Perfekcionismus

Bře
09
2009

Mám neblahý dojem, že žijeme ve zvláštní době. Pokud chcete po druhých jen to málo, co vám přijde naprosto samozřejmé – aby věci, do kterých se pouštějí, dělali svědomitě a nehodnotili svoje výsledky měřítkem ve stylu „ostatní to dělají taky tak, tak co“, ale naopak spíše „dělám to opravdu tak dobře, jak jen jsem schopen?“ (popř. „mám vůbec na to to dělat?“) – budete v lepším případě označováni za hnidopicha či perfekcionistu, v horším se vám budou posmívat či vás dokonce urážet.

Kdy sakra došlo k tomuhle posunu k oslavě a kultu neumětelství a průměrnosti? Denně kolem sebe i v médiích vídám spousty naprosto nezajímavých a v lepším případě průměrných lidí – v horším případě pak skutečně totálních neumětelů – kteří jsou zástupy nadšenců opěvováni jako mistři svého oboru, zatímco o těch skutečně dobrých skoro nikdo neví, případně jsou taktéž cílem posměšků. Opravdu chcete v takovém světě žít? Já rozhodně ne, jenže nějak nemám na vybranou.

Nebo je to pořád stejné, jako to vždycky bylo a bude, a problém je skutečně někde ve mně?

Buďte první, komu se článek líbí.

Napsal(a) dne 9. 3. 2009 v 21:57
Kategorie: Jiné hlubokomyslnosti a plky,Osobní

50 Comments »

  • pipboy napsal:

    lidi jsou liny a nevdecny stvoreni, kterym je vetsina veci relativne ukradena, dokud vysledkem je jejich spokojenost.
    To je proste fakt. Kdyz chce clovek neco udelat co nejlepsi, dela to proto, ze chce nekomu neco dokazat, nebo pod tihou okolnosti (v nasem pripade by to byl asi konkurencni boj/pozadavky zakazniku), urcite ne proto, ze muze. Obchodni cestujici a mravenci.

  • Case napsal:

    A co třeba chtít něco dokázat především sám sobě? To vidím jako hlavní motivaci jakéhokoliv počínání. Ale to už se asi moc nenosí, chápu. Produkovat tuny průměrného balastu je pohodlnější a výhodnější a lidi budou jásat i tak, tak co…

  • pipboy napsal:

    Teda, ja delam veci proto, ze me bavi, nebo proto, ze je potrebuju udelat. Snad to tak v zasade ma vetsina lidi… Seberealizace je dulezita, ale rvat ji do veskereho pocinani mi zni predevsim jako dobry recept na vrasky.

    Btw fixni pozadi a alfakanal… ty nemas moc rad firefox, co? :)

  • Case napsal:

    A ty nechceš věci, co tě baví nebo je potřebuješ udělat, dělat současně co nejlíp? Protože prostě chci mít čisté svědomí, že jsem do toho dal maximum, co jsem do toho za daných podmínek dát mohl, ne že mávnu rukou s vědomím „ale, však ono to stačí, stejně to nikdo nepozná/neocení, tak co bych se snažil“… Mě nikdy nenapadlo, že by to bylo buď anebo…

    Ne, nemám. Jen je to menší zlo než IE.

  • pipboy napsal:

    U tech co potrebuju udelat mi bohate staci kdyz je udelam, protoze to jsou vesmes veci ktery v prvni rade jako takovy delat ani nechci. Pokud me bavi, tak do toho nejakou snahu samozrejme davam, ale ne na ukor te zabavnosti, to by pak jaksi postradalo smysl, ze.

  • Ghandi napsal:

    Já si nemyslím, že tady nějaký posun byl. Mám za to, že lidi byli, jsou a asi i budou pořád stejní. Málokoho baví jeho práce a tak ji dělá dobře jen když je k tomu motivován nějakým vnějším podnětem (finanční odměna za precizní práci, nebo naopak nějaký trest za odfláknutou).
    Málokdo má v sobe vnitřní motivaci, dělat věci nejlépe jak jdou.

  • Captain N napsal:

    IMHO je ten „posun“ dán šíří masové produkce. Nárůst se děje v podstatě jen v tom pásmu šedého průměru…

  • Case napsal:

    pipboy: Snaha na úkor zábavnosti? Proč mám pořád dojem, že o vynaložení snahy mluvíš jako o něčem, co se s tím vším ostatním vylučuje? Jako třeba že buď tě to může bavit, nebo se můžeš snažit, obojí současně nikoliv?

    captainn: Ano, víceméně mám dojem, že je to jeden z projevů konzumní společnosti. Lidi chtějí všeho hodně s co nejmenším úsilím. Na kvalitě nesejde, hlavně ať je toho co nejvíc. A pak mají následkem toho takhle pokřivená měřítka – proč se snažit odvádět co nejlepší práci, když můžeme být „úspěšní“ (a dokonce často úspěšnější) i se šuntem :(

  • pipboy napsal:

    No jak pravil Ghandi, malokdo ma tu motivaci. Snaha o perfekci a zabava se nevylucuji, ale lidi jsou obvykle spokojeni s vysledkem obvkyle uz tam, kde se da dilo povazovat za hotove a dobre. Pro pocit vlastni spokojenosti imho bohate staci, kdyz si clovek muze rict, ze udelal neco lip, nez jak to vetisna lidi dela. (Treba i to, ze to vetsina nedela vubec.) Postupovat v praci za tyhle hranice… me treba bohate staci ze vim, ze bych mohl :)

    Taky, lidi maji na praci dulezitejsi veci – domacnost, rodinu, praci, nejake to udrzovani socialnich vazeb… coz je vsechno psychicky i casove dost vytezujici uz na te zakladni urovni toho ze to udelat musi. Vetsina je rada kdyz ma na vlastni konicky cas, natoz aby se v nich snazila dosahnout nejake dokonalosti.

  • Captain N napsal:

    A to je obrovský problém.

  • pipboy napsal:

    jo a jeste neco – oslava a kult neumětelství a průměrnosti. Blbost. Pokud nekdo neco oslavuje, dela to s vedomim ze je to dobre. Pokud ty to vidis jinak, znamena to bud jiny nazor, nebo lepsi prehled.
    A pokud chces na tu otazku odpoved, s postupem modernich technologii se verejny nazor ktery vnimas sestava z vetsiho poctu lidi a cim vic lidi, tim vic ten nazor sklouzava do prumernosti, sic je chapany jako dobry. Imho.

  • Case napsal:

    „me treba bohate staci ze vim, ze bych mohl “

    Co na to říct?

    „Taky, lidi maji na praci dulezitejsi veci – domacnost, rodinu, praci, nejake to udrzovani socialnich vazeb… coz je vsechno psychicky i casove dost vytezujici uz na te zakladni urovni toho ze to udelat musi. Vetsina je rada kdyz ma na vlastni konicky cas, natoz aby se v nich snazila dosahnout nejake dokonalosti.“

    Sorry, ale to jsou akorát alibistický kecy, nic víc. Snažit se něco dělat pořádně neznamená nezbytně nutně věnovat tomu víc času, to je jeden z nejrozšířenějších bludů. Nemluvě o tom, že to najednou stáčíš na koníčky, přestože se doteď mluvilo primárně o profesní zodpovědnosti. A pokud budeme dál mluvit o profesi a ne o koníčku, tak je argumentace nedostatkem času úplně zcestná. Pokud nemáš dost času na to dělat svou práci zodpovědně a pořádně, tak buď máš špatné povolání, na které prostě nestačíš, nebo jsi neschopný, nebo máš špatného šéfa. Všechny tyhle eventuality mají řešení.

    Ale i když zůstaneme u těch koníčků – jaký je smysl nějakého koníčku, když mi naprosto chybí jakákoliv motivace se v něm nějak rozvíjet? Obzvlášť v případě, že „vím, že bych mohl“? Zabít čas? Proč ho pak raději nevěnovat na něco smysluplnějšího, když ho, jak tvrdíš, je tak hrozně málo? Pokud teda nemluvíme o nějakých totálně pasivních „koníčcích“, jako je třeba koukání na televizi nebo opíjení se s kamarádama, tam je asi dost těžké hledat nějaký smysl.

    „Oslava a kult neumětelství a průměrnosti. Blbost. Pokud nekdo neco oslavuje, dela to s vedomim ze je to dobre.“

    To se ovšem ani v nejmenším nevylučuje, bohužel. Že mají lidi tak omezený rozhled, že už ani nepoznají fušera, je naopak jen smutným průvodním jevem toho všeho.

  • pipboy napsal:

    Uz nekolikrat se mi tu vybavily pismenka ocs, jestli nejak sdilis jeho nazory, tak to pls rekni rovnou :)

  • Case napsal:

    Některé názory s ním rozhodně sdílím, ano. To je vše?

  • pipboy napsal:

    Asi jo, najednou se to tu zda takove az moc marne :)

  • captainn napsal:

    Hele, JVJr vám nestačil?!

  • Case napsal:

    pibpoy: Tak se měj.

    captainn: Ty jsi až příliš zaujatý.

  • Konzumák napsal:

    S nadsázkou se na to podívej třeba takhle: Ano problém je v tobě!

    1. Kult neumětelství a průměrnosti tu není. Je to pravděpodobně jen vmanipulovaný pohled na věci kolem sebe. Necháváš se ovlivnit medii a hodnotíš převážně svět tak jak ti ho média podávají.

    2. Ano 95% lidí chce v takovém světě žít. Ano 95% lidí chce mít hlavně svůj klidný život. Bohužel život se nedá žít průměrně. Každý má naprosto jedinečný a neprůměrný život.

    3. Asi 4% se bojí, že budou průměrní a tak se snaží něco ve svém životě změnit. Bohužel výsledkem je, že nakrátko zazáří jako hvězdy a zbytek života jsou zase jen průměrní. Tady to znova naráží na tvou teorii kultu průměrnosti. Na jednu stranu se může zdát, že ji potvrzují, ale na druhou stranu ji zároveň i popírám.

    4. Jen jedno procento to ve svém životě (nebo i po něm) někam dotáhne. A tito lidé jsou tak výjimeční, že hlavně touží po tom být průměrní. A pokud se jim to daří pak je, jasný že to vidíš, tak jak to vidíš (viz bod 1.).

    Není tedy důležité, zda jste průměrní, důležité je, jestli žijete svůj život na 100%.

  • Case napsal:

    Hezká teorie, bohužel už první bod je dost mimo mísu, například z toho důvodu, že to, čemu se říká média, prakticky vůbec nesleduju. Nemluvě o tom, že pokud by na mě skutečně nějaká média měla vliv, pak by měla mít logicky přesně opačný, než jaký předpokládáš.

    A pokud tu není kult neumětelství, proč jsou na mnoha pozicích v naší společnosti protežování a opěvování zoufalí fušeři?

    BTW, když už jsme u proklamování takových těch klasických „sluníčkových“ sloganů, co znamená „žít život na sto procent“? Mně osobně například nepřijde, že třeba takový pipboy, který otevřeně přiznává, že mu „bohatě stačí, že ví, že by mohl odvádět lepší práci“, žije na sto procent.

  • r0b0t napsal:

    90% všeho je šmejd

    Teď už se jen stačí zamyslet nad tím, proč to vypadá, že je toho šmejdu ještě o devět procent víc.

  • Konzumák napsal:

    Podle tvých „článků“ jsem udělal (možná i mylný předpoklad), že sleduješ media poměrně bedlivě. Ale dobrá. Pokud tedy nesleduješ média, jak můžeš vědět že „na mnoha pozicích v naší společnosti protežování a opěvování zoufalí fušeři“?

    K této větě se vrátím ještě jednou. Kde přesně jsou podle tebe fušeři? Pojď se bavit o konkrétních lidech na konkrétních místech.

    Add “sluníčkový slogan” poprvé
    Co znamená žít život na sto procent? To znamená dělat to tak, abych byl s tím spokojen a nemusel se za to stydět. To že tobě nepřijde život pipboye jako život na 100% ještě nezanamená, že z jeho pohledu tomu je stejně.

    Add “sluníčkový slogan” podruhé
    Ano máš pravdu, je to vysvícený až do nebe. Závěr měl být asi jiný. Měla to být jakási slovní parodie mezi uvedenými procenty lidí a jakýmsi polovičatým žití uvedených lidí. Beru zpět. Nepovedlo se.

  • Case napsal:

    Média nejsou jediným způsobem, jak vnímat svět okolo. Existují třeba i osobní zkušenosti, pozorování a podobně.

    A ne, je mi líto, nehodlám se bavit konkrétně. Už třeba proto, že v tom nevidím pražádný přínos pro podstatu téhle diskuse – je úplně jedno, jestli zazní konkrétní příklad nebo ne. Já vím, proč jsem to psal a na koho jsem při psaní toho příspěvku myslel, ale pointa samotná na tom vůbec nestojí. Ostatně tuhle debatu jsem koneckonců ani nechtěl vyvolat, minimálně ne s lidmi, které vůbec neznám a tudíž mi jejich názory k téhle věci v zásadě nic nedávají. Můžu si je poslechnout, můžu s nimi případně polemizovat, když mám náladu, ale to je asi tak všechno, co z toho mám (protože dotyčné prostě neznám a nevím o nich vůbec nic, tudíž jejich názory na něco takového nemůžu uplatnit v nějakém kontextu). Takže to nejlepší, co z toho může vzejít, je leda ono klasického „wait, somebody’s wrong on the internet“. Budiž mi to ponaučením pro příště, abych se podle toho zařídil.

  • Konzumák napsal:

    OK, stahuji svého průměrného Konzumáka z bitvy. A sorry za reakci.

  • Case napsal:

    Omlouvat se za reakci na veřejně dostupný a komentovatelný příspěvek určitě nedává pražádný smysl. Pokud je existence takového komentáře něčí chybou, pak leda autora příspěvku samotného.

  • Konzumák napsal:

    Na druhou stranu už z první reakce jsem měl pochopit, že tady nejde o výzvuk bitce. Nechal jsem se prostě unést. Proto omluva za reakci.

  • kkl2401 napsal:

    Ja si spis myslim, ze je to proste dano tim, ze mnozstvi prumernych lidi je tak nejak konstantni, pouze se za posledni roky prudce zvedly prilezitosti tech prumernych lidi se nejak zviditelnovat, procez to vypada markantnejsi.

    Ale ano, v podstate tez jsem prakticky kazdou chvili nekdy z vetsi legrace, nekdy s mene humoru oznacovan za perfekcionistu, puntickare, detailistu nebo potizistu. Smiril jsem se s tim, presneji receno zacal to povazovat za svoji prednost, kterou se muzu i dobre „prodat“. :-)

  • Case napsal:

    kkl2401: Jo, to je zajímavá myšlenka, na které asi (bohužel) něco bude. I když pořád asi nevysvětluje situace, kdy mají lidi na výběr ze dvou „možností“ – buď schopného a poctivého pracanta, nebo neschopného frajerského fušera – si dle mých zkušeností a pozorování ve většině případů vyberou za „vzor“ právě toho neschopného.

    (Mimochodem, pokud by měl někdo z tohohle příspěvku a komentářů dojem, že si tím snažím léčit nějaké osobní mindráky a že tu třeba nenápadně mluvím o nějaké křivdě, která se mi stala, a proto to ani nechci řešit konkrétně, tak bych ho rád ujistil, že o nic podobného tu opravdu ani v nejmenším nejde. To jen pro jistotu.)

    A co se toho perfekcionismu týče, tak já s tím označením nemám nejmenší problém, naopak, stejně jako ty to v leckterém kontextu považuju spíš za klad – ale, jak jsem psal původně, nechápu, proč je tak s posměšným nádechem označován někdo, kdo chce po druhých jen takovou naprostou základní samozřejmost, jako aby jim záleželo na práci, kterou dělají, a aby ji dělali „naplno“ a měli zájem se někam posouvat, ne jen přešlapovat na místě…

  • Ghandi napsal:

    Nejde mi to na rozum. Pokud vim, ze v jedne restauraci mi prinesli jidlo studene a jeste se ke mne chovali jako k hadru na podlahu a ve druhe restauraci to bylo vse ok tak preci do te prvni nepujdu.

    Nenapada me proc by jakykoliv soudny clovek daval prednost slendrianu pred kvalitou. To by pak opravdu musel existovat zminovany kult neumetelstvi a prumernosti, cemuz ja proste nemuzu verit. Kazdy preci chce ziskat maximum nejlepe s vynalozenim minimalnich nakladu a takovy kult se stavi primo proti tomuhle zakladnimu instinktu.

  • Captain N napsal:

    V takhle postavené úvaze máš pochopitelně pravdu. Ale představ si to jinak kvantifikované. Jíst musí všichni, dobrých restaurací je pomálu. V podstatě můžeš dělat kolečko mezi těmi méně špatnými…

  • Case napsal:

    Ghandi: Když pominu to, co zmiňuje captainn, což je jistě pravda, tak je tu třeba taky skutečnost, že celá řada lidí radši bude tolerovat to studené jídlo a protivný personál, jen proto, že v jiné restauraci by museli za to jídlo dát o dvacet korun víc. Nechci naznačovat, že to souvisí s tím, co jsem psal, já měl původně na mysli situaci, kdy jsou dotyčné dvě možnosti na první pohled skutečně stejně „výhodné“, co se třeba „finanční“ stránky týče, ale v takhle položeném příkladu to jistě je zkrátka taky jeden z faktorů.

    Ale s jídlem třeba souvisí i další věc, na kterou jsem tu narážel – že to prostě s ohledem na to, co je standard, už ani nemusíš poznat. Pokud ti zrovna nepřinesou jídlo studené a oschlé, tak ti dost možná nepřijde ničím divné, přestože profesionální a dobrý kuchař by se nad ním třeba pokřižoval, šel by dát pár facek kuchaři a víckrát by tam nevkročil. Protože jsi na ten průměr prostě už zvyklý. Nebo ti třeba nějaký Babica (konkrétní příklad a ještě k tomu z médií, Konzumák mě za to rozcupuje ;) ) přinese „ratatuli“ a ty si na ní budeš báječně pochutnávat, aniž bys tušil, že to se skutečnou ratatouille nemá NAPROSTO NIC společného a odborník by ho za jeho výtvor za úsvitu bez rozsudku zastřelil. Samozřejmě, že ne každý se vyzná ve všech oblastech a může tak odhalit nějakého podobného babrala. Na tom není nic divného, tak to prostě je a je to normální. Co je hrozně bizarní je skutečnost, že i v takovém případě se velká spousta lidí začne toho babrala zastávat a upřednostňovat ho, protože prostě mají dojem, že tomu sami rozumějí líp než ti, co ho kritizují. Nesčetněkrát jsem byl v IT přímým i nepřímým svědkem toho, jak byl například všemi chválen a doporučován (aniž by v tom hrála roli známost či protekce) člověk, za kterým museli čtyři lidi chodit, všechno po něm opravovat a předělávat a opakovaně si na něj hlasitě stěžovali. Přesto to mělo spíš opačný efekt – ty čtyři dotyčné lidi pomlouvali, zatímco toho babrala opěvovali ještě víc. Proč se tak málo lidí zamyslí nad tím, jestli by třeba na kritice od čtyř dalších lidí z oboru nemohlo něco být a jestli dotyčný je skutečně takový odborník, za jakého ho mají? Nevím proč, ale prostě se to zrovna moc často neděje, i když by to taky bylo naprosto logické. Logika v lidském chování bohužel hraje velmi zanedbatelnou úlohu.
    Plus, jak už jsem tu mnohokrát zmiňoval, dotyčným babralům je to obvykle jedno a nesnaží se jakkoliv zlepšit, i když třeba jsou na své omyly či chyby upozorněni. Někteří se možná dokonce po vzoru pipboye alibisticky utěšují tím, že jim přece stačí, že vědí, že KDYBY CHTĚLI, tak by měli na mnohem víc…ale proč by se snažili, když mají úspěch i tak?

  • pipboy napsal:

    „…s posměšným nádechem označován někdo, kdo chce po druhých jen takovou naprostou základní samozřejmost, jako aby jim záleželo na práci, kterou dělají, a aby ji dělali “naplno” a měli zájem se někam posouvat…“
    Tohle prave vubec neni nejaka zakladni samozrejmost, respektive jen prave pro perfekcionisty, kterym se prici delat veci jinak. Jinak ja proti perfekcionistum v zasade nic nemam, je to dobry trait pro hafo veci, ale tak nejak me sere kdyz tuhle svoji filosofii prezentujou jako tu „spravnou a lepsi“.

    A sakra, lidi proste chteji byt spokojeni, kaslou na to jak k tomu dojde. Ty taky.

    …sory nudil jsem se tak jsem si rek ze se podivam co se tu deje >_>

  • Case napsal:

    Ale houby jen pro perfekcionisty. Ty máš naprosto zkreslené představy o tom, co to perfekcionismus je. Perfekcionista je posedlý dokonalostí, je schopen se patlat s nepodstatným detailem třeba několik hodin, protože si nedokáže připustit, že je to nepodstatné. My tu ale mluvíme o naprosto normální snaze odvádět svou práci kvalitně a chtít se v ní zlepšovat, nepřešlapovat na místě, protože „to nemá smysl“. Ne maniakálně piplat každý detail, ale prostě se jen nespokojit s tím, že „to stačí, však ono je to pro ně dobré až dost“. To nemá s perfekcionismem nic společného. A že za něj něco tak naprosto samozřejmého považuješ, to taky bohužel o něčem vypovídá.

  • Ghandi napsal:

    Kdyz se zamyslim nad tim prikladem s „mistrem“ kucharem tak mam pocit ze by to mohlo byt nikoliv tim, ze lide vytvareji kult slendrianu, ale spis kult vlastni neomylnosti. Vysvetlim: Predstavuju si cloveka ktery se koukne na Babicovo dobroty a rekne si .. je to je ale fajn chlapik. A jaky zajimavy recept jsem se naucil .. to je proste prima. … Pak prijde nekdo ( a je fuk zda nekdo z davu nebo renomovany odbornik ) a rekne .. hele to jsou vsechno kraviny .. takhle se to vubec nedela. A timhe vyrokem vlastne rika – To co se ti libilo je uplne mimo .. jsi naprostej hlupak ze jsi naletel. No a to se lidem nelibi. Tak si radeji lzou do kapsy, ze Babica je jen zneuznany gastronomicky genius a mohou mit dobry pocit ze meli celou dobu pravdu.

    Doufam ze to dava aspon trosku smysl .. nevim jestli se mi podarilo to spravne vyjadrit.

  • pipboy napsal:

    Musim rict ze tak jak to popisujes ty mi to porad v zasade zni jako jedna a ta sama vec.

  • Captain N napsal:

    Ghandi: Jenže to je právě ono, blbost/neschopnost prohlášená za standard.

  • Scalex napsal:

    Myslím, že jestli se dá Caseův názor na něčem vcelku dobře ukázat, tak jsou to diskuse na serverech s amatérskými titulky k filmům. Najděte si nějaký hodně očekávaný filmový trhák, k němuž někdo ještě týž den přeložil titulky (stylem „vzal jsem slovenské titulky, přeložené z polštiny, která byla přeložená s portugalštiny, která byla přeložená z anglických titulků vzniklých přibližným odposlechem“) a přečtěte si diskusi k těm titulkům. Ideální bude, pokud najdete film, u nějž jsou ty první titulky opravdu hodně zoufalé (tj. během překladů se poztrácely vtipy, zanesly se portugalské, polské a slovenské fráze a narážky a v textu zůstaly vazby a mluvnické obraty, charakteristické pro portugalštinu či polštinu).

    Realita je taková, že zhlédnout onen film s těmi titulky nemá vůbec cenu, protože postavy v nich říkají něco úplně jiného, než co zamýšlel autor, nedává to pražádný smysl a navýc je to samá hrupka. O zabudnutých slovách z poprzednego tradução ani nemluvě. Až po několika dnech se najde někdo, kdo film přeloží opravdu dobře (například tak, že vynechá slovenské, portugalské a polské titulky a přeloží to přímo z angličtiny do češtiny, přičemž umí česky a má mozek).

    Jenže když někdo o tom prvním neumětelovi napíše, jak špatné titulky vyrobil, okamžitě se vyrojí desítky zastánců, kteří „jsou rádi, že to vůbec někdo přeložil a že jim to bohatě stačí a že jsou lepší alespoň nějaké titulky než žádné a že tomu s nimi náhodou moc parádně rozuměli“. Kult neumětelství jak vyšitý.

  • Case napsal:

    Ano, to je jedna z věcí, na které jsem přesně při psaní tohohle příspěvku myslel. A pipboy patrně velice dobře ví o další (která mě ostatně k napsání tadytoho přiměla).

    BTW, co se titulků týče, tak zrovna nedávno jsem opět zažil nemálo bizarní situaci (která se na napsání tohohle příspěvku taktéž podílela), kdy jeden z lidí, co sami překládají, několikrát opakovaně nadával na strašnou kvalitu titulků k jakémusi britcomu, aby posléze dodal absurdní „i tak je ale fajn, že to překládají pro ty, co neumějí anglicky vůbec“. Fakt nechápu, co je na tom, že předhazují sračky lidem, kteří je nemají možnost ani poznat, tak hrozně fajn (a šlak by mě mohl trefit, když podobné myšlenkové alibistické kotrmelce někde vidím).

  • Ghandi napsal:

    Scalex: Mozna se nejdna o kult ale o neschopnost spravne vyjadrovat sve nazory. Mozna tihle lide chteli rict „Hele ja vim ze ten preklad je mrdka ale hlavne byl rychle hotovej a to je pro me proste priorita.“ A to je IMHO pochopitelne .. proste je pro takoveho cloveka naprosto zasadni aby si film mohl shednout co nejdriv a je mu fuk ze polovina titulku je cinsky. Je samozrejme chyba kdyz potom argumentuje tim, ze titulky byly vlastne uplne v pohode ale to bych skutecne vydel spis jako neschopnost korektni formulace myslenek.

  • Scalex napsal:

    Jenže ti lidé odmítají připustit, že je ten překlad mrdka. A někteří se to vlastně ani nikdy nedozvědí, protože si u každého filmu pustěj první titulky, co vyjdou a už se v budoucnu nedostanou k tomu, aby si to pustili ještě jednou s dobrejma. Zajímavé je sledovat i ty důvody, proč si to nepustěj – buď proto, že to, co mělo být ve filmu nějakou zásadní vizuální bombou, už viděli, nebo proto, že se jim ten film moc nelíbil (a nevědí, že se jim nelíbil, protože kvůli mrdko-titulkům nedával smysl).

    Každopádně ten kult neumětelství tu je a k tomu ještě strašně velké procento debilů. 8^)

    A chudák Case se bude divit, proč k němu z Google a Seznamu choděj lidi na klíčové slovo „mrdka“. 8^)

  • Case napsal:

    Ghandi: Často trávíš čas vymýšlením, co lidé možná, nejspíš, asi určitě, bezpochyby chtěli říct, jen zkrátka řekli něco jiného?

    Scalex: To by mnohdy bylo zlepšení oproti tomu, jaká bizardní klíčová slova je sem zavedou doteď ;)

  • Bouchi napsal:

    Case: Natoz pak slova bizarni… :-)

  • Ghandi napsal:

    Case: To ani ne. Spis vemlmi casto vidim kolem sebe (a pozoruju to i na sobe), ze lide neumeji komunikovat. Jsem bytostne presvedceny, ze velke mnozstvi konfliktu a nedorozumeni prameni z chyby v komunikaci (vetsinou na obou stranach).

  • Ghandi napsal:

    Scalex: No protoze pro ne ten preklad neni mrdka. Co je pro ne dulezite? Ze byl rychle hotovy. Naopak pro ne je mrdka bezchybny preklad, ktery ale prijde az za 2 tydny.

    A kdyz se jim potom snazis vysvetlit, ze tobe jde o kvalitu jak ji vidis ty ( to znamena bezchybnost a srozumitelnost ) tak uz narazis na zablokovaneho oponenta, ktery by s tebou nesouhlasil ani kdyby jsi rekl, ze trava je zelena. Ergo ti bude porad tvrdit, ze preklad byl super. Navic se v takove chvili obvykle lidi dostanou do smycky, zacnou padat urazky a pak uz to je jen flame ;-)

    Jo .. ja chci zduraznit, ze ty lidi nehajim. Jen se snazim o jine nez :kultovni“ vysvetleni, ktere mi proste nesedi.

  • Case napsal:

    Bouchi: OMG. Jak ze mě tahle zrůdnost vůbec mohla vypadnout? :(( Já bych asi už fakt potřeboval pár dní pauzu, děsím se toho, co pak za zrůdnosti asi píšu tam, kde na tom opravdu záleží… Škoda, že realita přístích dní bude přesně opačná, práce přibývá, místo aby jí ubývalo…:/

    Ghandi: Pokud se ale někdo neumí vyjadřovat a říká něco jiného, než chce, je to jeho problém. Proč bych ho já měl řešit za něj? On za mě moje problémy taky řešit nebude. Rozhodně nemůže čekat, že okolí bude spekulovat o tom, co asi tak doopravdy, možná, kdo ví, chtěl říct.

  • Captain N napsal:

    Grammar Nazi nikdy nespí.

  • Scalex napsal:

    Ghandi: Veď osla do Paříže, komoň z něj nebude. Mrdka překlad zůstane mrdkou překladem, ať je kritérium těch lidí jakékoli. No a když se ti lidé zastávají mrdkopřekladatele, tak jsou to neuvažující debilové. Nemůžu si pomoct, ať na to koukám z jakékoli strany, vidím kult neumětelství podporovaný davem debilů. V titulcích, v politice, v gastronomii, v čemkoli.

  • captainn napsal:

    Ghandi: Měl bys pravdu, kdyby ti lidé zaujali pozici, můžete mít pravdu, třeba to dotyčný přeložil strašně blbě, můžu tím z filmu tratit, ale jsem rád, že jsem to mohl vidět, co nejdřív. Člověk nad tím může jen zakroutit hlavou, ale budiž, dotyčný ví, do čeho jde, jeho věc.
    Ale to z jejich strany až fanatické popírání mrdkovství onoho překladu, to je fakt na palici.

  • r0b0t napsal:

    Zdá se mi, že tu mlátíte hřebíček do hlavičky. Lidi ale nekvalitu hájí z mnoha různých důvodů. Jednou jsem málem dostal strašně vyhubováno od Slovenky, které jsem řekl, že slovenský dabing Přátel je děsný. Inu národní hrdost.

  • Case napsal:

    Á, pošlapaná národní hrdost a identita! Co mi to jen… (interník)

  • r0b0t napsal:

    Koukám, že jsem nesmazal slovíčko málem. Původně v té větě bylo místo „strašně vyhubováno“ „strašně přes hubu“. :)

RSS komentářů k tomuto příspěvku. Zpětné URL


Napište komentář

Používá systém WordPress | Styl: Aeros 2.0 z TheBuckmaker.com