Z Google account na Google Apps

Úno
21
2009

Jeden z příspěvků, které se už dlouho chystám napsat, ale stále jsem se k tomu nějak nemohl dostat. Tak tedy napravuji „dluh“.

Před časem jsem v rámci zprovoznění vlastní domény samozřejmě chtěl provozovat i mail – když už mám vlastní doménu, tak proč nesmyslně používat mail na nějakém freemailu. Původně jsem si zprovoznil vlastní malý mailserver, protože mi přišla sympatická varianta, kdy mám všechno u sebe, nastavuji si to podle sebe a nikdo jiný se k tomu (v ideálním případě…) nedostane a rozhodně mi do toho nebude mluvit. Pak jsem ale tohle rozhodnutí přehodnotil a rozhodl se raději využít služby Google Apps, která umožňuje na vaší vlastní doméně provozovat celou řadu aplikací od Google, samozřejmě v první řadě Gmail. Pokud to někoho zajímá, tak mě zviklaly dvě věci – jistota, že takřka nemůže dojít k tomu, aby mi mail někdy vypadl (přece jen to má Google zajištěné po hardwarové stránce lépe než já s miniaturním domácím serverem z přebytečných komponent), a pak také možnost bez sebemenšího snažení přistupovat k mailúm starým i novým prostřednictvím mobilní aplikace naprosto odkudkoliv. Zprovoznění Google Apps je minimální problém, to řešit nebudu. Výsledkem je Google Apps mail např. case@mojedomena.cz. Poté ale nastane jistá potíž – najednou máte účet s vlastní emailovou adresou, se kterým můžete provozovat řadu služeb od Google, ale velice pravděpodobně máte ještě původní Google account (např. foobar@gmail.com), který jste používali do té doby a na kterém třeba provozujete Picasa Web Albums, historii vyhledávání a další věci, o které nechcete přijít. Současně se ale nechcete neustále přehlašovat sem tam z jednoho účtu na druhý. A Google Apps bohužel nenabízejí žádnou možnost, jak tyhle dva účty sloučit v jeden nový.
Ptal jsem se na řešení na řadě míst, zkoušel jsem na netu vyhledávat všemožné související věci, ale nepochodil jsem. Až teprve po několika dnech velice usilovného pátrání se mi patrně podařilo zadat vyhledávání tu správnou kombinaci klíčových slov, a objevil jsem tenhle rok starý blogpost, který se víceméně právě tím zabývá. Řešení problému není sice zrovna elegantní a stále si myslím, že by Google Apps možnost sloučení starého a nového účtu mohly nabízet, ale funguje, a to je důležité. V zásadě jde o jedinou věc – ve svém starém účtu, který pravděpodobně máte svázaný i s Gmail účtem, prostřednictvím kterého se k němu i přihlašujete, prostě zrušte pro účet foobar@gmail.com aktivaci Gmailu. To lze velice snadno udělat v nastavení účtu. Je třeba zdůraznit, že po zrušení Gmailu pro daný účet pochopitelně přijdete o maily, které jste v daném Gmail účtu měli, takže chcete-li je zachovat, pak si je nejdříve nějakým způsobem zazálohujte či přepošlete do onoho nového Google Apps mailboxu. V případě zrušení Gmailu pro daný Google account nicméně máte ještě zhruba dva dny, během kterých můžete Gmail bez ztráty dat reaktivovat (později už ne).
Deaktivací Gmailu pro účet foobar@gmail.com se zruší jeho vazba na tuto Gmail adresu. Poté musíte nastavit nový primární email pro daný účet – a tím se stane právě váš nový mail na vaší doméně, zprostředkovávaný Google Apps, tedy case@mojedomena.cz. Tím se změní vaše přihlašovací jméno k původnímu Google account – pokud jste se tedy například do historie vyhledávání nebo do Picasa Web Albums do té doby přihlašovali jako foobar@gmail.com, od téhle chvíle se musíte přihlašovat jako case@mojedomena.cz. Pozor, heslo se nezměnilo, takže nemusí souhlasit s heslem, které máte nastavené pro tento účet v Google Apps – to proto, že jde fyzicky stále o dva ODDĚLENÉ A RŮZNÉ účty, nikoliv o jeden společný. Pochopitelně vřele doporučuji si na obou nastavit heslo stejné, jinak se v tom za chvíli ztratíte a celá akce bude postrádat valný smysl.
Co se týče například zmíněných Picasa Web Albums, která používají část uživatelského jména jako součást adresy pro galerii, není se třeba obávat – pokud v minulosti přistupovali návštěvníci k vašim galeriím na adrese http://picasaweb.google.com/foobar, nic se po této „konverzi“ účtů nemění – tohle URL platí dál, navzdory vašemu jinému uživatelskému jménu. Co se dalších služeb týče, vznikají jisté menší problémy v případě služeb, které jsou dostupné jak pod klasickým Google účtem, tak pod účtem pro Google Apps, ale většinou se dají poměrně snadno vyřešit (nejlepší řešení je samozřejmě data z daných služeb pod Google Account migrovat do Google Apps a onu službu následně v rámci vašeho klasického Google account vypnout).

Když to po sobě čtu, nejsem si jistý, jak srozumitelné to je. Doufám ale, že po několika přečteních to snad pochopí každý, kdo by takovou akci potřeboval realizovat. Anglicky mluvícím samozřejmě patrně pomůže už zmíněný původní blogpost, kde se v zásadě nepíše nic moc jiného, než co jsem tu právě napsal. Faktem je, že uvedený postup je v praxi snazší a pochopitelnější, než jak působí, když se ho pokoušíte popsat. A pokud by něco ani tak nebylo jasné, zkuste se zeptat – pokud to bude v mých silách, vynasnažím se pomoci.

2 lidem se článek líbí.

Napsal(a) dne 21. 2. 2009 v 02:08
Kategorie: HW, SW a podobná verbež,Návody,Osobní

Žádné komentáře »

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com