zeptali). Před pár dny jsem byl v podobné situaci a objevil jsem docela zajímavé řešení. Předpokládá ovšem, že jste schopni dům, ve kterém dotyčná osoba bydlí, najít na mapě.
Na netu jsou totiž už nějakou dobu k dispozici záznamy katastru nemovitostí. Nefungují sice zrovna zázračně, ale použitelné to určitě je.
Nejprve vás zajímá sekce Mapa, konkrétně Přehledová mapa ČR. Tady si velice snadno zazoomujete až na detail místa, kde dotyčný bydlí. Mapy se postupně, jak zoomujete, střídají, až při největším přiblížení se přepne na skutečnou katastrální mapu. Ta je sice trochu nepřehledná, ale pomocí zatržítka „ortofotomapa“ je ji možné zobrazit jako overlay přes letecké snímky dané oblasti a tak se v případě potřeby zorientovat. Nicméně výsledkem vašeho snažení by mělo být číslo parcely. Teď nastává ta trochu matoucnější část – najít parcelu v registru. K tomu je třeba z hlavní stránky kliknout na položku „Parcela“ v sekci „Informace z KN“. Tady je následně potřeba zadat správně katastrální území – není vždy tak docela očividné, jaké to má přesně být – například se liší výsledky pro katastrální území Kladno a katastrální území Kročehlavy (kladenská čtvrt). Stejně tak je asi pro nezasvěceného trochu matoucí následující požadavek, a totiž zadání, zda jde o položku z katastru nemovitostí nebo zjednodušené evidence. Nejjednodušší asi je to zkrátka postupně vyzkoušet – přinejmenším podle ulice (kterou pochopitelně znáte, jinak byste nenašli onu parcelu) se dá na výsledku poznat, jestli je správný nebo ne – pokud ne, pak zkrátka zkusíte jinou kombinaci. Tak či onak se dá poměrně rychle dobrat k číslu popisnému dotyčného domu – v případě, že je hledaná osoba přímo majitelem, je to samozřejmě jednoduché, protože uvidíte přímo i její jméno (platí i pro paneláky s byty v soukromém vlastnictví), ale i u družstevních a státních bytů či budov bezpochyby poznáte, zda jste se dobrali požadovaného výsledku. Já to v posledních dnech zkoušel několikrát, jak naostro, tak ze zvědavosti, a nikdy mi vyhledání správné adresy netrvalo déle než pár minut. Je to sice trochu bizarní způsob, jak zjistit adresu někoho, koho znáte, ale funguje, tak co.

A pak jedna zcela nesouvisející informace – před pár dny byla do ostrého provozu uvedena nová verze diskusního serveru Okoun. Jelikož je ale nejen neodladěná, ale i její vzhled je pro řadu z nás přinejmenším krokem zpět, rozjeli jsme na Okounu klub Skinování Okouna, kde se kolektivně snažíme poskytovat jak „starý“ kabát na nového Okouna, tak i přizpůsobovat se některým méně vítaným změnám jeho vzhledu. Takže pokud se vám nový Okoun svým vzhledem nelíbí, o klubu jste nevěděli a máte nějaký normální browser (= Operu, Firefox nebo Safari – v IE7 lze tyto „skiny“ používat jen velice problematicky, byť nemožné to není), možná tam najdete řešení, nebo vám ho někdo pomůže najít. Mimochodem – v IE6 nový Okoun navzdory skutečnosti jeho uvedení do ostrého provozu nejde používat. Vůbec. Ani s žádným skinem. Ale lze alespoň prozatím přejít na starou verzi.

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 9. 1. 2009 v 02:21
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Návody,Osobní

6 Comments »

  • Johny_G napsal:

    Koukal jsem na ten Okoun, a je to pěkná práce :-). Jen mě napadlo – nevím, kdo spravuje ten server, ale zkusili jste se s ním domluvit na nativní podpoře vlastních stylů? Je to absolutně primitivní k naprogramování, a každý uživatel by si jen ve svém profilu zvolil cestu k CSS (pak samozřejmě záleží na implementaci, zda by se definoval celý styl, nebo pouze rozdíly oproti systémovému).

    Osobně je mi to jedno, na Okoun nepřispívám, ale připadá mi podivné, že jsou uživatelé nuceni používat uživatelské CSS, když už podobnou aktivitu vyvíjí.

  • Case napsal:

    Provozovatel Okounu ten klub sleduje a přispívá do něj a PRÝ má v plánu v budoucnu alternativní skiny podporovat. Ale ono je to takové trochu komplikovanější. Prostě to na Okounu funguje zhruba tak, jako kdyby na Lopuchu nebyl Bouchi, který se přece jen dost ohlíží na přání uživatelů, a nechala se jeho podoba a funkčnost na starosti čistě Petrovi.

  • captainn napsal:

    No možná ani to není úplně přesné, s velkou pravděpodobností by Petr na podobné koniny neměl čas.

  • Case napsal:

    No pravda, s designem by neblbnul zcela určitě. Ale jinak ta příměra víceméně sedí, byť je možná zjevná jen zasvěceným.

  • captainn napsal:

    Ta část s neohlížením se asi ano.

  • TheMole napsal:

    Zdravím, existuje ještě jednodušší postup, jak se k číslu popisnému dobrat.
    Když „nazoomujete“ ortofotomapu na co nejzřetelnější rozlišení (doporučuji 1:1000, dál už je ortofoto příliš rozostřené), stačí dole zatrhnout „def.body budov“. Na vámi vybrané budově se objeví červené číslo popisné. Když dole zatrhnete čtvrtou ikonu zleva (symbol pro „informace“) a kliknete na červené číslo v mapě, vyskočí vám katastrální údaje k budově. Prosté, milý Watsone.

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com